Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ευρωπαϊκή... επιταγή της απελευθέρωσης

Στις χώρες, όπου η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ”ανήκει” σε λίγους, το ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να γίνει πράξη μόνο εφόσον αυξηθεί το επίπεδο εισαγωγών, επισημαίνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η απέλευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ”ξεκομένο εθνικό εγχείρημα”.

Η ευρωπαϊκή... επιταγή της απελευθέρωσης
Απώτερος στόχος των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η δημιουργία μια πραγματικά ολοκληρωμένης ενιαίας αγοράς και όχι 15 λίγο εώς πολύ απελευθερωμένων, αλλά κατά κύριο λόγο εθνικών αγορών. Κατά συνέπεια, -όπως αναφέρεται σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι προοδεύει το διασυνοριακό εμπόριο.

Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε περίπου 8% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. Βέβαια, το εν λόγω επίπεδο εμπορίου είναι πολύ χαμηλότερο από άλλους τομείς, που έχουν επωφεληθεί από την εσωτερική αγορά.

Σε χώρες, όπου η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κυριαρχείται από έναν ή δύο παραγωγούς που παράγουν το σύνολο της εγχώριας ενέργειας, το ανταγωνιστικό περιβάλλον μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον εφόσον καταστεί δυνατό το υψηλό επίπεδο εισαγωγών. Είναι σαφές, ότι αυτό το συμπέρασμα αφορά και την Ελλάδα, όπου, μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένας παραγωγός ενέργειας, η ΔΕΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι εάν το διασυνοριακό εμπόριο παραμείνει περιορισμένο και οι αγορές είναι κυρίως εθνικές, είναι πιθανό ότι δεν θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικά το δυναμικό παραγωγής στην Ευρωπαίκή Ενωση.

Συνεπώς, καταδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ξεκομμένο εθνικό εγχείρημα, αλλά ως η ένταξη σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, με ό,τι αυτό, θετικό ή αρνητικό συνεπάγεται.

Στ.Ζ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v