Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περιπτώσεις 7 εισηγμένων: Ζημίες μεν, αλλά...

Οι περιπτώσεις των εταιριών Δούρος, Alma Aτέρμων, Shleman, Nεώριον, Plias, Eικόνα Ηχος, ΒΙΟΣΩΛ.

Οι περιπτώσεις 7 εισηγμένων: Ζημίες μεν, αλλά...
* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

* Ο Δούρος συγκαταλέγεται στη λίστα των μετοχών της Σοφοκλέους με τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ωστόσο εδώ και χρόνια δεν έχει πείσει κανέναν ότι διαθέτει προοπτικές για κάτι σημαντικά καλύτερο από την τρέχουσα μετριότητα.

Οι περσινές πωλήσεις διατηρήθηκαν στάσιμες γύρω στα 8,3 εκατ. ευρώ, το EBITDA υποχώρησε από 600 σε 422 χιλ. και οι ζημίες αυξήθηκαν από 531 σε 613 χιλ. ευρώ. Με τις αποσβέσεις πάντως να ανέρχονται σε 613 χιλ. ευρώ, το προ αποσβέσεων αποτέλεσμα παραμένει ελαφρώς θετικό.

Οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις είναι μικρές, η ρευστότητα δείχνει άνετη, η ακίνητη περιουσία της εισηγμένης, τηρουμένων των αναλογιών, σημαντική, ωστόσο οι προοπτικές για κάτι ουσιαστικό εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο.

* Από τις αρνητικότερες εκπλήξεις για το 2006 η εταιρεία Alma-Ατέρμων διέψευσε πλήρως τις προβλέψεις της σχετικά με τις ανοδικές επιδόσεις που είχε κάνει το φθινόπωρο του 2005 στην παρουσίασή της στον ΣΜΕΧΑ.

Αντί μάλιστα για αυξημένα κέρδη, η εισηγμένη υποχρεώθηκε σε ζημίες 8,6 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 1,63 εκατ. ευρώ), ενώ ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός της (47,6 εκατ. ευρώ) σχεδόν ισούται με το ύψος του κύκλου εργασιών (49,1 εκατ. ευρώ)!

* Η Shelman για περισσότερο από ένα έτος υλοποιεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποφύγει το μοιραίο. Η μείωση των πωλήσεων (από 131,9 σε 135,8 εκατ. ευρώ) και η ”κάτω γραμμή” των αποτελεσμάτων (ζημία 16,5 εκατ. ευρώ) μάλλον φόβο παρά αισιοδοξία μπορεί να προκαλούν για το μέλλον.

Όμως, μέσα στο 2006 αφενός υπήρχαν και έκτακτης φύσεως δαπάνες αναδιάρθρωσης, αφετέρου προέκυψαν θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 15,6 εκατ. ευρώ, οι οποίες μείωσαν τον βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό από 86 σε 75 εκατ. ευρώ. Από τη φετινή πορεία των αποτελεσμάτων θα φανούν πολλά για το μέλλον της εισηγμένης.

* Ζημιογόνος και πέρσι η χρήση για το Νεώριον Σύρου, με την εικόνα πάντως να δείχνει πολύ πιο αισιόδοξη σε σχέση με το παρελθόν. Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκαν όπως και κάποιες νέες εργασίες που δρομολογήθηκαν έχουν ανεβάσει τις προσδοκίες για το μέλλον, καθώς η εισηγμένη κατάφερε να αναστρέψει το ζημιογόνο EBITDA του 2005 (-9,2 εκατ. ευρώ) σε κερδοφόρο (+1,4 εκατ. ευρώ).

Και παρότι η καθαρή ζημία ήταν 1,9 εκατ. ευρώ (-11,3 το 2005) οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικότατες (6,2 εκατ. ευρώ).

* Παρά τις μεγάλες ζημίες στις οποίες υποχρεώθηκαν και μέσα στο 2006 η Plias και η Εικόνα Ήχος, το σημαντικό είναι ότι οι δύο αυτές εταιρείες κατάφεραν είτε να επιστρέψουν σε θετικό EBITDA ύστερα από χρόνια (Plias) είτε να βελτιώσουν σημαντικά το EBITDA (Εικόνα Ήχος).

Ειδικότερα, για την τελευταία, το EBITDA περίπου τριπλασιάστηκε (876 χιλιάδες ευρώ), οι ζημίες υποχώρησαν (από 1,6 εκατ. ευρώ σε 661 χιλιάδες ευρώ) και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της 31ης Δεκεμβρίου του 2006 (-909 χιλιάδες ευρώ) έχουν ήδη μετατραπεί φέτος σε θετικά, μετά την αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε μέσα από καταβολή μετρητών.

* Για μία ακόμη χρονιά η ΒΙΟΣΩΛ υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στάσιμες γύρω στα 9,5 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν και πάλι αρνητικό (-850 έναντι 600 χιλ. ευρώ το 2005), ενώ παρά την αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε πέρσι η εταιρεία, οι υποχρεώσεις της σημείωσαν μικρή άνοδο.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v