Η ανάπτυξη απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις

Η κρίση που πέρασε η χώρα με την πανδημία του Covid-19 δείχνει στην DEMO ότι όχι μόνο πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις που έχει σχεδιάσει, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες και πολύ πιο γρήγορα

Η ανάπτυξη απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις
  • του Δημήτρη Δέμου

Η φαρμακοβιομηχανία DEMO ABEE δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 4 υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 57.000 τ.μ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα σύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, έκτασης 1.700 τ.μ. Η DEMO είναι πρώτη σε νοσοκομειακές πωλήσεις στην Ελλάδα στα ενέσιμα προϊόντα όλων των μορφών, ενώ στην ιδιωτική αγορά το portfolio της εταιρείας αποτελείται από συνταγογραφούμενα σκευάσματα γενικής ιατρικής, καρδιολογικά, ογκολογικά, πνευμονολογικά, ουρολογικά, γαστρεντερολογικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Η εταιρεία εξάγει το 82,4% της ετήσιας της παραγωγής της, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Με πάνω από 2.300 σκευάσματα εγκεκριμένα σε 85 χώρες και περίπου 1.000 άτομα προσωπικό, η DEMO στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης και στην αξιόπιστη κάλυψη των αναγκών της αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς.

Οι πωλήσεις του 2019 κυμάνθηκαν πάνω από τον πήχη των 150 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Επιπλέον, το 2019 η DEMO παρήγαγε και διαχειρίστηκε 45 εκατ. τεμάχια επιπλέον από το 2018, αυξάνοντας τη συνολική παραγωγικότητά της κατά 16%. Το 2019, το πιο σημαντικό έργο που ξεκίνησε είναι η νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή. Είναι μια επένδυση που θα οδηγήσει την DEMO μεταξύ των 3 μεγαλύτερων παραγωγών λυοφίλων στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τα έτη 2019-2022.

Υψηλές προοπτικές

Οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της DEMO είναι μεγάλες και βασίζονται σε όλη την υποδομή, τις επενδύσεις και την εργασία που έγινε τις χρονιές που προηγήθηκαν. Διευρύνει το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό της χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό νέων ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων. Ενισχύει την παρουσία της στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες, ενώ στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής και ιατροτεχνολογικών προϊόντων επιλέγει σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της DEMO είναι, ωστόσο, η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με την προσθήκη κυρίως βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της DEMO με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά.

H DEMO στα επόμενα 5 χρόνια σκοπεύει να πραγματοποιήσει, νέες σημαντικές επενδύσεις εντός και εκτός Αττικής, με την προϋπόθεση της συνέπειας του κράτους στις εξαγγελίες του και φυσικά την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στο Κρυονέρι Αττικής είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 4 υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις έκτασης 57.000 τ.μ.

Η κρίση που πέρασε η χώρα με την πανδημία του Covid-19 δείχνει στην DEMO ότι όχι μόνο πρέπει να γίνουν οι επενδύσεις που έχει σχεδιάσει, αλλά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες και πολύ πιο γρήγορα.

Ο Covid-19 έδειξε την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθεί με βασικά, αναγνωρισμένα και προσιτά φάρμακα. Σε αυτό το πλαίσιο η DEMO, στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, ανταποκρίθηκε και έστειλε αναντικατάστατα βασικά φάρμακα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και στήριξε τη δευτεροβάθμια περίθαλψή τους σχεδόν από κατάρρευση.

Το επενδυτικό πλάνο που έχει σχεδιάσει, απαντά σε μια πραγματική ανάγκη της Ευρώπης, αρκεί όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, να δει κανείς τον ξεκάθαρο ρόλο του κράτους σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, τη χάραξη μιας νέα τιμολογιακής πολιτικής που δεν συγκρίνει την τοπική παραγωγή με άλλες χώρες όπως η Κίνα, αλλά και την άρση των εμποδίων για την περαιτέρω διείσδυση του ελληνικού φαρμάκου.

Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης

H βιομηχανία φαρμάκων DEMO τον Απρίλιο πραγματοποίησε δωρεά 60 monitors μέτρησης ζωτικών λειτουργιών για τον εξοπλισμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), αξίας 260.000 ευρώ, τα οποία και παρέδωσε στα νοσοκομεία αναφοράς για τον Covid-19. Επίσης, ως μέλος της ΠΕΦ ήταν μία από τις εταιρείες που πρωτοστάτησε στη δωρεά 40 κλινών ΜΕΘ υψηλής τεχνολογίας προς το ΕΣΥ.

Παράλληλα, για τρίτη χρονιά η DEMO επενδύει εκ νέου στο πρόγραμμα «Start your Journey», έναν θεσμό υποτροφιών και πρακτικής άσκησης. Νέοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι σχολών σχετικών με τον φαρμακευτικό κλάδο, μπορούν να κάνουν αίτηση για εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, καθώς και για τη δυνατότητα να κάνουν εξάμηνη έμμισθη πρακτική άσκηση στην εταιρεία. H υποβολή των αιτήσεων για το φετινό «Start Your Journey» μπορεί να γίνει στο www.demo.gr/startyourjourney από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 13 Σεπτεμβρίου 2020.

*Ο κ. Δημήτρης Δέμος είναι Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της βιομηχανίας φαρμάκων DEMO.

v