Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι εκτιμήσεις για τα μερίσματα του 2002

Μερίσματα: Οι εκτιμήσεις για το 2002

Οι εκτιμήσεις για τα μερίσματα του 2002
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως αυτές παρακολουθούνται και καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων της SelasNet (άρα απαιτείται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο εκτιμήσεις από μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ οι οποίες μάλιστα να μην έχουν υπερβολική απόκλιση μεταξύ τους) από τις 60 εισηγμένες εταιρείες που παρακολουθούνται, οι 38, δηλαδή περισσότερες από τις μισές, αναμένεται να προσφέρουν μερισματική απόδοση από 3% έως και 6,8% για τη χρήση του 2002, δίδοντας ένα διόλου ευκαταφρόνητο κίνητρο στον επενδυτή.

Ταυτοχρόνως στον πίνακα αυτό παρατίθενται τα στοιχεία για την αναμενόμενη απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων που αναμένεται να έχουν αυτές οι εταιρείες.

Στους δύο άλλους πίνακες περιλαμβάνονται οι εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις του ”πληθυσμού” εισηγμένων εταιρειών που παρακολουθούν στενά δύο από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες, η Π&Κ και η Marfin Ελληνική.

Στην περίπτωση της πρώτης παρατίθενται οι εταιρείες, η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση χρήσεως 2002, αλλά και η ποσοστιαία διαφορά στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μεταξύ του 2002 και του 2001 δίδοντας έτσι μια εικόνα για το αν οι αναλυτές της Π&Κ αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας της σε σχέση με πέρσι και κατά τι ποσοστό.

Από πλευράς Μarfin ΑΧΕΠΕΥ παρατίθενται μόνον οι εταιρείες του focus list που εκτιμάται από τους αναλυτές της ότι θα προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση (3% και πάνω) για το 2002 ενώ για κάθε μία παρατίθενται τα στοιχεία για τα κέρδη ανά μετοχή του 2001 (όπως αυτά διαμορφώθηκαν) και οι εκτιμήσεις προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή το 2002 και το 2003 προκειμένου να διαμορφώσει ο αναγνώστης, μια εικόνα για την εξέλιξη της κερδοφορίας της εταιρείας και άρα τη δυνατότητά της να συνεχίσει την καταβολή υψηλού μερίσματος.

Προφανώς ο σκοπός αυτού του ρεπορτάζ δεν είναι να ”προτείνει” στον αναγνώστη την αγορά συγκεκριμένων μετοχών, αλλά να παρουσιάσει την κατάσταση που έχει δημιουργήσει και στην ελληνική αγορά η μεγάλη μείωση των τιμών αλλά και η πτώση των επιτοκίων, με βάση τις εκτιμήσεις και προσδοκίες των ”μεγάλων παικτών” της αγοράς μας.

Δύο ακόμη στοιχεία θα πρέπει να σημειωθούν. Κατά κανόνα οι προσδοκίες των αναλυτών για τα επερχόμενα έτη (2003 κ.λ.π.) αναπροσαρμόζονται στην πορεία προς τα κάτω. Πρόκειται για ένα διεθνές φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί με ένταση τα 2-3 τελευταία χρόνια.

Εν τούτοις, η κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να παρουσιάσει μονοψήφια αύξηση (της τάξεως του 7-8%) για το τρέχον έτος, εφόσον εξαιρεθούν οι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, ενώ για το 2003 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της κερδοφορίας τουλάχιστον κατά 12% σε σχέση με το 2002 στο σύνολο της αγοράς.

Αυτό έχει ίσως ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνικές τράπεζες που διάγουν το δεύτερο χρόνο σημαντικότατης μείωσης της κερδοφορίας τους, εν τούτοις αναμένεται να δώσουν μερισματική απόδοση άνω του 4%! Το ερώτημα για το αν θα υπάρξει αύξηση των αποτελεσμάτων τους στα επόμενα χρόνια απαντάται κατ’ αρχήν θετικά από τους αναλυτές.

Υπό αυτό το πρίσμα η επιλογή ενός μικρού (σε αριθμό διαφορετικών μετοχών) χαρτοφυλακίου με κύριο άξονα την επιλογή μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση και ”σταθερές προοπτικές” για τα επόμενα χρόνια, ίσως να είχε ιδιαίτερο νόημα για τον επενδυτή που θέλει να ξεπεράσει τις εξαιρετικά έντονες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις επιλέγοντας τη μακροχρόνια διακράτηση μετοχών που ενδιαμέσως μπορούν να του αποφέρουν εξαιρετικά ικανοποιητικό εισόδημα μέσω του μερίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v