Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παράταση για το χρέος εμπνέει ράλι 1,5% στην Wall

Η προοπτική άρσης του αδιεξόδου στον αμερικανικό προϋπολογισμό ενόψει κρίσιμων συνομιλιών στον Λευκό Οίκο, εκτινάσσει την Wall. Στις 15.000 ο Dow. Μεγάλη τραπεζική άνοδος ενόψει Q3. Αισθητή αύξηση των νέων ανέργων λόγω «λουκέτου».

Οι ενδείξεις για πρόοδο στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στο να «κατεβάσει τα ρολά» η αμερικανική κυβέρνηση, κυριαρχούν στο χρηματιστήριο της Wall Street, στηρίζοντας δυναμική συνέχιση της ανάκαμψης που ξεκίνησε από την χθεσινή συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 1,59% στις 15.038 μονάδες, ο S&P κερδίζει 1,7% στις 1.685 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εκτινάσσεται 1,75% στις 3.741 μονάδες.

Η φήμη ότι έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση που προβλέπει αύξηση στο όριο του χρέους για 6 εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος για επίτευξη συνολικής λύσης, προκάλεσε ευφορία στο χρηματιστήριο.

Ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Jack Lew, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα γύρω από την πιθανότητα χρεοκοπίας έχει αρχίσει να επηρεάζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πλήττει την αμερικάνικη οικονομία και δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την αντιμετώπιση της κατάσταση.

Σήμερα, ο Πρόεδρος Obama θα συναντηθεί με ηγέτες των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, και επικρατούν πολλές ελπίδες για προοδο στις εξελίξεις, ειδικά μετά την φήμη ότι υπάρχει συναίνεση για πρόσκαιρη αύξηση στο όριο του χρέους για 6 εβδομάδες, ώστε να δοθεί χρόνος για εύρεση λύσης.

Εν τω μεταξύ, τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι το «λουκέτο» σε δημόσιες υπηρεσίες έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε έντονα κατά 66.000 την περασμένη εβδομάδα και στα ταμεία εμφανίστηκαν 374.000 νέοι άνεργοι.Τα μεγέθη για τις αιτήσεις επιδόματος έχουν πάντα σημαντική επίδραση στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, ως ένδειξη για την κατάσταση στην απασχόληση.

Αυτές τις μέρες έχουν όμως ιδιαίτερα σημασία, καθώς ανακοινώνονται σε μια περίοδο μεγάλης έλλειψης στατιστικών ανακοινώσεων, εξαιτίας του «λουκέτου» σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, που σήμερα διανύει την 10η μέρα.

Η Wall Street ανέκαμψε ελαφρώς εχθές μετά από μια ευμετάβλητη συνεδρίαση, καθώς τα πρακτικά της Fed έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η οικονομία είναι αρκετά δυνατή ώστε να «αντέξει» αποκλιμάκωση της παροχής ρευστότητας μεχρι τα τέλη του έτους.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Acura Pharmaceuticals εκτινάσσεται 30% μετά τις φήμες για συμβιβασμό σχετικά με πατέντα σκευάσματος.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές των Wells Fargo και JPMorgan, που ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αύριο.

Στις υπόλοιπες αγορές, οι πιέσεις επανέρχονται στην αγορά του χρυσού, ενώ το πετρέλαιο ανακάμπτει ελαφρώς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v