Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εργα και ημέρες της δυναστείας Aνιέλι

FIAT, Juventus, Ferrari, San Paolo είναι μερικά μόνο απο τα ονόματα που ”αυγαταίνουν” την περιουσία ενός και μόνο ονόματος: Των Agnelli. Πως είναι διαρθρωμένες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας; Σε τι ποσό ανέρχεται η περιουσία του Κροίσου, Gianni, και τι σημαίνει η επερχόμενη ”αλλαγή σκυτάλης” στην ηγεσία της αυτοκρατορίας;

Εργα και ημέρες της δυναστείας Aνιέλι
Αν τα ονόματα εταιριών όπως FIAT, Juventus, Ferrari και San Paolo Bank σας λένε κάτι, τότε σίγουρα δεν σας είναι άγνωστος και ο επίγονος της ”βασιλικής οικογένειας της Ιταλίας”, G. Agnelli. Πως όμως είναι διαμορφωμένες η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι πολυσχιδής δράση της ξακουστής φαμίλιας;

Η ιστορία της πλέον διάσημης ευρωπαϊκής επιχειρηματικής οικογένειας ξεκινά στα τέλη του... προ-προηγούμενου αιώνα, όταν ο παππούς του σημερινού επίτιμου προέδρου της FIAT, ίδρυε την αυτοκινητοβιομηχανία.

Από τότε τα τέκνα των Agnielli διείσδυσαν στις περισσότερες από τις γνωστές επιχειρηματικές δραστηριότητες και δημιούργησαν περιουσία που σήμερα αποτιμάται στα 13 δισ. ευρώ. Αρκεί να αναφερθεί ότι η αυτοκρατορία περιλαμβάνει 34 μεγάλες θυγατρικές, οι οποίες με τη σειρά τους ελέγχουν διπλάσιες μικρότερες κ.ο.κ.

Προϊόντα από χαρτί υγείας μέχρι πλακάκια μπάνιου και από την καινούργια Ferrari μέχρι γλυκίσματα και leasing – όλα, προσπορίζουν έσοδα στην ιταλική δυναστεία, η οποία παρέχει στη γειτονική χώρα το 4% του Ακαθάριστου Εθνικού της Προϊόντος.

Αυτό είναι, όπως εκτιμούν παρατηρητές που έδινε πάντα στην οικογένεια Agnelli το προνόμιο της απευθείας επαφής με τον εκάστοτε Πάπα, αλλά και τους επικεφαλής της κυβέρνησης. Η φράση που οι αμερικανοί χρησιμοποιούσαν τη δεκαετία του ’70 για τη General Motors, ακούγεται συχνά από ιταλικά στόματα, προσαρμοσμένη κατάλληλα για το… δικό τους ”καμάρι” : ”Ό,τι είναι καλό για τη FIAT είναι καλό για την Ιταλία”.

Τα προβλήματα υγείας του G. Agnelli, αλλά και η έλλειψη άμεσων επιγόνων δημιουργούν τα τελευταία χρόνια ερωτηματικά γύρω από τη μεταβίβαση της συμπυκνωμένης ισχύος, αλλά και τη τύχη του επιχειρηματικού οικοδομήματος. Όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, ίσως είναι η πρώτη αδρή ένδειξη της δύσης παραδοσιακών οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Δ.Γλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v