Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα χρυσά μερίσματα του 2003

Παρά τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση, η Σοφοκλέους εξελίσσεται σε πρωταθλήτρια μερισματικής απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών. Δείτε τις ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις” των αναλυτών, αλλά και τις εκτιμήσεις της Marfin και P&K ΑΧΕΠΕΥ για τη μερισματική απόδοση συγκεκριμένων εταιριών για τη χρήση του 2002.

Τα χρυσά μερίσματα του 2003
του Γιώργου Παπανικολάου

Σε... πρωταθλήτρια μερισματικής απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών του κόσμου εξελίσσεται η Σοφοκλέους, ένα γεγονός που σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να διαφεύγει τόσο από τους ιδιώτες όσο και από αρκετούς επαγγελματίες επενδυτές της αγοράς. *

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι μετοχικές αξίες δοκιμάζονται και οι ”υπεραξίες” περνούν σοβαρή κρίση, ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” παρουσιάζει πρώτη φορά στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο τις ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις” των αναλυτών για τη μερισματική απόδοση που θα προσφέρει η ”αγορά” και, το κυριότερο, συγκεκριμένες εταιρείες για τη χρήση του 2002.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν, η μέση σταθμισμένη (σε όρους κεφαλαιοποίησης) μερισματική απόδοση για το τρέχον έτος, με βάση τις πιεσμένες τρέχουσες τιμές των μετοχών, διαμορφώνεται σε επίπεδα σαφώς υψηλότερα του 4%, ενώ πλειάδα εταιρειών με μεγάλο μέγεθος και ικανοποιητική κερδοφορία κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα!

Με βάση την ”απόδοση” των προϊόντων της αγοράς χρήματος, η οποία κινείται αυτή τη περίοδο στα όρια του 3% προ της φορολόγησης και με προϋπόθεση τη μακροχρόνια δέσμευση μεγάλων χρηματικών ποσών (για απλό ταμιευτήριο η απόδοση κινείται στην περιοχή του 1%-1,5%) μπορεί πράγματι να γίνει λόγος για τα ”χρυσά μερίσματα” που υπόσχεται αυτή την περίοδο η χρηματιστηριακή αγορά.

Ωστόσο, ακόμη και με άξονα τη μερισματική απόδοση η επιλογή της τοποθέτησης σε αυτή την ταραχώδη συγκυρία δεν είναι εύκολη. Έτσι, ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” παρουσιάζει τα κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη του ο επενδυτής για να βγει τελικά κερδισμένος.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” της 1ης Νοεμβρίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v