Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα παγκόσμια...πλοκάμια της Deutsche Telekom

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ron Sommer, ξεκίνησε από πολύ νωρίς τη δημιουργία ενός κολοσσού στον τηλεπικοινωνιακό χώρο, στοχεύοντας μάλιστα να ξεπεράσει και τα όρια της Ευρώπης. Εν μέρει το κατόρθωσε, πληρώνοντας ωστόσο πολύ βαρύ τίμημα. Τώρα διακινδυνεύει ακόμη και τη θέση του.

Τα παγκόσμια...πλοκάμια της Deutsche Telekom
Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του ως CEO της Deutsche Telekom, ο Ron Sommer έκανε γνωστές τις προθέσεις του για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της εταιρίας και πέρα από τα ευρωπαϊκά όρια, κυρίως μέσω εξαγορών. Η πολιτική του αυτή ωστόσο έχει γυρίσει ”μπούμερανγκ” εναντίον του, απειλώντας μάλιστα να του στοιχίσει και τη θέση του στην εταιρία.

Αυτή τη στιγμή, η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ενώ με την ανάληψη του ελέγχου και της αμερικανικής VoiceStream απόκτησε ισχυρό πάτημα στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Ουγγαρία μάλιστα, η Magyar Tavkozlisi, είναι η πρώτη εταιρία της Ανατολικής Ευρώπης που έχει εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η εν λόγω εταιρία, γνωστή ως MATAV, ελέγχει ακόμη το 70% της τοπικής τηλεφωνικής αγοράς, αν και έχει χάσει το μονοπώλιο της παροχής υπηρεσιών υπεραστικών και διεθνών κλήσεων στην Ουγγαρία, ενώ έχει επεκταθεί και στα Σκόπια.

Αυτή τη στιγμή η Deutsche Telekom διαθέτει το 60% της εταιρίας, η οποία παρέχει και υπηρεσίες Διαδικτύου σε περίπου 118.000 χρήστες του Internet, ενώ οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας ανέρχονται στα 2,8 εκατ.

Ιδιαίτερο βάρος φαίνεται να έχει δώσει η Deutsche Telekom στην παρουσία της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της Κεντρικής Ευρώπης, η Polska Telefonia Cyfrowa, ελέγχεται κατά 49%.

Η T-Com, η μονάδα σταθερής τηλεφωνίας της Deutsche Telekom, ειδικεύεται στην παροχή πρόσβασης στο σταθερό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του γερμανικού κολοσσού, εξυπηρετώντας κατά αυτόν τον τρόπο περί τους 41 εκατ. τοπικούς χρήστες και άλλους 350.000 σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η T-Online είναι η μονάδα παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου της Deutsche Telekom. Αναπτύσσει δραστηριότητες στη Γερμανία και την Αυστρία, ενώ διατηρεί και το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα γερμανόφωνο portal. Η Deutsche Telekom ελέγχει το 82% της εταιρίας.

Στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας η Deutsche Telekom διαθέτει ισχυρή παρουσία με την T-Mobile, μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη. Η εν λόγω θυγατρική διαθέτει πάνω από 66 εκατ. συνδρομητές, και ”διασπάται” στην T-Mobile Deutschland, με 23,1 εκατ. συνδρομητές, την T-Mobile (UK) στη Βρετανία και τη max.mobil στην Αυστρία.

Η T-Mobile International ελέγχει ακόμη το 60% της βρετανικής κοινοπραξίας T-Motion, ενώ έχει αποκτήσει άδειες για την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς (3G) στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Πολωνία και τη Βρετανία.

Ωστόσο, η πιο γνωστή ίσως και πολυδιαφημιζόμενη θυγατρική της μονάδα, προήλθε από την μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της εταιρίας, της αμερικανικής VoiceStream. Όταν η Deutsche Telekom εξαγόρασε την VoiceStream το 2001, απέκτησε παράλληλα και την Powertel, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο ενεργητικό της Voicestream.

Η συγκεκριμένη εξαγορά είχε συναντήσει πολλά εμπόδια, τόσο από τις αμερικανικές αντιμονοπωλιακές αρχές, όσο και από τον πολιτικό κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μάλιστα, ο Γερουσιαστής Έρνστ Χόλινγκς είχε καταθέσει πρόταση η οποία απέτρεπε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών από το να δώσει την έγκρισή της για την εξαγορά της εταιρίας από τη Deutsche Telekom ή οποιαδήποτε άλλη γερμανική εταιρία τουλάχιστο για ένα χρόνο. Οι κύριοι λόγοι εναντίωσης στη συγκεκριμένη εξαγορά αφορούσαν στο υψηλό ποσοστό με το οποίο συμμετέχει η γερμανική κυβέρνηση στην Deutsche Telekom.

Ωστόσο, τα εμπόδια ξεπεράστηκαν με τη Deutsche Telekom και προσωπικά τον CEO της Ron Sommer να πανηγυρίζουν για την επιτυχία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρίας έναντι του ποσού των 33 δισ. ευρώ. Από τότε ωστόσο η VoiceStream δεν έχει κατορθώσει να αποφέρει τα αναμενόμενα στη γερμανική εταιρία. Αντίθετα, κάθε χρόνο κοστίζει στο γερμανικό όμιλο το ένα τέταρτο των συνολικών κεφαλαιακών του δαπανών.

Έφη Ευθυμίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v