Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χίλιες και μία... εταιρίες

Οι επιχειρήσεις του Ιταλού Κροίσου G. Agnelli δεν περιορίζονται μόνο στην γνωστή μας Fiat αλλά επεκτείνονται σε τομείς και κλάδους που μάλλον δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Τουριστικές επιχειρήσεις, χρηματοοικονομικές εταιρίες, τηλεπικοινωνίες και τράπεζες συνθέτουν ένα τμήμα μόνο των δραστηριοτήτων του.

Χίλιες και μία... εταιρίες
Η ”μαγευτική” πόλη του Τορίνο δεν φημίζεται μόνο για το νέφος της, αλλά και για το ”προνόμιο” να αποτελεί την έδρα της πιο γνωστής ίσως ιταλικής εταιρίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat. Η πασίγνωστη εταιρία αποτελεί το σύμβολο και τη ”σημαία” των επιχειρήσεων που μοιράζονται τον ίδιο Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι άλλος από τον G. Agnelli.

Παραδόξως, η θέση της Fiat στην αυτοκρατορία του Ιταλού μεγιστάνα μόνο ”συμβολική” δύναται να χαρακτηριστεί, καθώς οι δραστηριότητες των επιχειρήσεών του εκτείνονται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών δημιουργώντας μια προσωπική περιουσία ύψους 3,5 δισ. ευρώ και κατατάσσοντας τον στην 56η θέση των ευπορότερων ατόμων στην Ευρώπη.

Τα ηνία στην αυτοκρατορία του Αgnelli αναντίρρητα κατέχει η IFIL S.p.A., που αποτελεί το επενδυτικό ”όχημα” μέσω του οποίου διαχειρίζονται και επεκτείνονται η πλειονότης των εταιριών του Ιταλού Κροίσου. Η εταιρία, για το 2000, κατέγραψε κέρδη προ φόρων ύψους 56,3 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η αξία του κύκλου εργασιών της ανήλθε στα 313,4 εκ. δολάρια.

Όσο ”αδιάφορα” εμφανίζονται, για τα δεδομένα αυτών των εταιριών, τα κέρδη της IFIL, άλλο τόσο κολοσσιαία είναι τα κέρδη των εταιριών που συμμετέχει ή είναι θυγατρικές της. Aν μάλιστα κάποιος επιχειρήσει να ξεδιπλώσει το κουβάρι των εταιρικών σχημάτων που έχει μερίδιο και οι οποίες με τη σειρά τους συμμετέχουν σε άλλες επιχειρήσεις, τότε μάλλον θα πελαγοδρομήσει.

Επί παραδείγματι κατέχει την κυριότητα- το 53,4% για την ακρίβεια- της Worms & Cie που δραστηριοποιείται στον κλάδο εκμετάλλευσης χάρτου και ζάχαρης. Για το 2000 η W & C κατέγραψε κέρδη προ φόρων 345,6 εκ. δολάρια.

Στην κυριότητα της W & C ανήκει η Arjo Wiggins που αποτελεί μια από τις ισχυρότερες εταιρίες στον τομέα εκμετάλλευσης χάρτου- (1η παγκοσμίως στην παραγωγή καρμπόν) - και για το 2000 κατέγραψε κέρδη προ φόρων 61,6 εκ. δολάρια. Η Arjo Wiggins δραστηριοποιείται εντόνως στην αγορά της Νοτίου Αμερικής, όπου με τη σειρά της ”κατέχει” την εταιρία χαρτιού εκτυπώσεων Antalis... και ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Eνδεικτικά αναφέρουμε πως η W & C έχει το 47%- και σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό της- της Saint Luis Sucre, τα επιχειρηματικά ενδιαφέροντα της οποίας σχετίζονται με το κλάδο της ζάχαρης και για το λογιστικό έτος που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2001, τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν σε 72,9 εκ. δολάρια.

