Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η διαμόρφωση του ”ιδανικού” χαρτοφυλακίου

Ο κ. Ιωάννης Καραχάλιος, γενικός διευθυντής Επενδυτικών Προϊόντων της Citibank Ν.Α., εξηγεί μπορεί να διαμορφωθεί ”βήμα προς βήμα” το ”ιδανικό χαρτοφυλάκιο”.

Η διαμόρφωση του  ”ιδανικού”  χαρτοφυλακίου
του Ιωάννη Καραχάλιου, γενικού Διευθυντή Επενδυτικών Προϊόντων της

Citibank Ν.Α.

”Στη Citibank, ως μέρος του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού Οργανισμού παγκοσμίως, πιστεύουμε ότι ο κάθε επενδυτής έχει μοναδικές ανάγκες, στόχους και ιδιαιτερότητες. Αυτές καθορίζουν την επιλογή της επενδυτικής στρατηγικής και, κατά συνέπεια, των κατάλληλων επενδύσεων, που θα συνθέσουν το δικό του ιδανικό χαρτοφυλάκιο. Η κατανομή κεφαλαίων αποτελεί τη βάση μιας επιτυχημένης επενδυτικής στρατηγικής. Από στατιστικές μελέτες φαίνεται ότι η απόδοση ενός χαρτοφυλακίου οφείλεται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, στη σωστή κατανομή κεφαλαίων (Asset Allocation) και μόνο κατά 6,4% στη σωστή χρονική στιγμή εισόδου-εξόδου (timing) κ.τ.λ.

Εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της Κατανομής Κεφαλαίων, μπορεί κάποιος να:

- Βελτιώσει τη συνολική απόδοση της περιουσίας του * Μειώσει το συνολικό κόστος των επενδύσεών του * Μειώσει, μέσα από τη διασπορά των επενδύσεών του, τον συνολικό επενδυτικό κίνδυνο * Προγραμματίσει καλύτερα την κάλυψη συγκεκριμένων μελλοντικών αναγκών

Για να διαμορφώσουμε το ”ιδανικό” χαρτοφυλάκιο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

ΒΗΜΑ 1ο: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

Όσο πιο ξεκάθαροι είναι οι επενδυτικοί στόχοι τόσο πιο εύκολα μπορεί ο επενδυτής να επιλέξει τις επενδύσεις εκείνες που θα τον φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων του.

ΒΗΜΑ 2ο: ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΦΙΛ

Ο καθορισμός του επενδυτικού προφίλ είναι το κλειδί για να αποφασίσει ο επενδυτής ποια είδη επενδύσεων είναι τα κατάλληλα γι’ αυτόν. Τα σημαντικότερα στοιχεία που περιλαμβάνει ένα επενδυτικό προφίλ είναι:

Χρονικός ορίζοντας

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν για την επίτευξη των στόχων.

Επιθυμητή απόδοση κεφαλαίων

Ο καθορισμός της επιθυμητής απόδοσης θα κατευθύνει τον επενδυτή στην επιλογή των καταλληλότερων επενδυτικών προϊόντων.

Αποδεκτός βαθμός κινδύνου

Ο κίνδυνος, ή αλλιώς το ρίσκο, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την απόδοση. Όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο τόσο μεγαλύτερη η προσδοκώμενη απόδοση.

ΒΗΜΑ 3ο: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Για κάθε επενδυτή μια επιτυχημένη στρατηγική βασίζεται στην αξιολόγηση του επενδυτικού του προφίλ, την ανάλυση των χρηματαγορών και την επιλογή ανάμεσα σε πολλαπλά επενδυτικά προϊόντα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνδρομή ενός επαγγελματία επενδυτικού συμβούλου, ο οποίος, λαμβάνοντας υπόψη του όλες τις βασικές παραμέτρους (ρευστότητα, χρονικός ορίζοντας, επιθυμητό ρίσκο και επιθυμητή απόδοση), βοηθάει τον επενδυτή να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΒΗΜΑ 4ο: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Με τη βοήθεια του επενδυτικού συμβούλου, ο επενδυτής έχει την ευκαιρία όχι μόνο να υλοποιήσει την επενδυτική στρατηγική της επιλογής του μέσω των κατάλληλων προϊόντων, αλλά και να αποφασίσει και την κατάλληλη χρονική στιγμή των επενδύσεων.

ΒΗΜΑ 5ο: ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Οι αγορές είναι δυναμικές και οι συνθήκες σε αυτές αλλάζουν από καιρό σε καιρό. Ο επενδυτής, με τη βοήθεια του συμβούλου του, παρακολουθεί τις επιλογές του σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων του.

Στη Citibank, η παραπάνω διαδικασία υλοποιείται μέσα από το επενδυτικό μοντέλο CitiChoice. Μέσω του μοντέλου αυτού, ο πελάτης καθορίζει την επενδυτική του στρατηγική και διαμορφώνει το ιδανικό γι’ αυτόν χαρτοφυλάκιο, επιλέγοντας ανάμεσα σε 120 αμοιβαία κεφάλαια.

Έτσι, για έναν επενδυτή μέτριου επενδυτικού κινδύνου, ο οποίος έχει χρονικό ορίζοντα 2-3 ετών, έχει στόχο μια υψηλότερη απόδοση από αυτή των καταθέσεων και είναι διατεθειμένος να αναλάβει κάποιον κίνδυνο και να δεχθεί βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις αποδόσεις του, προτείνεται το παρακάτω χαρτοφυλάκιο: 43% σε αμερικανικά ομόλογα, 17% σε ομόλογα της παγκόσμιας αγοράς, 15% σε αμερικανικές μετοχές, ένα 10% σε μετρητά, 11% σε ευρωπαϊκές μετοχές και το υπόλοιπο 4% σε μετοχές στη Νότια Ασία και την Ιαπωνία”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v