Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στηρίζουν τις αποτιμήσεις τα μεγέθη 2006

Η πρώτη γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα του 2006 είναι σίγουρα ικανοποιητική και προσφέρει σημαντικό στήριγμα στις τρέχουσες αποτιμήσεις, αυξάνοντας και τις προσδοκίες για το τρέχον έτος.

Στηρίζουν τις αποτιμήσεις τα μεγέθη 2006
* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Η πρώτη γρήγορη ματιά στα πεπραγμένα του 2006 είναι σίγουρα ικανοποιητική και προσφέρει σημαντικό στήριγμα στις τρέχουσες αποτιμήσεις, αυξάνοντας και τις προσδοκίες για το τρέχον έτος.

Παράλληλα, η εις βάθος ανάλυση αποκαλύπτει μερικά στοιχεία για τη Σοφοκλέους. Η ”ψαλίδα” μεταξύ μικρών και μεγάλων συνεχίζει να ανοίγει, ενώ η αίσθηση ότι η αγορά αποτελείται από μετοχές ”δύο ταχυτήτων” ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με τις είκοσι μετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20, ”προσφέρει” το 70% των συνολικών καθαρών κερδών, ενώ στον κύκλο εργασιών το αντίστοιχο μέγεθος διαμορφώνεται στο 55%.

Οι δύο βασικοί δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν με αντίθετη πορεία.

Ο δείκτης FTSE/ASE-20 κατέγραψε υψηλή αύξηση της τάξεως του 32,5% στα κέρδη μετά από φόρους, λόγω της υψηλής αύξησης στην κερδοφορία των τραπεζών και της βελτίωσης των φορολογικών συντελεστών. Επιπρόσθετα, πλην των τραπεζών, τα κέρδη της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινήθηκαν έντονα ανοδικά κατά 47%, ενώ αν απομονωθούν τα θετικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, τα κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν μόλις κατά 4,7%.

Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε περισσότερο από ικανοποιητικά κατά 21%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 23%, επηρεαζόμενα θετικά τόσο από τον ΟΤΕ όσο και από τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Σε επίπεδο αγοράς, τα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 27,7%, ξεπερνώντας ελαφρά τις προβλέψεις των αναλυτών για τη συνολική κερδοφορία.

Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στο 17,1%, κοντά στον μέσο όρο των προηγούμενων τριμήνων. Εντούτοις, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν λιγότερο κατά 14,9%, με την καθαρή θέση των εταιρειών να αυξάνεται κατά σχεδόν 21%.

Οι εταιρείες

Από τα πεπραγμένα του 2006 ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της Εμπορικής που ήταν αρνητικά στα 234,725 εκατ. ευρώ, της Γενικής Τράπεζας που αύξησε σημαντικά τις ζημίες της σε 78,8 εκατ. ευρώ και στον αντίποδα τα 990 εκατ. ευρώ της Εθνικής και η αύξηση 153% από την Τράπεζα Κύπρου.

Η Marfin Investement Group κινήθηκε με ισχυρή άνοδο στα καθαρά κέρδη, με το απόλυτο μέγεθος στα 243 εκατ. ευρώ.

Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η ”ωραιοποίηση” των τελικών αποτελεσμάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αποτελέσματα των θυγατρικών του ομίλου της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, της Info-Quest, του Μυτιληναίου, της Νεοχημικής και της Vivartia. Η μείωση των καθαρών κερδών για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ήταν της τάξεως του 5%, ενώ ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15,2%.

Η εικόνα είναι αισθητά διαφορετική μεταξύ των δύο βασικών δεικτών, αφού τα έσοδα αυξήθηκαν περισσότερο για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ τα λειτουργικά κέρδη για τον δείκτη FTSE/ASE Mid 40 κινήθηκαν πτωτικά κατά 6,1%. Η επιδείνωση της εικόνας στους δείκτες οφείλεται και στη συνεισφορά της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Μετά την αφαίρεση των αποτελεσμάτων της από το σύνολο των 40 εταιρειών, τα EBITDA διαμορφώνονται σε θετικό έδαφος της τάξεως του 12,5%, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξάνονται με ρυθμό 19,6%, ωστόσο εξακολουθούν να υπολείπονται σημαντικά της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για τον μικρό δείκτη, FTSE/ASE Small Cap 80, η εικόνα είναι ”θολή”, με αύξηση της τάξεως του 14% στον κύκλο εργασιών, ενώ η αύξηση στα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκε σε 63,2%.

Η ”θολή” εικόνα των αποτελεσμάτων περιπλέκεται αν ληφθούν υπόψη τα λειτουργικά κέρδη. Τα EBITDA των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 23,2%, ενώ και τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του μικρού δείκτη, παρά τη σημαντική αύξηση των κερδών μετά φόρων, κινήθηκαν ανοδικά κατά 7%.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου που εντυπωσίασε, οι εταιρείες χημικών, βασικών μετάλλων και τηλεπικοινωνιών κινήθηκαν επίσης σε υψηλό επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας. Σημαντική ήταν η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας για τον κλάδο της πληροφορικής. Οι εταιρείες του κλάδου παρουσίασαν λειτουργική κερδοφορία 307 εκατ. ευρώ, από 216 εκατ. ευρώ το 2005.

Παράλληλα, η επιβατηγός ναυτιλία κινήθηκε ανοδικά σε επίπεδο κερδοφορίας, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 193%. Αντίθετα, πλήρης απογοήτευση από τους κλάδους της διαφήμισης, των εκδόσεων και εκτυπώσεων, του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κλάδος ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε υψηλή ποσοστιαία μείωση σε όρους καθαρής κερδοφορίας, ενώ και σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας η μείωση ήταν της τάξεως του 18%.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v