Μια ελληνική εταιρεία κλείνει business δισεκατομμυρίων στη Βρετανία

Το πλάνο δεκαετίας της Mytilineos, οι στρατηγικές κινήσεις και η εδραίωση σε μια κομβική αγορά ενέργειας. Διαβλέπει μεγάλες ευκαιρίες στα δίκτυα, που αποτελούν πλέον κομβικό στοιχείο στο στοίχημα της «πράσινης» ενέργειας.

Μια ελληνική εταιρεία κλείνει business δισεκατομμυρίων στη Βρετανία
  • Δημήτρης Αβαρλής*

Η ανακοίνωση της Mytilineos στα μέσα Δεκεμβρίου 2023 αιφνιδίασε πολλούς στην αγορά. Η ελληνική εταιρεία, σε κοινοπραξία με την GE Vernova, ανέλαβε έργο αξίας 1 δισ. λιρών (1,17 δισ. ευρώ) στο πλαίσιο της κατασκευής της πρώτης υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ρεπορτάζ, όμως, αποκάλυψε ότι δεν είναι το μόνο μεγάλο project της στη Μ. Βρετανία. Στη συγκεκριμένη χώρα η Mytilineos έχει ήδη χαρτοφυλάκιο έργων ύψους 2,5 δισ. στερλινών (2,92 δισ. ευρώ).

Οι παραπάνω επιδόσεις δεν ήρθαν από τη μια μέρα στην άλλη. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, αποτελούν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που χαράχθηκε και ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από μια δεκαετία. Κι έχει τις βάσεις της σε μια σειρά κινήσεων που την εμπέδωσαν στην αγορά.

Ένα μεγάλης σημασίας βήμα έγινε το 2018, όταν ολοκληρώθηκε η απορρόφηση από τη Μytilineos της ΜΕΤΚΑ EGN. Η τελευταία είχε εμπειρία στην ανάπτυξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, μπαταριών και υβριδικών έργων σε παγκόσμια κλίμακα. Το συγκεκριμένο στοιχείο «κούμπωσε» με τις τότε δραστηριότητες της μητρικής στον κλάδο της ενέργειας, ενισχύοντας τη στρατηγική για μια πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία. Ήταν, δηλαδή, σε θέση να υλοποιήσει έργα τόσο στον τομέα της θερμικής παραγωγής, όσο και σε αυτόν των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα παρέμενε παραγωγός ενέργειας.

Τα πλεονεκτήματα αυτά αποδείχθηκαν πολύτιμα για την επέκταση στην αγορά της Μ. Βρετανίας, η οποία αποδείχθηκε ώριμη για μεγάλα έργα ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, στην οποία η Mytilineos πλέον πρωταγωνιστεί. Έτσι, η εταιρεία άρχισε στο έδαφός της την κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων και υβριδικών έργων αποθήκευσης, αλλά και PPAs (Διμερείς Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, η εταιρεία κινείται σε τρία επίπεδα, έχοντας τη δυνατότητα να τα αναπτύξει και στη συγκεκριμένη χώρα. Πρώτον, δημιουργεί ενεργειακά assets για λογαριασμό της. Δεύτερον, κατασκευάζει έργα και τα διαθέτει στη συνέχεια σε τρίτους, ενώ, τέλος, προχωρά σε asset rotation ανάλογα με τις συνθήκες στην τοπική αγορά.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 373 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την Quinbrook Infrastructure Partners. Πρόκειται για το «Cleve Hill Solar Park», που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο ηλιακό έργο στη χώρα. Βρίσκεται στο Kent και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Με το πρόβλημα της «στοχαστικότητας των ΑΠΕ» να είναι ορατό στη βρετανική αγορά (η παραγωγή ενέργειας έχει σημαντικά σκαμπανεβάσματα ανάλογα με την ώρα και τις καιρικές συνθήκες), σειρά στα νέα projects παίρνει ήδη η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων αποθήκευσης ενέργειας. Απώτερος στόχος της Mytilineos, όπως αναφέρουν στελέχη της, είναι να κατασκευαστούν με επιτυχία έργα αποθήκευσης ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο συνολικής ισχύος άνω των 710 MW.

Σήμερα, έχοντας πλέον αποκτήσει «όγκο» και «όνομα», η Mytilineos έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της, πέραν της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, που πλέον φτάνει σε συνολική ισχύ το 1,25 GW.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική εταιρεία κατασκευάζει το «Protos», το πρότυπο hub για τη διαχείριση ενέργειας και λοιπών πόρων, που έχει δημιουργηθεί στο Cheshire της Αγγλίας, μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορρίμματα. Επιπλέον, έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο των έργων της και 3 μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο, για τρεις θυγατρικές της Drax Group Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ περίπου 299 MW η καθεμία, οι οποίες έχοντας σταθερή παραγωγή προσφέρουν ευστάθεια στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Καθεμία θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως, για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων έκτακτης πίεσης.

Η αγορά της Βρετανίας αποδείχθηκε ώριμη για μεγάλα έργα ενόψει της ενεργειακής μετάβασης, στην οποία η Mytilineos πλέον πρωταγωνιστεί. Στην εικόνα, το project «Protos», το πρότυπο hub για τη διαχείριση ενέργειας και λοιπών πόρων.

Η διοίκηση της εταιρείας στην Αθήνα χαράσσει ήδη τα ευρύτερα σχέδιά της στη Μ. Βρετανία και σε πολλές ακόμη χώρες, έχοντας ως βασική παράμετρο την παραδοχή ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο «μείγμα» παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο, συμπληρώνοντας τις ΑΠΕ και διασφαλίζοντας ότι η μετάβαση θα γίνει σε συνθήκες ενεργειακής ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, διαβλέπει μεγάλες ευκαιρίες στα δίκτυα, που αποτελούν πλέον κομβικό στοιχείο στο στοίχημα της «πράσινης» ενέργειας, καθώς ήδη διαπιστώνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έλλειψη «χώρου» διασύνδεσης. Καθόλου τυχαία, μιλώντας σε αναλυτές, ο Ευάγγελος Mυτιληναίος δήλωσε ότι «οι νέες ΑΠΕ είναι τα δίκτυα», υπογραμμίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι ανάγκες για επενδύσεις σε νέα δίκτυα και εκμοντερνισμό των υπαρχόντων υποδομών φτάνουν τα 584 δισ. ευρώ. Η Mytilineos, λένε αρμόδια στελέχη της, έχει την τεχνογνωσία και τους πόρους για να επιδιώξει σημαντικό μερίδιο και σε αυτόν τον τομέα.

 

* O κ. Δημήτρης Αβαρλής είναι δημοσιογράφος στο Euro2day.gr, για θέματα ενέργειας

v