Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχεδιασμός προϊόντων και στρατηγικών

Ο κ. Γιώργος Παπουτσής, γενικός διευθυντής της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ εκτιμά, μεταξύ άλλων, ότι το 2002 οι επενδυτές θα πρέπει να στραφούν σε εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα.

Σχεδιασμός προϊόντων και στρατηγικών
του Γιωργίου Παπουτσή, γενικού διευθυντή της Διεθνικής ΑΕΔΑΚ

”Το 2001 ήταν έτος σταθμός για τις αγορές. Δεν ήταν μόνο τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και η χρεοκοπία της αμερικανικής εταιρείας ENRON, ήταν και η πολύ μεγάλη μεταβλητότητα των τιμών σε όλες τις διεθνείς αγορές. Φάνηκε επίσης ξεκάθαρα η αλληλεπίδραση και η ”συγγένεια” των αγορών μεταξύ τους.

Γενικά, το έτος που πέρασε ήταν πολύ δύσκολο για επενδυτές και διαχειριστές. Η κακή εικόνα των χρηματιστηριακών αγορών κυριάρχησε έναντι της θετικής εικόνας από την αγορά ομολόγων (μην ξεχνάμε τις σημαντικές μειώσεις επιτοκίων, κυρίως στις ΗΠΑ) με αποτέλεσμα η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να βρεθεί σε δυσχερή θέση. Τα ενεργητικά ιδιαίτερα, των μετοχικών αμοιβαίων γνώρισαν σημαντική συρρίκνωση, έναντι των ομολογιακών αμοιβαίων και ιδιαίτερα των αμοιβαίων διαχείρισης διαθεσίμων. Είναι φανερό ότι οι επενδυτές προτίμησαν να μην πάρουν θέση σε μια αγορά με πολύ αυξημένη μεταβλητότητα, παρά τα πολύ καλά επίπεδα τιμών που παρουσιάσθηκαν κάποια στιγμή σε όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές αγορές. Η αλήθεια είναι ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποδόσεις των μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν αρνητικές και αυτό έχει επηρεάσει την ψυχολογία των επενδυτών.

Για την τρέχουσα χρονιά, εκτιμώ ότι οι επενδυτές πρέπει να στραφούν στα επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν οι εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Τα προϊόντα αυτά είναι πολλά και χαρακτηριστικό τους είναι η διασπορά του κινδύνου, αμβλύνοντας την πιθανή μεταβλητότητα των τιμών κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αρνητικές αποδόσεις, πιστεύω ότι το τέλος του χρόνου θα είναι αρκετά πιο ”ευχάριστο” βλέποντας θετικές αποδόσεις. Το φάσμα των δυνατών επενδύσεων μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων δεν έχει ”σύνορα” (Ελλάδα, υπόλοιπη Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία), δεν περιορίζεται μόνο σε μετοχές ή ομόλογα (σύνθετα προϊόντα ομολόγων, μετοχών, παραγώγων) και έχει ποικιλία στον χρονικό ορίζοντα και στον αναλαμβανόμενο κίνδυνο.

Η ΔΙΕΘΝΙΚΗ ΑΕΔΑΚ προχώρησε από τα μέσα περίπου του προηγούμενου έτους στη δημιουργία δύο προϊόντων: τις ΔΕΣΜΕΣ ΔΗΛΟΣ και τα FUNDS-SICAV.

Οι Δέσμες ΔΗΛΟΣ αφορούν σε στρατηγική επενδύσεων μέσω των υπαρχόντων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΔΗΛΟΣ και συνδυάζουν την επίτευξη των καλύτερων δυνατών επενδύσεων σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Πρόκειται ουσιαστικά για στρατηγικές ”private banking” στις οποίες έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι επενδυτές ανεξαρτήτως επενδυόμενου κεφαλαίου. Οι Δέσμες ξεχωρίζουν από τα χρώματα που αντιστοιχούν σ’ αυτές ανάλογα με τον κίνδυνο που αναλαμβάνει ο επενδυτής (μπλε, πράσινο, κίτρινο, κόκκινο). Όσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος, τόσο περισσότερη η έκθεση σε μετοχικούς τίτλους.

Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας με έδρα το Λουξεμβούργο Εταιρείες Επενδύσεων Ανοικτού Τύπου (SICAV), των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Λουξεμβούργου. Η δομή τους είναι διεθνώς γνωστή με τον όρο Umbrella Fund, περιλαμβάνει μια σειρά από ξεχωριστά κεφάλαια (funds), προσφέροντας στους επενδυτές ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών επιλογών σε μετοχές, ομόλογα και προϊόντα χρηματαγοράς, καλύπτοντας σε παγκόσμια κλίμακα τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες κεφαλαιαγορές.

Οι δυνατότητες πλέον που έχει ένας επενδυτής είναι σημαντικά περισσότερες σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων περνώντας στη φάση ωρίμανσής της προσφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει, συνδυάζοντας προϊόντα και στρατηγικές, προσπαθώντας να ικανοποιήσει πολύπλευρες επενδυτικές ανάγκες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v