Χατζημηνάς: Μάχη ποιότητας και πρωτοπορίας

Τα κλειδιά της παγκόσμιας επιτυχίας της Theon Group περιγράφει ο ιδρυτής και CEO Κρίστιαν Χατζημηνάς σε συνέντευξή του στην Ειδική Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times. Οι πραγματικές δυνατότητες και ο ρόλος της ΑΙ.

Χατζημηνάς: Μάχη ποιότητας και πρωτοπορίας

Τον τρόπο με τον οποίο μια ελληνική εταιρεία κατάφερε να βρίσκεται σε κορυφαία διεθνή θέση της «απαιτητικής» αμυντικής βιομηχανίας εξηγεί ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, Iδρυτής & CEO ΤΗΕΟΝ GROUP, Ιδρυτής EFA GROUP, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Παράλληλα, μιλά για τις πραγματικές δυνατότητες των Ελλήνων «ανταγωνιστών» του, εξηγεί με ποιους όρους η χώρα μπορεί να αποκτήσει ισχυρή βιομηχανία και επισημαίνει την ανάγκη κανονισμών για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο όμιλος σας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, με εξαγωγές σε δεκάδες χώρες, ενώ η ΤΗΕΟΝ ολοκλήρωσε πρόσφατα με επιτυχία την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο Euronext στο Άμστερνταμ. Ποια είναι τα κλειδιά αυτών των επιτυχιών;

Καθ’ όλη την περίοδο των 27 ετών λειτουργίας της εταιρείας, η ΤΗΕΟΝ International βασίστηκε σε τρεις πυλώνες για την ανάπτυξή της: στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων της, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η εταιρεία, από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά στις εξελίξεις των διεθνών αγορών και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει βάσεις για το μέλλον, αλλά και να εισέλθει στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα με διεθνείς συνεργασίες. Μέσα από ένα αξιόπιστο και καλά οργανωμένο δίκτυο συνεργατών, ακολουθώντας μια προσεκτική επιλογή επιχειρηματικών εταίρων και υιοθετώντας δυναμικές διαπραγμάτευσης, τα προϊόντα της ΤΗΕΟΝ International προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε ανάγκες. Οι μηχανικοί και το ανθρώπινο δυναμικό της ΤΗΕΟΝ κατάφεραν να τελειοποιήσουν την ποιότητά τους και να περάσουν με επιτυχία όλες τις, ομολογουμένως πολύ αυστηρές, διαδικασίες πιστοποίησης, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Σ. Αραβία.

Σήμερα, η THEON International αποτελεί τη μόνη αμιγώς αμυντική εταιρεία που αναγνωρίστηκε από τους «Financial Times» & STATISTA ως μία από τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη για το 2024. Για να κερδίσει μια εταιρεία αυτή τη διάκριση θα πρέπει να έχει μεταξύ άλλων ελάχιστο μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων της στην τετραετία 2019-2022 που να ανέρχεται στο 36,3%. Αυτή είναι η επιτυχία της ΤΗΕΟΝ International και των ανθρώπων της. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί τεκμήριο της αξιοσημείωτης εξέλιξης της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αναταραχής και παρά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της χώρας, η ελληνική βιομηχανία του τομέα είναι αναιμική, συχνά και προβληματική. Κάτι που αρκετοί ειδικοί θεωρούν εθνικά επικίνδυνο. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να αλλάξει;

Πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας στην Ελλάδα να εμπιστευθούμε τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ελληνικές εταιρείες όπως η ΙΝΤRACOM, η APELLA, η ELFON, η SIAMIDIS και η ΕΑΒ (όσον αφορά στις προοπτικές της κάτω από την καινούργια της ηγεσία) και βέβαια η ΤΗΕΟΝ, η SCYTALYS, η UCANDRONE και η AETHER έχουν αποδείξει ότι μπορούν να αναπτύσσουν και να παράγουν καινοτόμα και εμπορικά επιτυχημένα προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και απαιτητικών ξένων πελατών. Η ΤΗΕΟΝ International για παράδειγμα, μια αμιγώς 100% ελληνική εταιρεία, εξάγει τα προϊόντα της σε 68 χώρες, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν πάνω από το 95% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να αποκτήσει συνεργασίες με τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού (η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συνδράμει εδώ μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων της) και να αναλάβει σημαντικά projects. Η εγχώρια βιομηχανία έχει αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορεί να φέρει εις πέρας μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα με επιτυχία. Όραμά μας, άλλωστε, όπως κατά καιρούς έχουμε τονίσει, είναι να συμβάλουμε στο να καταστεί διεθνές brand name η ελληνική αμυντική βιομηχανία και αεροδιαστημική.

«H επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει με σημερινούς όρους, δηλαδή παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως φάρμακα, λογισμικό, προϊόντα μικροηλεκτρονικής, ηλεκτρομηχανικής, σύνθετα υλικά, βιοτεχνολογίας κ.λπ. Επιπλέον, πρέπει να φέρουμε ψηφιακές δεξιότητες και στον τουρισμό και στη ναυτιλία, τομείς που η Ελλάδα παραδοσιακά είχε συγκριτικό πλεονέκτημα».

