Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλωστές και εκδόσεις:Οι μεγάλοι ασθενείς του 2006

Οι κλωστoϋφαντουργικές εταιρείες και ο κλάδος των εκδόσεων - εκτυπώσεων αποτέλεσαν τους δύο ”μεγάλους ασθενείς” του 2006 σε ό,τι αφορά την πορεία των αποτελεσμάτων τους.

Κλωστές και εκδόσεις:Οι μεγάλοι ασθενείς του 2006
* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Οι κλωστoϋφαντουργικές εταιρείες και ο κλάδος των εκδόσεων - εκτυπώσεων αποτέλεσαν τους δύο ”μεγάλους ασθενείς” του 2006 σε ό,τι αφορά την πορεία των αποτελεσμάτων τους.

Με εξαίρεση την Καθημερινή που κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της, αλλά και τη Ναυτεμπορική που πέρασε αλώβητη, οι υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου είδαν τα αποτελέσματά τους να επιδεινώνονται σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις τον... κώδωνα του κινδύνου να τίθεται σε... λειτουργία.

Με δεδομένο ότι η διαφημιστική δαπάνη δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια και ο ανταγωνισμός γίνεται ολοένα και οξύτερος, το κύριο βάρος έχει εστιαστεί πλέον στη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και σε κάποιες προϊοντικές αντεπιθέσεις.

* Ο ΔΟΛ, μετά τα έντονα ζημιογόνα αποτελέσματά του, προ δεκαημέρου εξήγησε στους αναλυτές το περιεχόμενο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί και εκείνοι αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής ίσως και μέσα στη φετινή χρονιά.

* Απόλυτα δικαιολογημένες φαίνεται να είναι οι κινήσεις περιορισμού του λειτουργικού κόστους στον Τεγόπουλο, καθώς ο όμιλος υποχρεώθηκε πέρσι σε αρνητικό EBITDA της τάξεως των 4,4 εκατ. ευρώ (από +2,2 εκατ. ευρώ) και σε τελικές ζημίες 6,26 εκατ. (έναντι ζημιών 1,45 εκατ. ευρώ το 2005).

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν και αυτές έντονα αρνητικές (4,42 εκατ. ευρώ), πλην όμως η ρευστότητα ενισχύθηκε κατά 14 εκατ. ευρώ από πωλήσεις χρεογράφων, και ιδίως λόγω της μείωσης στο 2,68% της συμμετοχής στον Τηλέτυπο.

Ύστερα από αυτά πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η γενναία επιστροφή κεφαλαίου η οποία έγινε το 2005 έβλαψε αντί να ωφελήσει την εισηγμένη.

* Το 2006 ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνος χρήση για τις Εκδόσεις Λυμπέρη, με παράλληλα μεγάλα επενδυτικά ανοίγματα που διεύρυναν σημαντικά τον δανεισμό τους. Την προηγούμενη χρονιά ιδρύθηκε θυγατρική στη Ρουμανία, εξαγοράστηκε το 33% των Τεχνικών Εκδόσεων και το 100% του ραδιοφωνικού Best Radio, ενώ στον όμιλο προστέθηκε και η ΙΤ Publications Hellas.

Έτσι, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν από 7 σε 17 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός από 10 σε 24,2 εκατ. ευρώ. Πέρα όμως από την εκτίναξη των υποχρεώσεων, είχαμε και επιδείνωση των αποτελεσμάτων, καθώς το EBITDA περιορίστηκε σε 783 χιλ. ευρώ (από 3,4 εκατ. το 2005) και οι καθαρές ζημίες ξεπέρασαν τα 3,5 εκατ. ευρώ...

* Συνδυασμό ζημιογόνου αποτελέσματος και σημαντικών επενδύσεων είχαμε πέρσι και στον Πήγασο. Μέσα στη χρονιά αυξήθηκε η συμμετοχή στον Τηλέτυπο στο 24,07%, ενώ επίσης διευρύνθηκε κατά 20% το ποσοστό της Πήγασος στην Εκτυπωτική Ίρις. Έπειτα από αυτές τις επενδύσεις, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέβηκαν από 80,4 εκατ. ευρώ σε 145,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, παρατηρήθηκε μεν σημαντική βελτίωση πωλήσεων (από τα 150 στα 192,5 εκατ. ευρώ) και EBITDA (από τα 2,55 στα 3,9 εκατ. ευρώ), ωστόσο λόγω και των υψηλότερων αποσβέσεων (5,68 εκατ.) το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-3,3 εκατ. ευρώ έναντι μικρών κερδών το 2005).

* ”Αβρόχοις ποσί” φαίνεται να πέρασε την περσινή δυσπραγία στον κλάδο η... νοικοκυρεμένη Ναυτεμπορική, αυξάνοντας ελαφρά τις πωλήσεις της (από 13,7 σε 14,9 εκατ. ευρώ) και διατηρώντας το σύνολο σχεδόν της καθαρής κερδοφορίας της (1,75 εκατ. ευρώ). Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές, ωστόσο χρησιμοποιήθηκε δανεισμός προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις.

