Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Yπερ-αποδόσεις προσφέρουν οι ”νέες εισαγωγές”

Σημαντικά υψηλότερη απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, εξακολουθούν να προσφέρουν οι συστηματικές τοποθετήσεις στις Δημόσιες Εγγραφές, ιδίως άν εξαιρεθούν οι νέες εισαγωγές των ΑΕΕΧ, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας ”Μέτοχος” αλλά και τον ειδικό δείκτη E-IPO. Η... πρέπουσα στρατηγική και οι πρωταθλητές για το 2001-2002.

Yπερ-αποδόσεις προσφέρουν οι ”νέες εισαγωγές”
των Γιώργου Παπανικολάου, Αντιόπης Σχοινά *

Aκόμη και στις δίσεκτες εποχές που ζει το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την κριτική που επανειλημμένως έχει ασκηθεί σε ό,τι αφορά την ποιότητα των νέων εισαγωγών και τις επιπτώσεις που έχουν στη διαθέσιμη ρευστότητα, τα στοιχεία αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι ”νέες” μετοχές δημιουργούν αποδόσεις καλύτερες από την υπόλοιπη Σοφοκλέους, για όσους τις προτιμούν σε συστηματική βάση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την έρευνα του ”ΜΕΤΟΧΟΥ”, σε συνεργασία με το Τμήμα Αναλύσεων της ΠΕΝΤΕΔΕΚΑΣ ΑΧΕΠΕΥ, για την απόδοση όλων των μετοχών, μία προς μία, που εισήλθαν στη Σοφοκλέους μέσα στο 2001 και το 2002, σε σχέση με την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Η έρευνα αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε ποσοτικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι τα δύο τρίτα (2/3) των νέων εισαγωγών- σε όλο αυτό το διάστημα- έχουν υπεραπόδοση σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, αλλά επικεντρώνεται και στα ”κοινά σημεία” των μετοχών που κερδίζουν!

Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει, όμως, και από τη σύγκριση της πορείας του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη της αγοράς, με αυτήν του εξειδικευμένου δείκτη Ε-IPO που δημιούργησε η ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”.

Σύμφωνα με αυτόν, η συστηματική επένδυση σε μετοχές νέας εισαγωγής και η διακράτησή τους για έναν χρόνο, παρουσιάζει συστηματική υπεραπόδοση, σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η οποία ξεπερνά το... 50% μέσα στο 2002.

Αν, μάλιστα, ο ”επενδυτής” ξεκινούσε αυτή την τακτική από την αρχή του 1999, τότε θα εξακολουθούσε να κερδίζει χρήματα (απόδοση... 52%) ακόμη και σήμερα, παρότι στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξεως του... 38%!

Τα συμπεράσματα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η ”ροή” των δημόσιων εγγραφών δεν φαίνεται να σταματά. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, συνολικά έξι εταιρείες ενδιαφέρονται να περάσουν τις πόρτες της Σοφοκλέους μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ συνολικά δώδεκα βρίσκονται επί της ουσίας, και όχι τυπικά, ”προ των πυλών” του Χ.Α.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” της 15ης Νοεμβρίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v