Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προοπτική λύσης για το χρέος εκτόξευσε τη Wall

Κέρδη άνω του 2% στη Wall καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι σύντομα θα αρθεί το αδιέξοδο για τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Μεγάλη αύξηση σε νέους ανέργους λόγω του "λουκέτου" σε δημόσιες υπηρεσίες. Κάτω από τα 1.300 δολ. ο χρυσός.

Οι πρώτες ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε ισχυρή άνοδο τη Wall Street.

Συγκεκριμένα, στη χρηματιστηριακή αγορά διέρρευσε η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για έναν σχέδιο που προβλέπει βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου χρέους για 6 εβδομάδες προκειμένου να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την εγχώρια όσο και για την παγκόσμια οικονομία.

Επιπλέον, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Obama θα συναντηθεί με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων της Γερουσίας, με την ελπίδα ότι θα γίνουν τα πρώτα βήματα μιας ευρύτερης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

Από το μέτωπο της οικονομίας, ο αριθμός αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 66.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 374.000, έναντι μείωσης 311.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν σημαντικά εξαιτίας του μεγάλου αριθμού δημόσιων υπαλλήλων που κατέθεσαν αιτήσεις, μετά το λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες.

Στο εταιρικό μέτωπο, «άλμα» 7,5% κατέγραψε ο τίτλος της Best Buy καθώς η διοίκηση αναμένει σημαντική αύξηση στις πωλήσεις τριμήνου.

Στον αντίποδα η μετοχή της Citrix Systems Inc. σημείωσε πτώση 12% μετά την προειδοποίηση ότι τα αποτελέσματα γ' τριμήνου θα είναι κατώτερα των αναμενόμενων.

Στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 2,18% στις 15.126,07 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 2,18% στις 1.692,55 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 2,26% στις 3.760,75 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 4,95 δολ. με πτώση 2% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχυόταν 1,3% στα 27,77 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σημειώνοντας άνοδο 0,5%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 97,81 γεν. Παράλληλα, η ισοτιμία ευρώ- δολαρίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με την Τετάρτη, στο 1,3531 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε για τρίτη διαδοχική ημέρα και συγκεκριμένα κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 2,71%.

Στην αγορά των εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,3% στα 102,95 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,8% στα 1.297 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v