Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gianni Agnelli: Ο τελευταίος αυτοκράτορας;

Η φινέτσα και οι ικανότητες του Ιταλού μεγιστάνα G. Agnelli παραμένουν για πάνω από 30 χρόνια αξεπέραστες στην ευρωπαϊκή επιχειρηματική ιστορία. Οι επιχειρήσεις του ”μη εστεμμένου βασιλιά της Ιταλίας” με την παθιασμένη ζωή και τις εκκεντρικές εμφανίσεις παρέχουν σήμερα στην Ιταλία το 4% του ΑΕΠ.

Gianni Agnelli: Ο τελευταίος αυτοκράτορας;
Όταν φέρνει κανείς στο μυαλό του στρατιές από καλοντυμένους εύπορους ευρωπαίους επιχειρηματίες, σίγουρα κάποιοι ξεχωρίζουν. Και σχεδόν σίγουρα σε αυτούς τους κάποιους περιλαμβάνεται και ο ξακουστός Ιταλός, Gianni Agneli.

Ο ”δικηγόρος”, όπως είναι γνωστός στη γειτονική χώρα, μια και διαθέτει πτυχίο νομικής, συνεχίζει, για τέταρτη σερί δεκαετία, να προκαλεί σάλο σε κάθε του εμφάνιση. Το εύρος της αυτοκρατορίας του σήμερα είναι σχεδόν ανεξιχνίαστο, αφού οι θυγατρικές τις οποίες ελέγχουν οι συμμετοχικές IFI και IFIL, δραστηριοποιούνται σε κάθε σχεδόν κλάδο της σύγχρονης οικονομίας, ενώ ο αριθμός τους προκαλεί ίλιγγο.

Ας γυρίσουμε όμως 80 περίπου χρόνια πίσω όταν στην ηλικία των 14 ετών ο Mr FIAT χάνει τον πατέρα του και υιό του ιδρυτή της ξακουστής αυτοκινητοβιομηχανίας, Εντουάρντο.

Για τα επόμενα 20 χρόνια ο ”Gianetto” θα ζήσει τη dolce vita πρωτοκλασάτου playboy, του οποίου η ταχύτητα, οι κραιπάλες και οι διάσημες κινηματογραφικές σταρ της εποχής, αποτελούν το σύνολο των ενδιαφερόντων. Τα δεδομένα θα ανατρέψει ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1952, που θα του αφήσει μόνιμη μερική αναπηρία σε κάτω άκρο, αλλά και προσωρινή κώφωση.

Ετσι, η θεώρηση του άνδρα, που ουκ ολίγες φορές αναφέρθηκε ως ”μη εστεμμένος βασιλιάς της Ιταλίας”, για τη ζωή αλλάζει άρδην. Το ενδιαφέρον του για την οικογενειακή επιχείρηση φουντώνει και δεν θα περάσει πολύ χρονικό διάστημα μέχρι να νυμφευτεί την επί μακρόν φίλη της οικογένειας Agnelli, πριγκίπισσα Marella di Castanioto.

Για τα επόμενα 30 χρόνια ο G. Agnelli θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη ως ο ισχυρότερος επιχειρηματίας, του οποίου οι δραστηριότητες, θα είναι από τις ελάχιστες στην Ιταλία, που δεν θα επηρεαστούν από την επιχείρηση ”καθαρά χέρια”- την απόπειρα της ιταλικής δικαιοσύνης να ”καθαρίσει τους στάβλους του Αιγέα”.

Οι δημοσιογράφοι, που λατρεύουν κάθε του δημόσια εμφάνιση, φαίνεται ότι ξέρουν καλά τη δουλειά τους. Aποφεύγοντας τους νεοπλουτισμούς, ο ”κομψότερος επιχειρηματίας” δοκιμάζει εκκεντρισμούς που χαράσσουν τάσεις μόδας, όπως τα ξεκούμπωτα κουμπιά στο κάτω μέρος του κολάρου ενός πουκαμίσου, το ρολόι πάνω από το μανίκι ή η προτίμηση σε μπότες Timberland.

Ο χαρακτήρας του δεν είναι τίποτα λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς, αφού η υπόσχεσή του να μην αλλάξει χέρια η διοίκηση της FIAT, του κοστίζει ήδη την απώλεια του ενός τρίτου της προσωπικής του περιουσίας. Από την 39η θέση, στη λίστα των πλουσιότερων ευρωπαίων του περιοδικού Eurobusiness ο Ιταλός Κροίσος βρέθηκε για το 2002 στην 56η με περιουσία που φτάνει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Ο G. Agnelli δεν ήταν παρών στην πρόσφατη γενική συνέλευση της FIAT, όπου εξετάστηκε η πορεία των πωλήσεων της εταιρίας και βρέθηκε απογοητευτική. Ο επίτιμος πρόεδρος βρισκόταν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας και αναζωπυρώνοντας τα ερωτηματικά για τη διάδοχη κατάσταση στην αυτοκρατορία που, ούtε λίγο ούτε πολύ, παρέχει στην Ιταλία του 4% του ετήσιου ΑΕΠ.

Ο θάνατος δύο νεώτερων μελών της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και αυτός του υιού του, Ουμπέρτο, αφήνει λίγα περιθώρια ελιγμών, ώστε τα σκήπτρα να παραμείνουν στη δυναστεία. Οι ανά την τελευταία δεκαετία ”προφορικές διαθήκες” του προκαθήμενου της εταιρίας, χαρακτηρίστηκαν από ασάφεια, παλινδρομήσεις και σίγουρα δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο.

Ο επόμενος διαχειριστής της περιουσίας των Agnelli, που σήμερα ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, δύσκολα θα φέρει το όνομα που συχνά οι οπαδοί της ”Γιούβε” φώναξαν ρυθμικά τα τελευταία χρόνια, τονίζουν δημοσιογραφικοί κύκλοι. Πιο ρεαλιστικά φαντάζουν τώρα τα λεγόμενα εκείνων που μιλούν για το λυκόφως των μεγάλων ”τζακιών” στην εταιρική διακυβέρνηση ανά την Ευρώπη και την ανάδειξη της νέας γενιάς των managers. Οι στεγνοί τεχνοκράτες, παρατηρείται, αν και αποτελεσματικοί, έχουν σαφώς λιγότερα να συνεισφέρουν στους rich and famous μύθους που συνόδεψαν περασμένες γενιές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v