Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Απαραίτητη η τόνωση της ανταγωνιστικότητας”

Τον εξανεμισμό των κερδών από την άνοδο των τιμών του βαμβακιού, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς και την εισβολή της Κίνας στον κλάδο, επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Αργυρός, Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Βαμβακουργών Ελλάδος.

”Απαραίτητη η τόνωση της ανταγωνιστικότητας”
του Ιωάννη Αργυρού*

”Η διεθνής συγκυρία ευνόησε την άνοδο των τιμών του βαμβακιού. Με το δολάριο όμως να είναι αρκετά υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ, εξαφανίζονται τα κέρδη από την άνοδο αυτή. Επίσης, εμφανίστηκαν ισχυρές βραχυχρόνιες διακυμάνσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τη σποραδική είσοδο της Κίνας στη διεθνή αγορά, τόσο στον τομέα των εισαγωγών όσο και των εξαγωγών.

Η αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης συνδέεται στενά με την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, επηρεάζεται όμως περισσότερο από τον αυξημένο ανταγωνισμό με τις συνθετικές ίνες στην αγορά ινών.

Ο συνδυασμός της παγκόσμιας έλλειψης εκκοκκισμένου βαμβακιού, κυρίως καλής ποιότητας, δημιουργούν αυξητικές τάσεις στη ζήτηση και καλές προοπτικές για το ελληνικό βαμβάκι.

Εξάλλου, η Ε.Ε. στο πλαίσιο της ΚΑΠ προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα μεσογειακά προϊόντα, οι οποίες θα ισχύουν από το 2006. Το κύριο στοιχείο των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι η αποσύνδεση των επιχορηγήσεων από την παραγωγή, με την εισαγωγή του συστήματος ενιαίας ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση.

Εν τούτοις, διατηρείται η δυνατότητα να συνδέεται ένα μέρος της ενίσχυσης με την παραγωγή, κυρίως ως ανταπόκριση στις ανησυχίες των κρατών-μελών όσον αφορά στον κίνδυνο εγκατάλειψης της παραγωγής σε περισσότερο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες υστερούν αισθητά σε οικονομική ανάπτυξη.

Οι συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο παγκοσμίως έχουν διαφοροποιηθεί δραματικά στο διάστημα που μεσολάβησε από την απόφαση για την κατάργηση των ποσοστώσεων το 1995, ιδιαίτερα με την είσoδο της Κίνας στον ΠΟΕ το 2002.

Πολλές και αξιόπιστες μελέτες δείχνουν ότι η Κίνα είναι σε θέση να κυριαρχήσει σε λίγα χρόνια (σε ποσοστό έως και 50%) στο διεθνές εμπόριο υφάσματος και ενδύματος.

Η εισβολή της Κίνας στον κλάδο βασίζεται κυρίως σε αθέμιτες πρακτικές που διαστρεβλώνουν το ελεύθερο και υγιές εμπόριο -χειραγώγηση ισοτιμιών, κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις, πλήθος δανείων που δεν εξυπηρετούνται- οι οποίες της επιτρέπουν να μειώνει τις τιμές μέχρι και κατά 75%.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η Ένωση Βιομηχάνων Βαμβακουργών Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών προσυπόγραψαν τη διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης.

Στη διακήρυξη αυτή οι εκπρόσωποι των 45 -μέχρι σήμερα- χωρών που προσυπογράφουν, απευθύνουν έκκληση στον ΠΟΕ προκειμένου να αναβάλει την εφαρμογή της τελικής φάσης κατάργησης των ποσοστώσεων έως την 31η Δεκεμβρίου 2007 και να καλέσει επειγόντως σε συνεδρίαση τα μέλη του έως τον Ιούλιο του 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurocoton -εκπροσωπώντας 2.000 εταιρείες με τζίρο 22 δισ. ευρώ και 200.000 εργαζομένους- μέσω του προέδρου της κ. J.F. Gribomont και του αντιπροέδρου της κ. Θωμά Χ. Λαναρά υποστήριξε άμεσα αυτήν τη διεθνή πρωτοβουλία, με ενέργειες που αποσκοπούν στην κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας των χωρών της Ε.Ε., αλλά -κυρίως- των αναπτυσσόμενων χωρών, ώστε να εγείρουν επίσημα θέμα στον ΠΟΕ και να ζητήσουν -ύστερα από επισταμένη έρευνα των νέων δεδομένων του κλάδου- αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν πριν από 10 χρόνια.

Μέχρι την 1/1/2005 θα έχει ολοκληρωθεί η ποσοτική απελευθέρωση όλων των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας. Το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με την ένταξη στον ΠΟΕ χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και η ένταξη νέων χωρών στην Ε.Ε.- θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις στον κλάδο, αυξάνοντας τις εισαγωγές προϊόντων από τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής εντείνουν τον ανταγωνισμό κυρίως λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας.

Κρίνεται επομένως απαραίτητη η τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, η οποία επιτυγχάνεται με την πλήρη αναδιάρθρωση, την επίτευξη συνεργασιών, τη βελτίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη καινοτομιών μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων.

Η πραγματοποίηση των επενδύσεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της παραγωγικής διαδικασίας, τη μείωση του χρόνου παραγωγής και -κατά συνέπεια- τη βελτίωση του τελικού προϊόντος.

Στόχος πολλών επιχειρηματιών του κλάδου είναι να κυριαρχήσουν στις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης πριν από τις ανταγωνίστριες ανατολικές χώρες, που διαθέτουν στην αγορά φθηνότερα προϊόντα.

Συνεπώς, οι Έλληνες παραγωγοί πρέπει να επικεντρώσουν τον ανταγωνισμό και τη διαφοροποίηση των προϊόντων του κλάδου στην ποιότητα, τον πρωτότυπο σχεδιασμό, την καινοτομία και τη μόδα και όχι στο επίπεδο των τιμών προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα”.

* Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Βαμβακουργών Ελλάδος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v