Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους

Μερίσματα

Η μερισματική απόδοση της Σοφοκλέους
Ελάχιστη σημασία έχει δοθεί τόσο από τους ”ειδικούς” όσο και από τους επενδυτές, στο γεγονός ότι η Σοφοκλέους παρουσιάζει, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία και αναλύσεις, την υψηλότερη μερισματική απόδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης και των ΗΠΑ!

Τα στοιχεία πάντως είναι απόλυτα! Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του I/B/E/S τις οποίες επικαλείται σε τελευταία έκθεσή του ο διεθνής επενδυτικός οίκος SSSB, η μερισματική απόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τοποθετείται στο 5,1% με τον μέσο όρο της Ευρώπης να κινείται στο 3,5% και τον μέσο όρο των αμερικανικών εταιρειών να βρίσκεται στην περιοχή του 2%.

Πέρα όμως από αυτά τα ”συγκεντρωτικά στοιχεία”, υπάρχουν και οι συγκεκριμένες προσδοκίες των μεγάλων ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τα στοιχεία που παραθέτουν για το αναμενόμενο μέρισμα χρήσεως 2002 στους ”πληθυσμούς” των εταιρειών που παρακολουθούν, όσο και από τις ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις”, τα γνωστά στο εξωτερικό consensus estimates, όπως αυτά καταγράφονται με βάση τον μέσο όρο των εκτιμήσεων μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών στην ελληνική βάση δεδομένων της SelasNet.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, ολίγες... δεκάδες ελληνικών εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να προσφέρουν με βάση τις τρέχουσες τιμές, μερισματική απόδοση άνω του 3% στους κατόχους των μετοχών τους, ενώ ο σταθμισμένος μέσος όρος της μερισματικής απόδοσης τοποθετείται άνω του 4,1%!

Κι αυτό ενώ οι αποδόσεις των καταθέσεων κινούνται σε ετήσια βάση μεταξύ 1,5% και 3% στην καλύτερη των περιπτώσεων, τουλάχιστον για όσους δεν διαθέτουν υπέρογκα ποσά στη διάθεσή τους. Το τελευταίο μάλιστα διάστημα, η πρόσκτηση ετήσιας απόδοσης μεγαλύτερης του 3% (προ των φόρων που επιβάλλονται!) καθίσταται σχεδόν αδύνατη, καθώς υπάρχουν και προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κι όμως, εκτιμάται ότι με σημερινές τιμές πλειάδα μετοχών, κυρίως μεγάλων και γνωστών εταιρειών, προσφέρει μερισματική απόδοση της τάξεως του 4,5%, του 5% ή και του 6%.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ”προτίμηση” μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση είναι επιβεβλημένη. Η τοποθέτηση μετρητών σε καταθέσεις ή άλλα τραπεζικά προϊόντα αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες μορφές τοποθέτησης, ενώ η επένδυση σε μετοχές, έστω και πολύ υψηλής μερισματικής απόδοσης, ενέχει κίνδυνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v