Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σημαντικοί παράγοντες

Οι σημαντικοί παράγοντες

Οι σημαντικοί παράγοντες
Αυτό είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον σημείο για τον Έλληνα επενδυτή που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη συνεχή διολίσθηση των τιμών, ακόμη και στις ”καλύτερες” μετοχές, οπότε και διστάζει να αγοράσει.

Στην ίδια έκθεση της HSBC, γίνεται λόγος για τους παράγοντες που θα πρέπει να συνεκτιμήσει ο επενδυτής προτού προχωρήσει σε μία τοποθέτηση των χρημάτων του σε κάποια μετοχή υψηλής μερισματικής απόδοσης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, η υψηλή μερισματική απόδοση μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί συγκυριακή, με δεδομένο ότι η μείωση των επιτοκίων αλλά και η πτώση των τιμών των μετοχών, υποδηλώνουν αμφιβολίες για την οικονομική ανάπτυξη, άρα και για τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να συντηρήσουν την κερδοφορία τους, αλλά και να διανείμουν υψηλό μέρισμα αντί π.χ. να αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις.

Έτσι, προαπαιτούμενο είναι να εξεταστούν κρίσιμα οικονομικά στοιχεία, σε ό,τι αφορά την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (ROE) της εταιρείας (ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σχέση με τη δυνατότητα καταβολής υψηλού μερίσματος) και κυρίως σε ό,τι αφορά τα μελλοντικά της κέρδη για τις επόμενες χρήσεις.

Επί σειρά ετών στην Ελλάδα, τα στοιχεία που χρησιμοποιούνταν είχαν να κάνουν με το μέρισμα της προηγούμενης χρήσης (στην περίπτωσή μας το μέρισμα του 2001 που δανεμήθηκε το 2002) ένα στοιχείο που στην πράξη δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τον επενδυτή που προτίθεται να προχωρήσει σε τοποθετήσεις.

Αυτό που ”μετράει” είναι οι εκτιμήσεις για το μέρισμα της τρέχουσας χρήσης , σε συνδυασμό με τα στοιχεία (και τις προσδοκίες) αναφορικά με τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v