Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ξένες τράπεζες στη Γερμανική αγορά

Αδύναμα σημεία αναζητούν οι (λίγες) ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, ώστε να διεισδύσουν στην εκεί αγορά. Σε ρόλο ”Δούρειου Ίππου”, μέχρι τώρα, η λιανική τραπεζική και η χορήγηση δανείων.

Οι ξένες τράπεζες στη Γερμανική αγορά
Αδύναμα σημεία αναζητούν οι (λίγες) ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, ώστε να διεισδύσουν στην εκεί αγορά. Σε ρόλο ”Δούρειου Ίππου”, μέχρι τώρα, η λιανική τραπεζική και η χορήγηση δανείων.

Το θέμα εξετάζει και έρευνα των ”Financial Times”, στην οποία εκφράζεται η εκτίμηση ότι τα ξένα ιδρύματα ότι ίσως είναι πιο... τυχερά σε σχέση με τις εγχώρα ανταγωνιστικά τους.

Ειδικότερα, στην έρευνα επισημαίνεται ότι οι γερμανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως λόγω της διευρυμένης αλυσίδας των υποκαταστημάτων που διαθέτουν, αλλά και του υψηλού ανταγωνισμού.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά, οι γερμανικές τράπεζες εξωθούνται σε σημαντικές περικοπές προσωπικού, έτσι ώστε να περιορίσουν τις δαπάνες και να δώσουν ώθηση στα χαμηλά οικονομικά αποτελέσματά τους.



Από την πλευρά τους, οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στη γερμανική αγορά, μέσω του Internet, ενός περιορισμένου σχετικά δικτύου καταστημάτων, τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Οι κύριοι διεκδικητές κομματιού από τη γερμανική τραπεζική ”πίτα” είναι η αμερικανική Citibank, ο ολλανδικός όμιλος ING, η σουηδική SEB και η ισπανική Banco Santander, που έχουν εισέλθει στη γερμανική αγορά μέσω επιλεκτικών εξαγορών, κυρίως σε μονάδες του τομέα λιανικής τραπεζικής.

Σύμφωνα με την έρευνα των ”Financial Times”, ο εν λόγω τομέας θεωρείται από τους πλέον παραμελημένους στη γερμανική αγορά, καθώς οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου, έχουν τη ”λανθασμένη” εντύπωση ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν να δανείζονται χρήματα.

Αντίθετες με αυτή τη λογική, οι ξένες τράπεζες επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερες από μία τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, καθώς στη Γερμανία πωλούνται λιγότερες από δύο υπηρεσίες ανά πελάτη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ευρώπη που βρίσκεται στο 2,6.

Παράλληλα, οι ξένες τράπεζες επιδιώκουν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στον τομέα εξυπηρέτησης πελατών, καταγράφοντας τις ανάγκες τους και αξιοποιώντας με κάθε τρόπο τα δίκτυα καταστημάτων τους.

Το μόνο ανησυχητικό στοιχείο, επισημαίνουν οι ”Financial Times”, είναι ότι καθώς η γερμανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης, ο κίνδυνος των επισφαλών δανείων είναι υψηλός, ειδικά για εταιρίες που έχουν συνάψει δάνεια πριν από την έναρξη της οικονομικής επιβράδυνσης.

Ωστόσο, οι ξένες τράπεζες είναι πιο προσεκτικές από τις γερμανικές σχετικά με τις εταιρίες και τα άτομα στα οποία παραχωρούν δάνεια, ώστε να μην αναμένεται δραματική αύξηση των επισφαλών δανείων τους.

Ελένη Ακρίβα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v