Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Telekom: Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός

Η Deutsche Telekom δεν είναι άλλη από την ισχυρότερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία της Ευρώπης και την έκτη του κόσμου. Πίσω όμως από τα εντυπωσιακά μεγέθη που παρουσιάζει, ”κρύβεται” ένα εντυπωσιακό χρέος που προβληματίζει επενδυτές και αναλυτές για την πορεία του γερμανικού κολοσσού.

Deutsche Telekom: Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός
”Το παραπάνω επίτευγμα δεν έχει αντίστοιχό του στη μακροχρόνια ιστορία της Deutsche Telekom”. Mε αυτά τα λόγια, μόλις πριν ένα έτος εξέφραζε την ικανοποίησή του ο R. Sommer, πρόεδρος της Deutsche Telekom, για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της.

Το προηγούμενο ακριβώς έτος (2000) ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας είχε καταγράψει καθαρά κέρδη ύψους 5,9 δισ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα έσοδα του group ανήλθαν σε 40,9 δισ. ευρώ. Εκείνο που εντέχνως παρέλειψε να σχολιάσει, ήταν η κατακόρυφη αύξηση των ήδη υπέρογκων υποχρεώσεων της εταιρίας που για το εν λόγω έτος ανήλθαν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 67,2 δισ. ευρώ.

Δύο έτη αργότερα, οι καταστάσεις και οι ισολογισμοί δε φαίνεται να καλυτέρευσαν, αφού η Γερμανική εταιρία συνεχίζει να ταλανίζεται από τα δυσβάσταχτα χρέη και ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της βρίσκεται περίπου υπό διωγμό.

Ανεξάρτητα με τα παραπάνω, τα μεγέθη της Deutsche Telekom δε μπορούν παρά να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν και τον πιο ενημερωμένο αναλυτή καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή εταιρία στην Γηραιά Ήπειρο και την έκτη ισχυρότερη στην υφήλιο με χρηματιστηριακή αξία, για το 2001, ύψους 63,674 εκ. δολαρίων.

Μεταξύ άλλων ανήκει στα λεγόμενα blue chips. Η αξία και το κύρος της γερμανικής εταιρίας αποδεικνύεται περίτρανα, από τη συμμετοχή της σε ειδικούς δείκτες ”βαριών χαρτιών” που διαμορφώνουν τάσεις και καθορίζουν εν πολλοίς την πορεία των αγορών. Διαπραγματεύεται σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματαγορές και ειδικότερα στους δείκτες Dow jones Global Titans, Dow jones Stoxx 50 και ασφαλώς στον δείκτη Dax 30.

Ειδικότερα για τον τελευταίο, αξίζει να αναφερθεί ότι η καθημερινή διαπραγμάτευσή της και τα νέα που αναδύονται στην αγορά αναφορικά με την πορεία της, αποτελούν περίπου βαρόμετρο για την καταγραφή κερδών ή απωλειών. Έτσι, επί παραδείγματι, όταν η Deutsche Telekom απέτυχε να κερδίσει κρατικό διαγωνισμό και κατέγραψε απώλειες ύψους 4,5%, ο δείκτης Dax την ακολούθησε ”κατά πόδας” αντικρίζοντας επίπεδα που είχε να ξαναδεί περίπου οκτώ μήνες.

Η μετοχή της Deutsche Telekom καταγράφει συνεχώς απώλειες. Από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε το 2000 στη Φρανφούρτη (100 ευρώ), συνέχεια της πορείας της ήταν ιδιαίτερα καθοδική, καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω απο το άλλο, έτσι ώστε στις 4 Ιουνίου η μετοχή της να διαπραγματεύεται στα 11,4 ευρώ, ενώ λίγες ημέρες μετά διακινείτο στα 9,86 ευρώ (ιστορικό χαμηλό) - κυρίως λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει στους επενδυτές το συνεχώς διογκούμενο χρέος και η πιθανή αδυναμία της εταιρίας να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή του.

Ανησυχία και αντιφατικές απόψεις άλλωστε δεν έχει προκαλέσει μονάχα στους ”απλούς” επενδυτές, αλλά και σε διεθνείς οικονομικούς οίκους, οι οποίοι μέσω αναλύσεων και τεχνικών μεθόδων, σπεύδουν να διατυπώσουν τις επιφυλάξεις και τις προβλέψεις τους, αναφορικά με την πορεία της μετοχής.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του FT. com, 18 αναλυτές συστήνουν διακράτηση (Hold) και 8 την χαρακτηρίζουν underperform, ενώ και οι προβλέψεις πριν ένα μήνα δεν διαφοροποιούνταν ιδιαίτερα, με 14 αναλυτές να προτείνουν ”αγορά” (Βuy) και 15 ”διακράτηση” (hold).

H Deutsche Telekom απασχολούσε το 2001 περίπου 257.000 εργαζόμενους από τους οποίους οι 206.000 απασχολούνται στη μητρική. Σύμφωνα με έρευνες της εταιρίας οι 5.729 νέες ”ιδέες” που προτάθηκαν από στελέχη της οδήγησαν συτην εξοικονόμηση 119 εκ. ευρώ περίπου, ενώ παράλληλα κατατέθηκαν 429 ”εφευρέσεις” (2001) για ευρεσιτεχνία.

Τα καθαρά έσοδα του ομίλου, για το 2001, ανήλθαν στα 48,3 δισ. ευρώ από τα οποία τα 13,5 προήλθαν από τις διεθνείς (”εξωγερμανικές”) δραστηριότητες, ενώ για τη χρήση του 2001, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα της μητρικής, για το ίδιο χρονικό δίαστημα, διαμορφώθηκαν στα 27,3 δισ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 7,3 δισ. ευρώ.

Ο Γερμανικός κολοσσός διαθέτει 6 μεγάλες θυγατρικές ( T-Com, T-Mobile, T-Online, T-Systems, Magyar Tavkfzlisi και Polska Telefonia Cyfrowa), ενώ προσφάτως (2001) επεκτάθηκε και στην αμερικανική αγορά εξαγοράζοντας τις VoiseStream Wireless και Powertel.

Αρης Δαμουλάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v