Έχετε μιλήσει στο παρελθόν για ανάγκη «επαναβιομηχανοποίησης» της ελληνικής οικονομίας, μια άποψη που συμμερίζονται όλο και περισσότεροι. Πώς μπορεί να επιτευχθεί;

Η επαναβιομηχανοποίηση είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και γενικότερα για τη Δύση. Η πανδημία ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας και ένα από τα συμπεράσματα που αντλήσαμε από αυτή τη μακροχρόνια δοκιμασία, ήταν ότι πρέπει να έχουμε ένα σημαντικό βαθμό ανεξαρτησίας, αυτάρκειας, ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε ανάλογες δύσκολες καταστάσεις ακόμη πιο αποτελεσματικά. Μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ε.Ε. ξεκίνησε μια προσπάθεια για την επίτευξη της στρατηγικής της αυτάρκειας σε κρίσιμους τομείς. Αυτή είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Νομπελίστα οικονομολόγου Sir Χριστόφορου Πισσαρίδη, η ελληνική οικονομία υπολείπεται σημαντικά στη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. H επαναβιομηχανοποίηση της χώρας μπορεί να γίνει με σημερινούς όρους, δηλαδή παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως φάρμακα, λογισμικό, προϊόντα μικροηλεκτρονικής, ηλεκτρομηχανικής, σύνθετα υλικά, βιοτεχνολογίας κλπ. Επιπλέον, πρέπει να φέρουμε ψηφιακές δεξιότητες και στον τουρισμό και στη ναυτιλία, τομείς που η Ελλάδα παραδοσιακά είχε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της περιοχής μας.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας, μετά την εισαγωγή της ΤΗΕΟΝ International στο χρηματιστήριο, που απέφερε και σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση;

Η πρόσφατη εισαγωγή της ΤΗΕΟΝ International στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και η άντληση σημαντικών κεφαλαίων μάς επιτρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού μας πλάνου. Σκοπός της ΤΗΕΟΝ International είναι να προχωρήσει σε εξαγορές με στόχο τον εμπλουτισμό του υπό διαχείριση προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, τη μερική καθετοποίηση της παραγωγής μας και, ως επακόλουθο, την εξοικονόμηση πόρων, καθώς και την απόκτηση νέων τεχνολογιών, ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στην παγκόσμια πελατειακή μας βάση νέα προηγμένα καινοτόμα προϊόντα.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ποιότητα των επενδυτών που εμπιστεύθηκαν τη ΤΗΕΟΝ International. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η ποιοτική συμμετοχή τους υπήρξε βασικό κριτήριό μας στον καθορισμό της τελικής τιμής ανά μετοχή.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη καλπάζει ήδη τόσο σε πολιτικές όσο και σε αμυντικές εφαρμογές. Πώς πιστεύετε ότι θα επηρεάσει τις δραστηριότητες του ομίλου και ευρύτερα τον χώρο;

Η ΤΗΕΟΝ International είναι μια εταιρεία που από τα πρώτα της βήματα, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί, επένδυσε και συνεχίζει και σήμερα να επενδύει στην υψηλή τεχνολογία και στην πρωτοπορία. Ως εταιρεία που χρησιμοποιούμε στο έπακρο την τεχνολογία, αντιλαμβανόμαστε την αξία της Τεχνητής Νοημοσύνης και αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε με αυτήν όπου μπορούμε, με προτεραιότητα στις διαδικασίες και στην παραγωγή των προϊόντων μας.

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στην παραγωγική διαδικασία, αλλά όπως έχουν επισημάνει προσωπικότητες με μεγάλη βαρύτητα (λ.χ. ο Έλον Μασκ), η χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας έχει φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηθικής. Εκτιμώ ότι χρειάζεται επιπλέον προσοχή στα θέματα της ασφάλειας και της δικής μας βιομηχανίας. Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει η Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι απόλυτα ελεγχόμενη. Το ζήτημα είναι σοβαρό, όμως θεωρώ ότι υπάρχουν κι άλλοι κίνδυνοι. Αν συνδυάσεις την Τεχνητή Νοημοσύνη με τα Data Analytics, πιστεύω ότι σε λίγα χρόνια ένα πανεπιστήμιο ή κάποιος εργοδότης θα μπορεί να γνωρίζει εάν π.χ. το παιδί μου θα γίνει γιατρός. Κι αυτό το θεωρώ απάνθρωπο, γιατί η ανθρώπινη φύση είναι μαγική και απρόβλεπτη. Όταν έχεις μια τέτοια μηχανή που σε κρίνει πριν καν ξεκινήσεις την επαγγελματική σου εξέλιξη, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Άραγε η Τεχνητή Νοημοσύνη θα επέλεγε ως φυσικό τον Αϊνστάιν στα πρώτα του βήματα; Γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όσον αφορά στον όμιλό μας, ευρύτερα πιστεύω ότι θα ανακοινώσουμε σύντομα κάποιες πρωτοβουλίες. Εδώ και πολλά χρόνια δηλώνω πόσο καλούς και καλές μηχανικούς έχουμε στη χώρα μας. Είναι δυνατόν να μη βασιστούμε πάλι σε αυτούς/αυτές για να κάνουμε κι άλλες THEON;

Γιώργος Παπανικολάου [email protected]

v