Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Qualcomm - Verisign: Η αδιαφάνεια είναι εδώ;

Οι πρόσφατες περιπτώσεις των εταιριών Qualcomm και Verisign, των οποίων οι μετοχές δεν αφέθηκαν από αναλυτικούς κύκλους να πέσουν, προσθέτουν ένα ακόμα ερωτηματικό στον αδιαφανή ρόλο των οργανισμών παροχής οικονομικών υπηρεσιών.

Qualcomm - Verisign: Η αδιαφάνεια είναι εδώ;
Του: Δημήτρη Γλύστρα

Oταν στις αρχές Φεβρουαρίου ήρθε στο φως η αναφορά του Κέντρου Οικονομικών και Αναλυτικών Αναφορών (CFRA) των ΗΠΑ, η οποία περιείχε υπόνοιες για μαγειρέματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Qualcomm, η μετοχή της πήρε την κατιούσα. Ούτε την ίδια εκείνη μέρα, όμως, ούτε καμιά από τις επόμενες, η συγκεκριμένη μετοχή έκλεισε αρνητικά, καθώς αναλυτικοί κύκλοι... προέταξαν τα στήθη τους.



Η Morgan Stanley χαρακτήρισε τις παρατηρήσεις της CFRA ”κυνήγι μαγισσών”, ενώ κορυφαίος αναλυτής της Gerard Klauer έσπευσε να αναβαθμίσει τη μετοχή και το θέμα πέρασε στα ψιλά.

Η εταιρία ασφάλειας λογισμικού Verisign είδε και αυτή τη μετοχή της να πέφτει, όταν κυκλοφόρησαν ευρύτατα πληροφορίες που ήθελαν τα βιβλία της να μην είναι ακριβώς... κρυστάλλινα. Και πάλι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, μια και ο αναλυτής Chris Kwak, της Bear Stearns, σε μια πρωτοβουλία διεύρυνσης του θεσμικού του ρόλου, συμβούλεψε το κοινό να μην ανησυχεί, αφού ”τίποτα δεν πρόκειται να ταράξει τα ύδατα της αγοράς”.

Η πρακτικά απεριόριστη δυνατότητα των αναλυτικών κύκλων να ακυρώνουν την αξία των ελεγκτικών αναφορών, αλλά και ο διττός ρόλος που οι εταιρίες παροχής συμβουλών και αναλύσεων παίζουν, εντείνουν τα ερωτηματικά, η δημιουργία των οποίων ανάγεται στις εποχές της ”φούσκας” στο Internet (2000) και του πολέμου της κινητής στην Ευρώπη (1999).

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις της υπόθεσης Enron δεν κατασκεύασαν απορίες, τις ξεσκέπασαν. Πώς ήταν δυνατόν να καλύπτονται τα ελλείμματα του αμερικανικού γίγαντα, χωρίς τη συνδρομή των ελεγκτών του και χωρίς την προμήθειά του με ρευστό; Βάσει ποιων στοιχείων όμως επιτυγχάνονται πιστοληπτικά standards και χορηγούνται κεφάλαια, αν όχι βάσει αυτών ακριβώς των ελέγχων;

Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της Qualcomm στις ΗΠΑ, συμβουλεύουν οι γνωρίζοντες, καθώς ”παπαγαλάκια” που παρεπιδημούν στη Β. Αμερική αναφέρουν ότι η υπόθεση δεν θα εξεταστεί ανεξάρτητα, αλλά υπό το πρίσμα πιθανής διαπλοκής με διαστάσεις ανεξέλεγκτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v