Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο φόβος για Brexit έριξε τη Wall Street

Με απώλειες έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο εν αναμονή του κρίσιμου βρετανικού δημοψηφίσματος την Πέμπτη. Τι είπε η Yellen για τα επιτόκια. Κρατήθηκε πάνω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός. Άνοδος για ευρώ και στερλίνα.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για Brexit.

Αν και τις προηγούμενες μέρες φαινόταν να υπάρχει στροφή της βρετανικής κοινής γνώμης υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, δύο νέες δημοσκοπήσεις, διαψεύδουν εν μέρει τις προσδοκίες, δίνοντας οριακό προβάδισμα στο Brexit. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τίποτα δεν είναι σίγουρο έως ότου ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα στις 23 Ιουνίου.

Παράλληλα, αρνητικά αντέδρασε η αγορά και στο πτωτικό γύρισμα της τιμής του πετρελαίου μετά τη μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,4% στα 49,13 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από τη χθεσινή κατάθεση της Janet Yellen στη Γερουσία. Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Fed άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προχωρήσει σύντομα (Ιούλιο) σε αύξηση των επιτοκίων λόγω της διεθνής αβεβαιότητας (Brexit) και της απροσδόκητης επιβράδυνσης στις προσλήψεις του Μαΐου.

Σήμερα, κατά τη δεύτερη μέρα κατάθεσης της Janet Yellen, τούτη τη φορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η επικεφαλής της Fed, επανέλαβε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή εφόσον η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 17.780 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,17% στις 2.085 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,22% στις 4.833 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+1,6%) και DuPont (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,7%) και Chevron (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1304 από 1,1242 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον, το αμερικανικό νόμισμα έχασε 0,2% σε σχέση με την στερλίνα στο 1,4684.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό αντίστοιχο της 8ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε 0,2% στα 1.270 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 1,69%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v