Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ακτινογραφία των αποδόσεων

Αν κάποιος επενδυτής είχε αποφασίσει κατά το 2000 και το 2001 να επενδύσει τα κεφάλαιά του σε εταιρίες που εισάγονταν τότε στη Σοφοκλέους, θα είχε σήμερα μια υπεραπόδοση στο χαρτοφυλάκιό του, σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη, που θα έφτανε σε ποσοστό το 19,2%.

Η ακτινογραφία των αποδόσεων
Αν κάποιος επενδυτής είχε αποφασίσει κατά το 2000 και το 2001 να επενδύσει τα κεφάλαιά του σε εταιρίες που εισάγονταν τότε στη Σοφοκλέους, θα είχε σήμερα μια υπεραπόδοση στο χαρτοφυλάκιό του, σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη, που θα έφτανε σε ποσοστό το 19,2%. (*)

Αν η επένδυση, δε των κεφαλαίων του είχε γίνει σε συγκεκριμένες μετοχές και όχι στο σύνολο των νέων εισαγωγών, τότε θα μπορούσε να έχει καταγράψει υπεραπόδοση, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη, μέχρι και 227,35%.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο ”ΜΕΤΟΧΟΣ” σε συνεργασία με την ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΑΧΕΠΕΥ. Η έρευνα αφορά τις νέες εισαγωγές που έλαβαν χώρα κατά το 2001 και το 2002 και την πορεία που αυτές ακολούθησαν στο διάστημα από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ίδιο διάστημα για την κάθε εταιρία ξεχωριστά.

Από την έρευνα προκύπτει σαφώς ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι νεοεισαχθείσες εταιρίες παρουσιάζουν υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Υπεραπόδοση, η οποία κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς σε σύνολο σαράντα εταιριών που εισήχθησαν στο συγκεκριμένο διάστημα οι είκοσι επτά, δηλαδή κάτι περισσότερο από τα δύο τρίτα (2/3), παρουσιάζουν υπεραπόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και μόλις δεκατρείς έχουν υποαπόδοση.

Στο σύνολο των είκοσι επτά εταιριών που καταγράφουν υπεραπόδοση, πέντε εταιρίες έχουν υπεραπόδοση μεγαλύτερη του 100% και επτά μεγαλύτερη του 50%!

Δεσπόζουσα θέση στην καταγραφή υπεραπόδοσης καταλαμβάνουν οι μικρές νέες εισαγωγές, ενώ σημαντική υπεραπόδοση έχουν καταγράψει και οι εταιρίες δημοσίου συμφέροντος με τον αντίστοιχο δείκτη για τη μετοχή της ΔΕΗ να βρίσκεται στο 51,76% και για τον ΟΠΑΠ στο 198,81%.

Από την άλλη, οι εταιρίες δημοσίου συμφέροντος της συμπρωτεύουσας που εισήχθησαν στο Χ.Α. κατά το 2001, έχουν καταγράψει υπεραπόδοση, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η μεν ΕΥΑΘ 68,23% και ο δε ΟΛΘ 13,10%.

Επιπλέον, όπως φαίνεται στον πίνακα δίπλα, στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η υπεραπόδοση των εταιρειών πετρελαιοειδών Motor Oil και ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία βρίσκεται στο 2,82% και στο 2,28%, αντίστοιχα.

Από τις νέες εισαγωγές του 2001, τα πρωτεία υπεραπόδοσης καταλαμβάνουν οι εταιρίες Βωβός (227,35%), ΟΠΑΠ (198,81), Domus ΑΕΕΧ (148,58%) και Βάρδας (112,53%), ενώ από τις εταιρίες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο το τρέχον έτος τη μεγαλύτερη απόδοση, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, παρουσιάζει η εταιρία Hitech (118,35%) και ακολουθούν οι Μύλοι Κεπενού, με απόδοση 83,76%.

Στον αντίποδα, δηλαδή, στις εταιρίες που έχουν υποαπόδοση, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, βρίσκονται οι εταιρείες MLS Πληροφορική (-40,52%), Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη (-39,11%) και Σούπερ Μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ (-32,69%).

Ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει την άποψη για την καλή πορεία των νέων εισαγωγών είναι ο δείκτης των νέων εισαγωγών της εφημερίδας ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, η παρατήρηση του οποίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν κάποιος επενδυτής αγόραζε από τον Ιανουάριο του 1999 μόνο μετοχές νεοεισηγμένων εταιριών και τις κρατούσε το πολύ για έναν χρόνο, το χαρτοφυλάκιό του θα εξακολουθούσε να καταγράφει κέρδη άνω του 52,7%.

Αντίθετα, αν επένδυε τα χρήματά του σε μετοχές που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., θα κατέγραφε ζημίες μεγαλύτερες του 38%.

Δώδεκα οι ”πιστές”

Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες που εισήχθησαν πρόσφατα στην κεφαλαιαγορά ακολουθούν καλή πορεία, η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία φαίνεται ότι έχει βάλει ”φρένο” στις νέες εισαγωγές και παρά το γεγονός ότι περισσότερες από 250 εταιρείες έχουν εκφράσει σε παρελθόντα χρόνο τη θέλησή τους να περάσουν τις πύλες τις Σοφοκλέους, μόλις δώδεκα εταιρίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον ”μικροσκοπικό φακό” του διοικητικού συμβουλίου του χρηματιστηρίου.

Η συγκεκριμένη κατάσταση, με 250 εταιρίες να θέλουν τυπικά να μπουν στη Σοφοκλέους, αλλά μόλις δώδεκα να έχουν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Χ.Α. για επικαιροποίηση των στοιχείων τους, δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο παρά μόνο στην πτωτική πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η κεφαλαιαγορά, με αποτέλεσμα ανάδοχοι και εταιρίες να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το επόμενο βήμα που θα τους φέρει και πραγματικά στο ταμπλό μέσω της δημόσιας εγγραφής.

Έπειτα από μια περίοδο αθρόας εισόδου νέων εταιριών στη Σοφοκλέους, κατά το 1999, αλλά και το 2000, οπότε το χρηματιστήριο βρισκόταν σε υψηλά ακόμη επίπεδα, οι εταιρίες που δεν πρόλαβαν να περάσουν τότε τις πύλες του Χ.Α., καθώς ο συνωστισμός έξω από αυτές ήταν μεγάλος και ”όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε”, σκέφτονται σήμερα αν θα πρέπει ή όχι να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση.

Ενδεικτικό του κακού δαιμόνιου που ακολουθεί τις νέες εισαγωγές είναι ότι περίπου 106 εταιρίες, από το σύνολο των 250 που έχουν καταθέσει αίτηση εισαγωγής, έχουν αρχίσει να ελέγχονται από το χρηματιστήριο και παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει εδώ και έξι μήνες επιστολή από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την επικαιροποίηση των φακέλων τους δεν έχουν ανταποκριθεί.

Ενδεικτικό του κακού κλίματος, όμως, είναι και το γεγονός ότι, ενώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται τριάντα φάκελοι εταιριών που έχουν εγκριθεί από το χρηματιστήριο, οι περισσότερες από αυτές δεν θέλουν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή.

Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες που επιθυμούν την εισαγωγή τους στη ΝΕΧΑ δεν εμπίπτουν στη λίστα αναμονής των 250 εταιρειών, καθώς οι φάκελοι αυτών των εταιριών, που προσεγγίζουν τις είκοσι, ανοίγουν άμεσα, όπως και των επενδυτικών εταιρειών.

Ωστόσο, φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται σε επίπεδο δημόσιων εγγραφών, καθώς εντός του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με το χρηματιστήριο, να διεξαχθούν έξι δημόσιες εγγραφές.

Ήδη, έχουν ανακοινωθεί εκείνες της ΔΕΗ, που αφορά στη μετοχοποίηση δεύτερου πακέτου της τάξεως του 15% στο διάστημα από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου, της Euroline ΑΕΕΧ Επενδυτική (19-22 Νοεμβρίου) και της New Millennium AEEX, της οποίας η εγγραφή θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 28 Νοεμβρίου.

(*) Τα αρχεία με τις αποδόσεις των νεοεισηγμένων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη (”Συνοδευτικό υλικό”).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v