Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί στο χάλυβα και το μέλλον του δολαρίου

Εντονες ανησυχίες επικρατούν για την μακροπρόθεσμη πορεία του δολαρίου, καθώς αυτή εμφανίζεται άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλοδαπή εμπιστοσύνη και τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις υπόλοιπες οικονομίες.

Οι δασμοί στο χάλυβα και το μέλλον του δολαρίου
Της Έφης Ευθυμίου

Η σημαντική εξάρτηση του δολαρίου από την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην μακροπρόθεσμη πορεία του αμερικανικού νομίσματος, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους για επιβολή δασμών 30% στις εισαγωγές χάλυβα.

Παρατηρητές της αγοράς σχολιάζουν, ότι η έκταση της ζημιάς που θα προκληθεί στο προφίλ της αμερικανικής αγοράς ως της κορυφαίας ελεύθερης οικονομίας του κόσμου, αλλά και ως κύριου προμαχώνα της απελευθέρωσης του εμπορίου, θα εξαρτηθεί από την τροπή που θα λάβουν οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείγμα των προθέσεων της Ε.Ε. αποτελεί εξάλλου, η άποψη του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Βιμ Ντούιζεμπεργκ, ο οποίος εκτιμώντας ότι το ισχυρό δολάριο θα εκμηδενίσει πιθανά οφέλη των αμερικανικών βιομηχανιών από τη δασμολόγηση, καθώς τα εισαγόμενα θα είναι και πάλι φθηνότερα, χαρακτήρισε την απόφαση ”αξιοθρήνητη”.

Στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs επισημαίνει, ότι το δολάριο θεωρείται υπερτιμημένο στα τωρινά του επίπεδα έναντι του ευρώ, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι πιθανή υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος αναμένεται εδώ και αρκετό διάστημα.

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση οικονομολόγου της Morgan Stanley Dean Witter, ο οποίος τονίζει ότι, όπως οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιαπωνίας διαμόρφωναν την ισοτιμία γεν/δολαρίου στα μέσα της δεκαετίας του ’90, η ένταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ και, πιθανά ΗΠΑ-Ιαπωνίας, αναμένεται σήμερα να επηρεάσει και την πορεία της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου και δολαρίου/γεν αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v