Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως να επενδύσετε σε αβέβαιους καιρούς

Πέντε υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς (Ι. Καραχάλιος, Χ. Μάκκας, Ευθ. Μπουλούτας, Γ. Παπουτσής και Στρ. Σαραντινός) προτείνουν ”πώς” και ”πού” να επενδύσετε, στους αβεβαίους αυτούς καιρούς, ώστε να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση με το μικρότερο ρίσκο.

Πως να επενδύσετε σε αβέβαιους καιρούς
της Αλεξίας Κονάχου*

Πώς -αλλά και πού- μπορεί κάποιος να επενδύσει προσδοκώντας σε μεγαλύτερη μεσοχρόνια απόδοση από τη… μη-απόδοση του ”τόκου”, χωρίς όμως να εκτεθεί σε σοβαρό και ενδεχομένως ”περιττό” κίνδυνο με δεδομένη την εποχή αβεβαιότητας που διανύουμε;

Κοινός τόπος στις απαντήσεις πέντε υψηλόβαθμων στελεχών, που εξ ορισμού ειδικεύονται στην επενδυτική στρατηγική και τη διαχείριση κεφαλαίων, είναι μία απλή διαπίστωση.

Η διασπορά του χαρτοφυλακίου σε επιλογές με διαφορετικό ”ρίσκο”, αλλά και με διαφορετικό χρονικό ορίζοντα ρευστοποίησης, είναι το πιο αποτελεσματικό ”φάρμακο” για την προστασία του επενδυτή.

Ένα φάρμακο που κατά προτίμηση πρέπει να δίδεται με ”συνταγή γιατρού”, δηλαδή μέσω των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρουν πλέον τα ειδικευμένα τμήματα Asset Management και οι εταιρείες Αμοιβαίων Κεφαλαίων και στην Ελλάδα.

Το χιλιοειπωμένο ”μη βάζετε όλα τα αβγά στο ίδιο καλάθι” αποκτά λοιπόν νέα σημασία μετά το πολυετές ”πανηγύρι” των χρηματιστηρίων που συγκέντρωνε έως πρότινος σχεδόν ολοκληρωτικά, το ενδιαφέρον των ενεργών επενδυτών.

Κατά τα λοιπά, από τις δηλώσεις τους προς τον ”ΜΕΤΟΧΟ” προκύπτει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αγορών, σε συνάρτηση πάντα με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις , χωρίς να αποκρύπτεται το γεγονός ότι το επενδυτικό τοπίο είναι ίσως πιο ”θολό” παρά ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Ισως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι διαχειριστές απέφυγαν ευγενικά να τοποθετηθούν ”με άποψη” απέναντι στη τρέχουσα συγκυρία. Εκείνοι που ανταποκρίθηκαν παραθέτουν με τόλμη τις απόψεις τους, συγκλίνοντας σε μία διαπίστωση:

Για τον επενδυτή που έχει μεσοχρόνιο ορίζοντα 2-5 χρόνια και μέτρια ”ανεκτικότητα” απέναντι στον επενδυτικό κίνδυνο, οι μετοχές έχουν σίγουρα σημαντική θέση στο χαρτοφυλάκιό του , ενώ μέγιστη σημασία δεν έχει τόσο το timing της εισόδου του στην οποιαδήποτε αγορά, όσο η συνολική διασπορά του χαρτοφυλακίου του.

Από εκεί και πέρα τα ποσοστά ”παίζουν” ανά βασική κατηγορία επενδύσεων, (μετοχές, ομόλογα μετρητά κ.λ.π.), όπως και η διασπορά σε γεωγραφικές περιοχές (Ευρώπη, Ασία, Αμερική κ.λ.π.).

Σε κάθε περίπτωση το ευτυχές γεγονός για τον μέσο Έλληνα επενδυτή, που βλέπει τις καταθέσεις του να παρουσιάζουν μηδενική αν όχι αρνητική πραγματική απόδοση, είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα σύνθετων επενδυτικών πακέτων (που συνήθως στηρίζονται σε χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων της Ελλάδας και του εξωτερικού) ικανά να του προσφέρουν επαρκή διασπορά, υψηλή ταχύτητα προσαρμογής στις μεταβολές των αγορών, αλλά και διαρκή επαγγελματική διαχείριση, με στόχο την επίτευξη λογικών αποδόσεων με αρκετή ασφάλεια.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο του ”Μετόχου” που κυκλοφόρησε στις 31 Μαίου 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v