Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο (μεσοπρόθεσμα) επιμένων... Ελληνικά

Ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής της EFG-Eurobank Eργασίας, εκτιμά μεταξύ άλλων ότι τα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου διμήνου στο ΧΑΑ, έχουν σημαντική πιθανότητα να αποτελέσουν τα χαμηλότερα της ερχόμενης διετίας, εφόσον δεν ανακύψει κάποιο μείζον ζήτημα.

Ο (μεσοπρόθεσμα) επιμένων... Ελληνικά
του Ευθυμίου Μπουλούτα, διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής της EFG-Eurobank Eργασίας

”Στους δώδεκα μήνες που συμπληρώνονται από την αναβάθμιση και τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες αγορές στις αναπτυγμένες, ορισμένα διεθνή γεγονότα είχαν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία και την ψυχολογία των μετοχικών αγορών, παγκοσμίως.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η κατάρρευση ορισμένων διεθνών εταιρικών κολοσσών στις ΗΠΑ. και την Ευρώπη, αλλά και της άλλοτε σταθερής οικονομίας της Αργεντινής, επέδρασαν αρνητικά στη διάθεση ανάληψης κινδύνου της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Μέσα σε αυτή τη συγκυρία και με την εταιρική κερδοφορία να εμφανίζεται μειούμενη εν συγκρίσει με την περίοδο που προηγήθηκε, το ελληνικό χρηματιστήριο διέγραψε πτωτική πορεία αντίστοιχη των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 26%, έναντι πτώσης 21% του γερμανικού δείκτη DAX, 23% του δείκτη Dow Jones Euro Stoxx 50, αλλά και 16% του αμερικανικού δείκτη S&P 500.

Ωστόσο κοιτώντας στο μέλλον, σε διεθνές επίπεδο φαίνεται ότι οι συγχρονισμένες πρωτοβουλίες των οικονομικών αρχών και των κυβερνήσεων τόσο στις ΗΠΑ και όσο στην Ευρώπη, έχουν επαναθέσει τη διεθνή οικονομία σε τροχιά ήπιας, αλλά σταθερής, ανάκαμψης, και οι προβληματισμοί πλέον έγκεινται στο πότε και κατά πόσο η μακροοικονομική βελτίωση θα εξελιχθεί εκ νέου σε εταιρική κερδοφορία και νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Στην Ελλάδα, δε, η διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε επίπεδα που υπερβαίνουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προοπτικές που απορρέουν τόσο από την αξιοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όσο και από τις μοναδικές προκλήσεις της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, προδιαγράφουν μεσοπρόθεσμα το πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ευνοϊκής συγκυρίας.

Αξιολογώντας λοιπόν τα δεδομένα όπως εμφανίζονται σήμερα, με την εξεύρεση λύσεων στα μεγάλα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα να αποτελεί μονόδρομο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και με την εταιρική κερδοφορία (εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου) να εμφανίζεται στο α΄ τρίμηνο κατά 20% περίπου αυξημένη, θεωρούμε ότι τα χαμηλά επίπεδα του τελευταίου διμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν σημαντική πιθανότητα να αποτελέσουν τα χαμηλότερα της ερχόμενης διετίας, εφόσον δεν ανακύψει κάποιο μείζον γεωπολιτικό ή άλλο διεθνές σοκ. Στην εγχώρια αγορά, και παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις αναζωπύρωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι πιθανό να επιτευχθούν αποδόσεις που θα υπερβούν τις αποδόσεις των άλλων αγορών της Ευρωζώνης.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, και όσον αφορά σε έναν επενδυτή μέσου κινδύνου με χρονικό ορίζοντα τρία έως πέντε έτη, θα θεωρούσαμε κατάλληλη ως ενδεικτική κατανομή επενδύσεων, την τοποθέτηση ποσοστού 40% του χαρτοφυλακίου του σε μετοχές, 35% σε ομόλογα, 15% σε διαθέσιμα και 10% σε εναλλακτικές επενδύσεις αντιστάθμισης του κινδύνου και βελτίωσης της συνολικής σχέσης απόδοσης-κινδύνου του χαρτοφυλακίου. Στην EFG Eurobank Ergasias, εκσυγχρονίζοντας και εφαρμόζοντας τη στρατηγική της δυναμικής κατανομής επενδύσεων (active asset allocation) έχουν αναπτυχθεί και διατίθενται προϊόντα όπως τα Europrofiles και τα EFG Profile Funds, που για διάφορα είδη επενδυτικού προφίλ και επενδυτικού προσανατολισμού παρέχουν στους επενδυτές τα οφέλη αυτής της στρατηγικής”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v