ΧΑ: Με προσδοκίες και… ψυχραιμία

Ηπια και χωρίς ακρότητες η αρχική αντίδραση του ΧΑ. Κινήσεις τακτικής από τους ισχυρούς παίκτες με τους πωλητές να βρίσκουν καλές τιμές έως τις 1.400 μονάδες (FTSE 20) και τις 3.485 μονάδες για τις τράπεζες.

Λογική η αρχική αντίδραση του ΧΑ, το σημαντικό χωρίς υπερβολές καθώς η διεθνής συγκυρία δεν το….επιτρέπει, και οι ισχυροί παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι που μπορούν να τραβήξουν βασικές επιλογές τους.

Οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά προς τις 2.641 ο Γενικός Δείκτης και έως τις 1.401 μονάδες ο FTSE 20 με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε 30 εκατ. ευρώ (στις 10.55).

Τζίρος, που δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύς με την αγορά να μην θυμίζει και πολλά από παλιότερες…πανηγυριώτικες μετεκλογικές συνεδριάσεις (αναφερόμαστε κυρίως στη δεκαετία του΄90) . Κάτι, που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, κάθε άλλο θα τολμούσαμε να πούμε, αφού ελάχιστοι τρέφουν ψευδαισθήσεις για το ποιες είναι οι πραγματικές αντοχές της εθνικής μας οικονομίας.

Οι τράπεζες ήταν αυτές, που ανέλαβαν το…βάρος της αντίδρασης με τον κλαδικό δείκτη να μην ξεπερνά τις 3.485 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αντέδρασε μέχρι τα 24,17 ευρώ, η Eurobank έως τα 10,40 ευρώ, η Alpha Bank έως τα 12,44 ευρώ, με τις Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ακολουθούν.

Συναλλαγές μάλλον μέτριες χωρίς «αέρα» και με λελογισμένη κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά όσων θεωρούν την επαναπροσέγγιση των 1.438 μονάδων ευκαιρία να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις τους.

Οσο ο 20άρης βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης της κορυφής της 30/9 πωλητές-αγοραστές εκτιμάται, πως θα ακολουθούν μία τακτική συνεννόησης, καθώς ούτε οι μεν ούτε οι δε θέλουν να διαταραχθεί το κλίμα και οι ισορροπίες.

Οσο ο 20άρης και δη οι τράπεζες κινούνται σε αυτό το κανάλι η σχέση πωλήσεων-αγορών υπολογίζεται πως θα κλίνει ελαφρά μόνο υπέρ των δεύτερων.

Για να μπορούμε να προσβλέπουμε σε περαιτέρω θεαματική μεταβολή χρειάζεται βεβαίως η διεθνής συγκυρία κυρίως όμως τα πρώτα απτά δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Σε αυτό το διάστημα δεν υπάρχει η αίσθηση, πως κάποιος επενδυτικός –επιχειρηματικός πόλος θα επιχειρήσει να «τρέξει» περισσότερο-πιο πιεστικά-την αγορά.

Από τις μετοχές του 20άρη ξεχωρίζει από τις μη τραπεζικές η Motor Oil (που θεωρείται, ότι είχε μία εξαιρετική παρουσίαση στο διήμερο του Λονδίνου) με τον τίτλο να ενισχύεται κατά 2,1% στα 11,5 ευρώ. Σχετικά καλές συναλλαγές και σε ΔΕΗ (15,16 ευρώ), ΟΤΕ (11,53 ευρώ) και ΟΠΑΠ (17,54 ευρώ). Οι τρεις τελευταίες μετοχές παρουσιάζουν εύλογο ενδιαφέρον και λόγω της προεξόφλησης πιθανόν διοικητικών αλλαγών πρωτίστως όμως λόγω των….εκκρεμοτήτων που παρουσιάζουν σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες στελεχών του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Και αν η κατάσταση στον FTSE 20 είναι ήπια, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ελέγχονται από τους ισχυρούς παίκτες τα πράγματα είναι… κομματάκι πιο επιθετικά σε ένα μέρος της μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης.

Σε περιπτώσεις που είτε η προεκλογική μόχλευση, το παιχνίδι της προεξόφλησης είτε οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα δίνουν αφορμές αντίδρασης. Είναι ενδεικτική η επιδίωξη των παικτών, που οδηγούν υψηλότερη τη μετοχή του ΔΟΛ, να φανεί το πλασάρισμα του τίτλου μεταξύ των κορυφαίων από πλευράς απόδοσης (με συναλλαγές περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ), αλλά και της Ιντρακόμ που φθάνει τα 1,83 και της ΙντραΚατ τα 1,11 ευρώ..

Άλλες επί μέρους περιπτώσεις θεωρούνται λιγότερο «πολιτικοποιημένες» με τους παίκτες να ποντάρουν είτε σε εξελίξεις στους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται (ενδεικτική η περίπτωση της Revoil στα 1,03 ευρώ ή της Cyclon ) είτε σε επιχειρηματικές κινήσεις ( Proton Bank, Frigoglass, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.).

Σε κάθε περίπτωση από τη μέχρι τώρα (11.10) αντίδραση του ΧΑ κρατάμε την λελογισμένη, ψύχραιμη αντίδραση κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, την ισορροπία πωλητών-αγοραστών με τους πρώτους να κατοχυρώνουν θέσεις σε καλές τιμές (σε επίπεδο λίγο χαμηλότερα των 1.400 μονάδων για τον 20άρη) και τους δεύτερους να περιμένουν αύριο-μεθαύριο τα πρώτα δείγματα γραφής κατ΄ αρχήν με την ανακοίνωση των ονομάτων που θα στελεχώσουν το οικονομικό επιτελείο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v