Ακόμα διαθέτει, η W & C πάντα, το 15% της Societe Generale de Surveillance (εταιρία πιστοποίησης προϊόντων), αλλά και την Permal Group, που αποτελεί διεθνή εταιρία διαχείρισης χρηματοοικονομικών στοιχείων.

Για να επανέλθουμε όμως στη ”μητρική” IFIL, κατέχει το 18% της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας- ποσοστά εξίσου σημαντικά κατέχουν άλλες εταιρίες του Αgnelli- της SanPaolo Imi S.p.A. H τράπεζα δραστηριοποιείται στις 4 ηπείρους του πλανήτη μέσω 1.300 γραφείων και 1.700 ΑΤΜ.

Ο κύκλος εργασιών της για το 2000 ανήλθε στα 11,471 εκ. δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων της άγγιξαν τα 2,060 εκ. δολάρια, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 13,6% αναφορικά με το προηγούμενο έτος.

Η τράπεζα αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης των Istituto Mobiliare Italiano και Istituto Bancario San Paolo Di Torino. Διαθέτει τo 95% της Banco di Napoli S.p.A., η οποία διαθέτει περισσότερα από 730 υποκαταστήματα κυρίως στη νότιο Ιταλία- ιδιαίτερα στη περιοχή του Μετζοτζιόρνο- και για το 2000 κατέγραψε κέρδη προ φόρων 489,6 εκ. δολάρια.

Για την ίδια περίοδο ο τζίρος της άγγιξε το ποσό των 1,701 εκ. δολ., ενώ η εξαγορά της από τη SanΡaoloImi ”χαιρετίστηκε” από τους αναλυτές ως μια εξαιρετική στρατηγική κίνηση που θα επέτρεπε στην τράπεζα του Τορίνο να διεισδύσει περαιτέρω στην υποβαθμισμένη οικονομικά νότιο Ιταλία.

Η εταιρία Eurofind αποτελεί προιόν συνεργασίας μεταξύ της IFIL και της Auchan και κατέχει το 52% της εταιρίας λιανικών πωλήσεων Rinascente S.p.A. H τελευταία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες λιανικής στην Ιταλική χερσόνησο με περισσότερα από 1.300 supermarkets και ανάλογα καταστήματα.

Τα κέρδη προ φόρων για το 2000 ανήλθαν στα 106,1 εκ. δολ., ενώ ο κύκλος εργασιών της ξεπέρασε τα 5,000 εκ. δολάρια (5,121).

Η έταιρη ”μεγάλη” επιχείρηση του ”group” Αgnelli δεν είναι άλλη από την Ifi S.p.A.- τo alter ego της Ifil S.p.A. H Ifi κατέχει το 54,9% της Ifil και το 18,4% της Fiat και για το 2000 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 63,128 εκ. δολάρια- αυξανόμενος κατά 15,05- ενώ τα κέρδη προ φόρων της ανήλθαν στα 1,639 εκ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 5,8%.

Η εταιρία κατέχει επίσης το 23,4% της Exor- άλλες εταρίες κατέχουν εξίσου μεγάλα ποσοστά- που με τη σειρά της είναι κάτοχος σημαντικών ποσοστών σε 7 μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τα οινοπνευματώδη και τον τουρισμό μέχρι τις τηλεπικοινωνίες και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Συνολικά άμεσα ή έμμεσα ο Αgnelli ελέγχει 34!! ”μεγάλες” επιχειρήσεις, τα κέρδη των οποίων είναι μεγαλύτερα από το ΑΕΠ πολλών τριτοκοσμικών ή δευτεροκοσμικών-(πρώην ανατολικών)- κρατών και οι οποίες συμμετέχουν με μικρά ή και μεγάλα ποσοστά σε άλλες εταιρίες, αποφέροντας συνολικά κέρδη 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2001.

Η θέση και το γενικότερο status του Αgnelli δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερα από τον Χ. Κίσινγκερ, όταν δήλωνε πως ”Ο Αgnelli είναι το μοναδικό κατεστημένο στην Ιταλία”.

Αρ. Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v