Γεωργαντζής: Ψηλά ο πήχης της τετραετίας

Τους στόχους του ομίλου Quest και των θυγατρικών σε ταχυμεταφορές και εμπόριο περιγράφει ο CEO της Quest Holdings, Απ. Γεωργαντζής, στην Ειδική Εκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times.

Γεωργαντζής: Ψηλά ο πήχης της τετραετίας

Την ανοδική πορεία και τις θετικές προοπτικές της οικονομίας επισημαίνει ο Απόστολος Γεωργαντζής, CEO της Quest Holdings, τονίζοντας ότι ο όμιλος όχι μόνο ακολουθεί αυτή την τάση, αλλά ότι συμβάλλει σε αυτή με το οικονομικό του αποτύπωμα. Έτσι, μιλά για την παρουσία και τη στρατηγική του ομίλου σε νευραλγικούς τομείς της αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τις προγραμματισμένες επενδύσεις, αλλά και για τον τρόπο επέκτασης σε άλλους κλάδους.

Συμμερίζεστε την άποψη πολλών αναλυτών ότι η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών κατά τα επόμενα χρόνια; Θα θελήσετε να ενισχύσετε το υπάρχον αποτύπωμά σας στις αγορές του εξωτερικού;

Οι προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας φαίνεται να είναι θετικές, με προσδοκίες για σταθερή ανάπτυξη στα επόμενα έτη. Η πιθανότητα υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση έργων υποδομής, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και η υλοποίηση επενδύσεων σε νευραλγικούς τομείς, όπως η τεχνολογία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ο τουρισμός.

Παράλληλα, εξαρτάται από την εξωτερική πολιτική κατάσταση και την πορεία των διεθνών αγορών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέσα στο 2024 επίκεινται δύο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν και την Ελλάδα (οι Ευρωεκλογές και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές), ενώ πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ο όμιλος Quest ακολουθεί τη δυναμική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και πάγια επιδίωξή του είναι να συμβάλλει σε αυτή δημιουργώντας προστιθέμενη αξία. Μέσα σε μία δεκαετία, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα και ευελιξία, ο όμιλος κατάφερε να υπερτριπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του, από 283 εκατ. το 2012 σε 1,04 δισ. ευρώ το 2022. Η εξωστρέφεια αποτελεί για εμάς έναν από τους επιταχυντές της ανάπτυξής μας, ενώ οι εταιρείες του Ομίλου έχουν ήδη δραστηριότητα σε πάνω από 30 χώρες, με το 25% περίπου των ενοποιημένων πωλήσεων να προέρχεται από το εξωτερικό. Το αποτύπωμα του ομίλου εκτός Ελλάδας είναι ήδη σημαντικό και προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω δεδομένης της αυξημένης ζήτησης στον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής, αλλά και μέσω της επέκτασης της δραστηριότητας διανομής της Info Quest Technologies στη Ρουμανία.

Η θυγατρική σας ACS προχώρησε σε μια εμβληματική επένδυση -δημιουργία ενός ιδιαίτερα σύγχρονου και μεγάλου κέντρου διανομής. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η αγορά των ταχυμεταφορών κατά τα επόμενα χρόνια; Σε τι βάθος χρόνου θα αρχίσουν να φαίνονται σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη για τον όμιλο από τη συγκεκριμένη επένδυση;

Στον κλάδο των ταχυμεταφορών οι προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια φαίνονται καλές. Με δεδομένο ότι άνω του 60% του όγκου των αποστολών της αγοράς προέρχεται από παραγγελίες σε ηλεκτρονικά καταστήματα και η διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά λιανικής στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά χαμηλή -λίγο πάνω από το 10%- εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια και θα ωφεληθεί και η δραστηριότητα των ταχυμεταφορών. Η ACS, με την ολοκλήρωση του νέου κέντρου διαλογής στο Αιγάλεω, μια επένδυση που προσέγγισε τα 50 εκατ. ευρώ, έχει ήδη καταφέρει να τριπλασιάσει τη δυνατότητα διαλογής, έχει αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 40%, ενώ ο χρόνος διαχείρισης των αποστολών έχει μειωθεί περισσότερο από 25%.

