Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων-εξπρές

Το νέο, σκληρότερο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που αποκαλύπτει η τρόικα. Πωλητήρια και σε ΕΛΠΕ, ΕΛΒΟ, ΔΕΣΦΑ. Φέτος η διάθεση του 34% του ΟΠΑΠ. Το 2012 η πώληση τουλάχιστον του 38,6% της ΑΤΕ. Η υπαναχώρηση για ΟΛΠ - ΟΛΘ.

Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων-εξπρές
Νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, περισσότερο εμπροσθοβαρές, επέβαλε τελικώς η τρόικα, καθώς, όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου και την έκθεση της τρόικας, η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώσει μέχρι το 2013 έσοδα 22 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενου στόχου για 17 δισ. ευρώ.  

Για να επιτευχθεί αυτό, προστέθηκαν στη λίστα των προς πώληση εταιριών τα Ελληνικά Πετρέλαιαη ΕΛΒΟ και ο ΔΕΣΦΑ, ενώ "ήρθαν μπροστά" οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και της ΑΤΕ.

Ειδικότερα, για το 2011 η κυβέρνηση καλείται να αντλήσει 5 δισ. έναντι αρχικού στόχου 3,5 - 5,5 δισ. και στο πρόγραμμα προστέθηκε η πώληση του 72,6% της ΕΛΒΟ, του 31% της ΔΕΣΦΑ, ενώ ήρθε στο 2011 από το 2012 η διάθεση του 34% του ΟΠΑΠ.

Επιπρόσθετα, διευρύνεται το ποσοστό που θα διαθέσει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ, από 32% σε 55%, ενώ για τα λιμάνια, ΟΛΠ και ΟΛΘεπιλέγεται η λύση της τιτλοποίησης εσόδων (ποσοστού 23,1% και 23,3% αντίστοιχα), έναντι του αρχικού σχεδιασμού πώλησης ως του 75% του μετοχικού τους κεφαλαίου. Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης ως προς τους λιμένες Πειραιώς και Θεσσαλονίκης οφείλεται στις ισχυρές αντιδράσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων, ενώ την αντίθεσή του είχε εκφράσει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, κ. Γ. Ανωμερίτης.    

Παράλληλα, το 2011 θα διατεθούν προς πώληση τα μικρά ποσοστά που κατέχει το Δημόσιο στην ΕΤΕ (1,2%) και στην Alpha (0,6%). 

Για το 2012, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει άντληση εσόδων 10 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έως 6 δισ. ευρώ.

Για να επιτευχθεί αυτό, στη λίστα προστέθηκαν η πώληση του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων, η διάθεση του 1,3% της Τράπεζας Πειραιώς και η τιτλοποίηση εσόδων από σειρά ορυχείων προς εκμετάλλευση (Ελληνικός Χρυσός κ.ά.). 

Ταυτόχρονα, έναν χρόνο νωρίτερα θα διατεθεί και τουλάχιστον το 38,6% της Αγροτικής Τράπεζας (σ.σ. το ποσοστό έχει υπολογιστεί με ολοκληρωμένη την ΑΜΚ της ΑΤΕ), ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη διάθεση ως 25% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το 2013. 

Τέλος, για το 2013 προβλέπονται έσοδα 7 δισ. ευρώ και στην αρχική λίστα προστέθηκαν τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων από την ΕΥΔΑΠ, τιτλοποίηση εσόδων από μεταλλευτικά δικαιώματα καθώς και έσοδα από το υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Ν. Καβάλα".

Για το 2014 προβλέπονται έσοδα 13 δισ. και για το 2015 έσοδα 15 δισ. από αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και τιτλοποιήσεις εσόδων από ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους. 


*Η έκθεση προόδου της τρόικας για την ελληνική οικονομία, το νομοσχέδιο και η αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v