Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Βελής: Θέμα επιβίωσης

Αλλαγές στο τοπίο της παγκόσμιας αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων μετά τα τρία επόμενα χρόνια προβλέπει ο κ. Νίκος Βελής, Διευθυντής Διοικητικού της Βαρβαρέσος, καθώς το 2007 λήγει η αναβολή της απελευθέρωσης των ποσοστώσεων για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

Νίκος Βελής: Θέμα επιβίωσης
του Νίκου Βελή*

”Η κλωστοϋφαντουργία είναι ακόμη και σήμερα από τους δυνατότερους κλάδους της μεταποίησης στη χώρα μας. Απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, μεταποιεί το βαμβάκι που παράγεται στη χώρα και βοηθά ουσιαστικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας με τις εξαγωγές της.

Παρ’ όλο που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί το βασικότερο τομέα της μεταποίησης, μέχρι σήμερα δεν έχει υποστηριχθεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κλάδος είναι επίσης δυνατός και απασχολεί εκατομμύρια εργαζομένους σε περισσότερο από 170.000 επιχειρήσεις.

Αυτή τη στιγμή με την εισαγωγή της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και την επερχόμενη απελευθέρωση του εμπορίου ο κλάδος παγκοσμίως περνά τη μεγαλύτερη κρίση.

Οι προκλήσεις, οι ευκαιρίες και οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εταιρείες είναι τεράστιες και ενδεχομένως απρόβλεπτες. Ο ανταγωνισμός είναι επίσημα πλέον παγκόσμιος με τις όποιες θετικές και αρνητικές συνέπειές του.

Θετικές, για όσους δρουν σε σταθερά πλαίσια με ευέλικτα σχήματα, αξιοποιώντας έγκαιρα τις ευκαιρίες που αντιλαμβάνονται.

Αρνητικές, για όσους δρουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας με μη σταθερά σχήματα, ανίκανα να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις προκλήσεις των αγορών.

Η παραγωγή βάμβακος στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ξεπερνά τους 300.000 τόνους, περίπου το 50% της παραγωγής καταναλώνεται από τα ελληνικά κλωστήρια. Η υπόλοιπη ποσότητα εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Η απορρόφηση και διάθεση του βάμβακος που υπάρχει στις αποθήκες σήμερα προβλέπεται ότι θα είναι αντίστοιχη όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επιχειρήσεις θα επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά ανάλογα με τις τιμές διάθεσης του προϊόντος (χρόνος διάθεσης, διεθνείς τιμές βάμβακος, ισοτιμία ευρώ - δολ.) και τα κοστολόγια που διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο - Νοέμβριο 2003 κατά την περίοδο της συγκομιδής και αγοράς του σύσπορου βάμβακος.

Θεωρούμε ότι μετά τα τρία επόμενα χρόνια θα αλλάξει πολύ το τοπίο της παγκόσμιας αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η αναβολή της απελευθέρωσης των ποσοστώσεων για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα μέχρι το 2007 είναι δυστυχώς λύση ανάγκης και πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί, αλλά δεν επαρκεί μόνο αυτή.

Επιπλέον, η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, οφείλουν να βοηθήσουν ώστε να υπάρχει ο κλάδος κλωστοϋφαντουργίας και μετά το 2007”.

* Διευθυντής Διοικητικού Βαρβαρέσος Α.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v