Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές πιέσεις ενόψει ν/σ εποπτείας

Ένα «κοκτέιλ» παραγόντων που περιστρέφονται γύρω από την «σπασμωδική» οικονομική ανάπτυξη και την πιστωτική πολιτική, δημιουργούν πιέσεις στη Wall. Πτώση τραπεζών εν αναμονή νομοσχεδίου για την εποπτεία.

Ένα «κοκτέιλ» παραγόντων που περιστρέφονται γύρω από την οικονομική ανάπτυξη και την πιστωτική πολιτική, δημιουργεί πιέσεις στις διεθνείς αγορές.

Στα διεθνή χρηματιστήρια επικρατούν ανησυχίες για τα μέτρα πιστωτικής συγκράτησης της Κίνας, την «απειλή» του οίκου Moody’s ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν έρθει «αρκετά πιο κοντά» στην πιθανότητα να απολέσουν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας AAA, αλλά και τις στατιστικές ανακοινώσεις στις μεγάλες δυτικές οικονομίες, που εξακολουθούν να δείχνουν επιφυλακτική ανάκαμψη.

Παράλληλα επικρατούν επιφυλάξεις ενόψει των συνεδριάσεων κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας, αλλά και των εξελίξεων των διαβουλεύσεων Ευρωπαίων υπουργών σχετικά με την ελληνική κρίση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones κινείται με πτώση -0,23% στις 10.597 μονάδες, έχοντας περιορίσει τις μεγαλύτερες νωρίτερα απώλειες, ενώ ο S&P υποχωρεί 0,55% στις 1.143 μονάδες, και ο Nasdaq 0,75% στις 2.350.

Σημειώνεται ότι από σήμερα και για δύο εβδομάδες η Wall Street θα ανοίγει μια ώρα νωρίτερα σε σχέση με την ελληνική ώρα, καθώς η αμερικανική ήπειρος «γύρισε» τα ρολόγια δυο εβδομάδες νωρίτερα από την ευρωπαϊκή.

Πιέσεις υφίστανται οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για το επικείμενο νομοσχέδιο χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Ο δείκτης KBW Banks διολισθαίνει 1%, όσο και η μετοχή της JPMorgan.

Στην Wall Street, από το στατιστικό μέτωπο ανακοινώθηκε ανέλπιστη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο και ήπια επιβράδυνση του δείκτη μεταποίησης Ν. Υόρκης, που πάντως παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Με τις στατιστικές ανακοινώσεις να αποδεικνύονται «μικτού» περιεχομένου όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την άποψή τους όσον αφορά τα αποτελέσματα των προσπαθειών τόνωσης της ανάπτυξης.

Η Fed αναμένεται να κρατήσει σταθερή την χαλαρή πιστωτική πολιτική της και υποδείξει ότι παραμένει η ανάγκη για παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Η BoJ πιέζεται να χαλαρώσει την στρατηγική της, πιθανότατα με την μορφή αύξησης της ρευστότητας στους μηχανισμούς δανεισμού.

Η Κίνα, εν τω μεταξύ, προκαλεί κάποιες ανησυχίες εξαιτίας τόσο της αύξησης του πληθωρισμού, όσο και της επιμονής ότι το γουάν δεν είναι υποτιμημένο.

Από το εταιρικό μέτωπο, πτωτικά κινούνται η ConocoPhillips και η Schlumberger καθώς υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, ενώ η πτώση των τιμών των μετάλλων ασκεί πιέσεις σε μετοχές όπως η Alcoa.

Στον αντίποδα, θετικά αντιδρά η Wal-Mart Stores στην σύσταση «αγοράς» της μετοχής της από την Citigroup.

Στις ασιατικές αγορές επικράτησαν αρνητικές κατά κύριο λόγο τάσεις, με το χρηματιστήριο της Σαγκάης να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα 5 εβδομάδων, ενώ στις ευρωαγορές ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,57% χαμηλότερα, ο DAX 0,58%, ενώ ο CAC έκλεισε με πτώση 0,75%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v