Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κλωστοϋφαντουργία στο μεταίχμιο

Η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και οι φόβοι για κυριαρχία στο διεθνές εμπόριο υφάσματος και ενδύματος, σε συνδυασμό με τη διέρυνση της ΕΕ με χώρες χαμηλού κόστους, προβληματίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις, που εκφράζουν ανησυχίες για δραματική αλλαγή της παγκόσμιας αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Ερευνα της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις”.

Η κλωστοϋφαντουργία στο μεταίχμιο
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Δύσκολες μέρες διέρχεται η κλωστοϋφαντουργία όχι μόνον εντός συνόρων αλλά παγκοσμίως. Μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων το 1995 και την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στον κλάδο.

Όσον αφορά στην Κίνα, που χρεώνεται με αθέμιτες πρακτικές, εκφράζονται φόβοι από τους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα κυριαρχήσει στο διεθνές εμπόριο υφάσματος και ενδύματος, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας διεθνώς.

Η προοπτική αυτή, σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση της Ε.Ε. με χώρες χαμηλού κόστους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, προβληματίζει ιδιαίτερα τις ελληνικές επιχειρήσεις, που προβλέπουν ότι κατά την επόμενη τριετία θα αλλάξει δραματικά η παγκόσμια αγορά κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Οι φόβοι των ελληνικών επιχειρήσεων είναι υπαρκτοί και για έναν ακόμη λόγο. Από τις αρχές του 2005, με την κατάργηση πλέον όλων των ποσοστώσεων, προβλέπεται πλήρης φιλελευθεροποίηση του εμπορίου προϊόντων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που ανάγκασε τους εκπροσώπους των σημαντικότερων κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας και του ενδύματος διεθνώς, καθώς και των αναπτυσσόμενων χωρών, να προχωρήσουν στην υπογραφή διακήρυξης προς τον ΠΟΕ, με την οποία απευθύνουν έκκληση για αναβολή της τελικής φάσης κατάργησης των ποσοστώσεων έως τις 31/12/2007.

Ωστόσο, κρίνεται θετικό το γεγονός ότι το Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο, έχοντας επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγονται για την κοινοτική κλωστοϋφαντουργία τόσο τα 10 νέα μέλη της E.E. όσο και η κατάργηση των ποσοστώσεων, έχει καλέσει την Κομισιόν να λάβει σειρά μέτρων ώστε να μπορέσει ο κλάδος να προετοιμασθεί κατάλληλα για τις επερχόμενες προκλήσεις.

Στο σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια της Eυρωβουλής αναφέρεται ότι στον τομέα της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας δραστηριοποιούνται περισσότερες από 177.000 κοινοτικές επιχειρήσεις, ενώ η διεύρυνση της E.E. ανεβάζει τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτούς τους κλάδους σε 2,7 εκατ. άτομα.

Στο διάστημα μεταξύ 1990 και 2001, ο τομέας αυτός έχασε περίπου 850.000 θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το πρόβλημα επιδεινώνεται και από έναν ακόμη λόγο: Τα υψηλά αποθέματα σύσπορου βαμβακιού, τα οποία -σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε στην εφημερίδα ”Μέτοχος & Επενδύσεις” η Ένωση Βιομηχάνων Βαμβακουργών Ελλάδος- υπολογίζονταν τον Ιανουάριο σε περίπου 40.000 τόνους, με συνέπεια να δημιουργούν ”πονοκέφαλο” σε πολλές εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, τα μεγέθη των οποίων αναμένεται να επηρεασθούν αρνητικά φέτος, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και η διακοπή της λειτουργίας ορισμένων από αυτές.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο 322 της εφημερίδαςΜέτοχος & Επενδύσειςμε ημερομηνία 21 Μαΐου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v