Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχυχρόνια κέρδη και … ”καυτές πατάτες”

Επί συνόλου 40 εταιριών που εισήλθαν στη Σοφοκλέους κατά το 2001 και το 2002 η συντριπτική πλειονότητα επέτρεψε στον επενδυτή της Δημόσιας Εγγραφής να εγκαταλείψει τη μετοχή με κέρδη. Οι ”καυτές πατάτες” ήταν ελάχιστες.

Βραχυχρόνια κέρδη και … ”καυτές πατάτες”
Eνα συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη των τιμών Δημόσιας Εγγραφής και των ”υψηλών” που κατέγραψαν οι μετοχές τους, συνήθως σε σύντομο διάστημα κατόπιν της έναρξης διαπραγμάτευσης, είναι ότι 8 στις 10 φορές ο επενδυτής που τις προτίμησε έχει τη δυνατότητα να…αποχωρήσει καταγράφοντας μικρότερα ή μεγαλύτερα, (συχνά δε... εντυπωσιακά) κέρδη.

Για την ακρίβεια, από τις 20 εταιρίες που εισήχθησαν το 2001 και για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία (η Nέστος συγχωνεύτηκε με την Θεμελιοδομή) μόνο μία δεν κατέγραψε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την τιμή εισαγωγής (τα στοιχεία αφορούν έως λίγο πριν τα μέσα Νοεμβρίου) και είναι η Motor Oil.

Αντίστοιχα για τις νέες εισαγωγές του 2002 προκύπτει ότι από τις 19 εταιρίες, δεν προσέφεραν ευκαιρία κερδοφόρας εξόδου οι πέντε. Όπου όμως φαίνεται και κάτι άλλο. Τρεις από τις πέντε εταιρίες, ήταν Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με συγκεκριμένη υποχρέωση εισαγωγής στο Χ.Α., εταιρίες που δεν διαφημίστηκαν ως ”ευκαιρίες” στο επενδυτικό κοινό και ίσως μάλιστα να αδικούνται από τις τρέχουσες τιμές τους στη περίπτωση που εμφανίζεται υψηλό discount σε σχέση με την εσωτερική αξία των χαρτοφυλακίων τους.

Τη ”μοίρα” των εταιριών επενδύσεων μοιράστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πεντεδέκας ΑΧΕΠΕΥ, μόνον δύο από τις λοιπές εταιρίες, η Λιβάνης και το Υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v