Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ασθενείς, τα ψιλά γράμματα και οι διακριθέντες

Οι μέσοι όροι δεν λένε πάντα την αλήθεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το 2006. Την ίδια ώρα που αναλυτές μιλούν με ενθουσιασμό για τα κέρδη, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που ”πέρασαν δύσκολα”. Ωστόσο δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου η ουσία για την αξιολόγηση δεν συνάγεται από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά από τα ”ψιλά γράμματα” των λογιστικών καταστάσεων. Δείτε την άλλη όψη των μεγεθών.

Οι ασθενείς, τα ψιλά γράμματα και οι διακριθέντες
των Στέφανου Κοτζαμάνη, Γιώργου Σαββάκη

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Οι μέσοι όροι δεν λένε πάντα την αλήθεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 2006. Την ίδια ώρα που οι αναλυτές και η κοινή γνώμη μιλούν με ενθουσιασμό για το περσινό άλμα των επιχειρηματικών κερδών, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εταιρειών και κλάδων που ”πέρασαν δύσκολα”.

Πρόκειται για τους ”μεγάλους ασθενείς”, που σε κλαδικό επίπεδο ήταν κυρίως οι εκδόσεις-εκτυπώσεις, οι κλωστές και αρκετές από τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες.

Και επίσης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ουσία για την αξιολόγηση της οικονομικής πορείας δεν συνάγεται από το τελικό αποτέλεσμα (κέρδος ή ζημία), αλλά από τα ”ψιλά γράμματα” των λογιστικών καταστάσεων που αποκωδικοποιούνται μέσα από μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική εξέταση.

Η ουσία είναι ότι το 2006 είχαμε σε γενικές γραμμές αποτελέσματα ”δύο ταχυτήτων”, γεγονός που παράλληλα επέδρασε και στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

* Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

** Αναδημοσίευση από το φύλλο 472 της εφημερίδαςΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 5-10/4/2007.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v