Στη συνέχεια, η εταιρεία θα δώσει έμφαση στο last-mile και στην εξυπηρέτηση του παραλήπτη μέσω μιας σειράς επενδύσεων που εκτιμούμε ότι θα φτάσουν τα 50 εκατ. ευρώ στην επόμενη πενταετία. Οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν τόσο στην ανάπτυξη του δικτύου θυρίδων αυτόματης παράδοσης (lockers), στην αύξηση του ηλεκτροκίνητου στόλου της εταιρείας, αλλά και σε άλλους αυτοματισμούς. Συγκεκριμένα, η ACS έχει ήδη ένα δίκτυο 200 περίπου θυρίδων και σχεδιάζει να φτάσει τις 1.000. Παράλληλα, στόχος μας είναι ο στόλος ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μηχανών να ξεπεράσει τα 200 οχήματα στα επόμενα χρόνια. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω είναι η ACS να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται περίπου στο 25% της αγοράς ταχυμεταφορών, που αποτιμάται στα 550 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας. Στο τμήμα του εσωτερικού το μερίδιό της είναι ακόμα μεγαλύτερο και ξεπερνάει το 30%.

«Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό του κινδύνου για μεγάλη πτώση κερδών μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες».

Τα επόμενα χρόνια οι θυγατρικές σας εταιρείες στον χώρο του λογισμικού προβλέπεται να εμφανίσουν πολύ ισχυρά αποτελέσματα. Θα μπορούσε -και με ποια στρατηγική- να αποφευχθεί μια μεγάλη πτώση κερδών μετά την ολοκλήρωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης;

Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό αυτού του κινδύνου, όπως είναι η ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης και η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες, ώστε οι εταιρείες αυτές να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, η διαφοροποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων, η επέκταση στο εξωτερικό και σε νέες αγορές, η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και, φυσικά, η εστίαση στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και υποστήριξης. Η δική μας στρατηγική άπτεται της ανάπτυξης όλων των ανωτέρω περιοχών, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε την επίδραση αυτή.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας που βρίσκονται στην αιχμή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σήμερα (έργα πληροφορικής, ηλεκτρονικό εμπόριο, ενεργειακή μετάβαση). Στοχεύετε σε επέκταση και σε άλλους κλάδους ή σε ενίσχυση της θέσης σας σε αυτούς;

Για τα επόμενα χρόνια, ο Όμιλος προσβλέπει σε αναπτυξιακή πορεία σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του. Στην εμπορική δραστηριότητα, με δεδομένες τις εξελίξεις στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών και τη διεύρυνση των αναγκών ψηφιακού μετασχηματισμού, αναμένεται συνέχιση της επέκτασης των δραστηριοτήτων, ενώ αντίστοιχη ανάπτυξη αναμένεται και για τα προϊόντα κλιματισμού κατά τη μετάβαση σε πιο πράσινες και οικονομικές λύσεις, αλλά και στο εξωτερικό.

Στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής εκτιμάται ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστούν λόγω του ύψους των ανεκτέλεστων έργων του Ομίλου (άνω των 500 εκατ.), αλλά και των επερχόμενων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντίστοιχα, στον κλάδο των ταχυμεταφορών οι προοπτικές ανάπτυξης φαίνονται καλές και συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη διείσδυσή του στην αγορά λιανικής στην Ελλάδα. Τέλος, στον τομέα της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, ο Όμιλος στοχεύει στην αύξηση του χαρτοφυλακίου του σε σταθμούς ΑΠΕ κατά 50% μέχρι το 2026, που θα έρθουν μέσα από νέες επενδύσεις.

Ο Όμιλος Quest θα συνεχίσει να διερευνά πιθανές επενδύσεις σε νέους ή όμορους κλάδους δραστηριότητας, που είτε εκτιμούμε ότι έχουν προοπτικές ανάπτυξης και καλά περιθώρια είτε εμείς έχουμε ξεκάθαρο πλάνο για την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, μέσα από αναπτυξιακές επενδύσεις στους τομείς δραστηριότητάς μας, που για το 2024 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ, την αξιοποίηση και ανάπτυξη των ταλαντούχων ανθρώπων μας, τον συνεχή μετασχηματισμό, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεχίζουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο με αισιοδοξία και σύνεση, με απώτερο στόχο τον διπλασιασμό των πωλήσεων και της κερδοφορίας μέχρι το τέλος του 2028.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

v