* Σε ό,τι αφορά τις Αττικές Εκδόσεις, μπορεί οι πληροφορίες μας να λένε ότι η φετινή πορεία τους αναμένεται ανεβασμένη, το 2006 ωστόσο τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη γενικότερη δυσμενή συγκυρία που χαρακτήρισε τον κλάδο.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από 69,8 σε 63,7 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και το EBITDA (από 2 εκατ. σε 1,2 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη του 2005 των 5,5 εκατ. ευρώ μετατράπηκαν σε ζημίες 883 χιλ. ευρώ. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν έντονα αρνητικές (4,34 εκατ.), ωστόσο καλύφθηκαν από πώληση συμμετοχών.

* Ο... ”Κώδικας Ντα Βίντσι” δεν μπορεί κάθε χρόνο να κάνει το θαύμα του κι έτσι οι επιδόσεις των Εκδόσεων Λιβάνη περιορίστηκαν το 2006: οι πωλήσεις υποχώρησαν από τα 14,4 στα 12,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τις 967 στις 772 χιλ. ευρώ. Η εταιρεία πάντως είναι... υγιής και νοικοκυρεμένη, καταφέρνοντας το 2006 να παραγάγει θετικές ταμειακές ροές γύρω στο 1,8 εκατ. ευρώ.

* Άλλη μία κακή χρονιά για την Paperpack Τσουκαρίδης ήταν το 2006. Οι πωλήσεις μειώθηκαν από 19,8 εκατ. στα 15,6 εκατ. ευρώ, το EBITDA περιορίστηκε από 2,6 εκατ. σε λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ, οι ζημίες διαμορφώθηκαν στις 973 χιλ. (143 χιλ. το 2005) και ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός έκλεισε στα 12,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 79% των πωλήσεων!

Το EBITDA με δυσκολία καλύπτει μία φορά τους χρεωστικούς τόκους (1,21 ο σχετικός δείκτης), ενώ ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας είναι πολύ χαμηλότερος της μονάδας.

* Οι άνθρωποι της IMAKO δεν θα πρέπει να είναι ευτυχείς για τις περσινές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας τους, παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών από τα 39,3 στα 46 εκατ. ευρώ.

Το EBITDA περιορίστηκε από 2,76 στο 1,2 εκατ. ευρώ και τα κέρδη του 2005 των 831 χιλ. μετατράπηκαν σε ζημίες ύψους 1,83 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, οι αρνητικές λειτουργικές (5,6 εκατ.) και επενδυτικές ταμειακές ροές είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των υποχρεώσεων από τα 35,8 στα 43,9 εκατ. ευρώ.

Μάχες επιβίωσης

Αν το 2006 ήταν μία ακόμη πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, το 2007 αναμένεται να είναι πιο δύσκολο λόγω των εξελίξεων στις αγορές του βάμβακος, του νήματος και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Οι εταιρείες Ελληνική Υφαντουργία, Μουζάκης και Fieratex ξεχωρίζουν για την ευρωστία τους, επιτυγχάνοντας μάλιστα και κέρδη. Υγιέστατη επίσης και η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, που στο τέλος της περασμένης χρονιάς είχε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και πλεονάζον ταμείο.

Στόχος των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου είναι να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος τους και οι ζημίες τους να μην υπερβαίνουν τις αποσβέσεις που εγγράφουν. Αν γίνει αυτό, τότε θα μπορούν, αλώβητες ουσιαστικά, να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο στον βαθμό που ο κλάδος θα ανακάμψει μερικώς από το 2008 και μετά.

* Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, με συνολικό δανεισμό που υπερβαίνει τα 120 εκατ. ευρώ, καλείται από φέτος να επιστρέψει σε θετικό EBITDA και επιπλέον να υποκαταστήσει δανειακά κεφάλαια με ίδια, προκειμένου να μειωθούν δραστικά οι χρεωστικοί τόκοι.

* Ο Βαρβαρέσος κατάφερε το 2006 να αυξήσει οριακά τις πωλήσεις του στα 27,95 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας μικρό EBITDA (532 χιλ. έναντι 1,2 εκατ. το 2005) και τελικά ζημίες 3,98 εκατ., όταν οι αποσβέσεις που εγγράφηκαν ανήλθαν σε 2,45 εκατ. ευρώ (ζημίες και σε προ αποσβέσεων επίπεδο). Το μόνο καλό ήταν οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές (περίπου 4 εκατ. ευρώ) που μείωσαν τις τραπεζικές υποχρεώσεις.

* Η... νοικοκυρεμένη Ελφίκο (και αυτή συγκαταλέγεται στη λίστα με τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στη Σοφοκλέους) με ζημίες 549 χιλ. και με αποσβέσεις 613 χιλ. ευρώ, φέτος ελπίζει σε βελτίωση επιδόσεων με τη συνδρομή του brand name Σερραία.

* Το βαφείο - φινιριστήριο πλεκτών υφασμάτων της Maxim Περτσινίδης διατήρησε το 2006 τις επιδόσεις του 2005 (πωλήσεις 10,2 εκατ., EBITDA 830 χιλ. ευρώ), με τις αποσβέσεις να είναι ελαφρώς ανώτερες από τις καθαρές ζημίες της χρήσης (2,65 έναντι 2,15 εκατ. ευρώ).

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ανέβηκε στα 5,2 εκατ. λόγω των επενδύσεων που έγιναν πέρσι, με τον δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας της εισηγμένης να είναι χαμηλότερος της μονάδας.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v