Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής σάλος από την απόφαση Μπους

Διεθνείς αντιδράσεις, άγνωστες εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου Μπους να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πως χειρίζονται το θέμα οι υπόλοιπες χαλυβοπαραγωγές χώρες;

Διεθνής σάλος από την απόφαση Μπους
Του Δημήτρη Γλύστρα

Διεθνής σάλος έχει ξεσπάσει γύρω από το θέμα της επιβολής υψηλών δασμών στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα. Οι τόνοι μοιάζει να υψώνονται, καθώς κάθε χώρα και οργανισμός που δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ή/και των πιστών του εταιρικών συμμάχων, εκφράζει δυσαρέσκεια.

Αρχής γενομένης με... βέλη εξ’ οικείων. Ο γκουρού της αμερικανικής οικονομίας Α. Γκρίνσπαν, σε ομιλία του ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής του Κογκρέσσου, δήλωσε ότι, ως υπέρμαχος των ελεύθερων αγορών, διαφωνεί με την απόφαση Μπους. Η τοποθέτηση του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ μόνο επουσιώδης δεν μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον από τους γνωρίζοντες. Ισως ο ισχυρός ”παππούς” έχει στο μυαλό του αυτό, που από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισήμανε στις 7 Μαρτίου ο κ. Β. Ντούιζεμπεργκ.

”Είναι ο αμερικάνος καταναλωτής που θα πληγεί πρώτος” είπε το αφεντικό της ΕΚΤ και έχοντας στο μυαλό του ότι τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα είναι ακριβότερα των εισαγομένων κατά 20-25% περίπου, δεν είναι απίθανο να έχει δικιο. Δεν ήταν ωστόσο όλες οι αντιδράσεις του κ. Ντούιζεμπεργκ τόσο ήπιες. Ενώ ο τραπεζίτης σε μια –σπάνια ομολογουμένως- επίδειξη του βορειο - ευρωπαϊκού ταπεραμέντου χαρακτήριζε την απόφαση Μπους ”αξιοθρήνητη”, η Κομισιόν ανακοίνωνε την απόφασή της να προσφύγει σε διαιτησία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ώστε να επιτύχει απευθείας διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι αιτιάσεις των ευρωπαίων (συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του κ. Τ. Μπλερ!) συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από τον ισχυρισμό των αμερικανών ιθυνόντων, ότι αποτελεί δικαίωμά τους ”να προστατεύουν την εγχώρια βιομηχανία”, αφού όπως εκτιμούν, οι 32 συνολικά χρεωκοπίες χαλυβοπαραγωγών εταιριών των ΗΠΑ προέρχονται από την αποτυχία τους να γίνουν ανταγωνιστικές στη δεκαετία του ’90 και όχι από την... ασφυξία των εισαγωγών.



Στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όμως, αναμένεται να προσφύγουν και οι ασιατικές χώρες, που το εμπορικό τους ισοζύγιο είναι στενά συνδεδεμένο με τις εξαγωγές χάλυβα. Επίσημος εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης μίλησε για ”έντονη δυσαρέσκεια”, ενώ ο Ιάπωνας υπουργός εμπορίου απείλησε με προσφυγή στον ΠΟΕ, αφού οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν τη συνήθη πρακτική της προσυνεννόησης.

Η Ιαπωνική κυβέρνηση του κ. Κοϊζούμι, θα προτιμήσει να ακολουθήσει τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δύσκολα θα διακινδυνεύσει την ανατροπή του θετικού κλίματος που δημιούργησε η πρόσφατη επίσκεψη του ”τεξανού” στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και η στήριξη που αυτός υποσχέθηκε στο Ιαπωνικό νόμισμα. Ανακοίνωσε ωστόσο, τις προθέσεις της να έλθει σε επαφές με το νεό μέλος του ΠΟΕ την Κίνα, για να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους. ”Με κάθε δυνατό μέσο” δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Ν. Κορέας ότι θα αντισταθεί η χώρα του στην επιβολή των δασμών, ενώ παρόμοιες είναι οι αντιδράσεις από Βραζιλία, Αυστραλία και Ρωσία.

Οσοι είναι βέβαιοι ότι οι αντιδράσεις θα περιοριστούν σε φραστικές αντιπαραθέσεις και απειλές μάλλον αγνοούν τα υπονοούμενα του κ. Λαμί, αρμόδιου επιτρόπου για θέματα εμπορίου στην Ε.Ε. ο κ. Λαμί, έχοντας υπόψη του ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα απωλέσουν για τα τρία χρόνια που προβλέπεται να ισχύσει το μέτρο, περίπου 6 δισ. δολάρια, έκανε λόγο για την πιθανότητα εμπορικών αντιποίνων ποικίλων εκφάνσεων και- θα προσθέταμε- αλυσιδωτών αντιδράσεων.



Μένει να φανεί αν η στήριξη που οι, από το βιομηχανικό καθεστώς των ΗΠΑ τοποθετημένοι, συγκλητικοί θα παρέχουν στο γόνο Μπους θα είναι αρκετή, ώστε να ισοσταθμίσει αντιδράσεις, που είχαν τουλάχιστον δύο δεκαετίες να εμφανιστούν στο παγκόσμιο εμπορικό forum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v