Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει στα ...ρεκόρ η Wall Street μετά την Fed

Η απουσία εκπλήξεων από την Fed ωθεί σε νέα ρεκόρ την Wall Street. Ενισχύεται ο FTSE στο Λονδίνο, όλα τα βλέμματα στο σκοτσέζικο δημοψήφισμα. Εκτίναξη δολαρίου λόγω επιτοκίων, με «συνεισφορά» από την ΕΚΤ. Πιέζονται τα πολύτιμα μέταλλα, στα $1.220 ο χρυσός.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ κινούνται οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, «ξεπερνώντας» την αγωνία για την συνεδρίαση της Fed.

Η νέα παροχή ρευστότητας στην ογκώδη οικονομία της Κίνας, η απουσία εκπλήξεων από την χθεσινή ομιλία της προέδρου της κεντρικής τράπεζας και τα σημερινά μακροοικονομικά νέα καθορίζουν το κλίμα στην σημερινή συνεδρίαση.

Σημαντική επίδραση έχουν και οι εξελίξεις από την Ευρώπη, όπου όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, ενώ η πρώτη επιχείρηση του μηχανισμού μακροπρόθεσμης ρευστότητας TLTRO της ΕΚΤ στηρίζει την εκτίναξη του δολαρίου.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,43% στις 17.231 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,42% στις 2.010 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,54% υψηλότερα στις 4.587 μονάδες.

Ο δείκτης Dow της Wall Street κατέκτησε νέο ιστορικό ρεκόρ στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ο S&P έκλεισε μια μονάδα κάτω από το ρεκόρ του, καθώς η ομιλία της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν δεν περιείχε εκπλήξεις όσον αφορά την χρονική στιγμή αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και την λήξη του προγράμματος QE.

Οι προοπτικές αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, που διαχωρίζουν την πορεία της Fed από των υπολοίπων μεγάλων οικονομιών, καθρεφτίζονται στην τιμή του δολαρίου, που εκτινάσσεται σε υψηλό έξι ετών έναντι του γεν. Η ψυχολογική στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα τονώνεται επιπλέον από τις εξελίξεις στους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ, αν και το ευρώ δεν εμφανίζει κάποια έντονη αντίδραση.

Ομως η άνοδος του δολαρίου επιτείνει τις πιέσεις στα πολύτιμα μέταλλα, και ο χρυσός εμφανίζει απώλειες 1%.

Οι στατιστικές ανακοινώσεις της ημέρας για τις ΗΠΑ συνεχίζουν να σκιαγραφούν μια οικονομία που αναπτύσσεται με επιφυλακτικούς αλλά σταθερούς ρυθμούς.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 36.000 την περασμένη εβδομάδα στην αγορά εργασίας, καθώς στα ταμεία εμφανίστηκαν 280.000 νέοι άνεργοι, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου. Ο αριθμός των ανεγέρσεων νέων κατοικιών μειώθηκε 14,4% τον Αύγουστο, μετά την εκτίναξη 15,7% του προηγούμενου μήνα.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Rite Aid βουλιάζει 7% καθώς η αλυσίδα drugstore υποβάθμισε τους ετήσιους στόχους της.

Η United Natural Foods ενισχύεται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, ενώ η Pier 1 βουλιάζει 10%.

Σημαντική επίδραση στις ξένες αγορές έχει η μείωση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, που προστίθεται στα χθεσινά μέτρα τόνωσης της τραπεζικής ρευστότητας και «σφραγίζει» την δέσμευση του Πεκίνου να συντηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο αναρριχήθηκε σε υψηλό 8 μηνών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύεται, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο «Όχι», όσον αφορά το δημοψήφισμα της Σκοτίας για ανεξαρτησία και αποκόλληση από το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v