Τρεις αρχές για την επόμενη μέρα στην υγεία και την οικονομία

Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, ενίσχυση του πρωτογενή τομέα τροφίμων και φαρμάκων: αυτές οι τρεις αρχές είναι που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε εταιρική δράση και αυτές κάνει πράξη και προασπίζεται ο Όμιλος Τσέτη, μέσω των εταιρειών του, Uni-pharma και InterMed.

Τρεις αρχές για την επόμενη μέρα στην υγεία και την οικονομία
  • της Ιουλίας Τσέτη

Καθώς επιχειρούμε να οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία του SARS Covid-19, επιχειρήσεις, δημόσια υγεία και φυσικά πρόσωπα, είναι σαφές ότι αυτό που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ήταν πολύ μεγάλο και δύσκολο.

Μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση, η οποία λύγισε όχι μόνο τα συστήματα υγείας, αλλά και την οικονομία διεθνώς και την αγορά εργασίας, αφήνοντας πίσω της εκατομμύρια ανέργους και μια νέα πραγματικότητα.

Η Ελλάδα τα κατάφερε και διαχειρίστηκε συνετά και αποτελεσματικά τη σοβαρή αυτή κρίση δημόσιας υγείας. Αλλά και αλληλέγγυα! Και ακριβώς αυτή η διαχείριση θα πρέπει να αποτελέσει την πυξίδα για την επόμενη ημέρα της υγείας στη χώρα μας, για την αναγέννηση της Ελλάδας.

Οι φαρμακοβιομηχανίες από τη φύση τους έχουν μάθει να λειτουργούν σε δύσκολες και έκτακτες συνθήκες. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν σίγουρα πολύ πιο επιτακτικά και επείγοντα. Η πανδημία του Covid-19, μια σοβαρότατη παγκόσμια υγειονομική κρίση, ήταν η αφορμή για τον Όμιλο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), να αποδείξει για ακόμη μία φορά ότι δεν κάμπτεται από τα δύσκολα και τα επείγοντα, αλλά αντίθετα τρέφεται απ’ αυτά.

Με αίσθημα κοινωνικής και ιστορικής ευθύνης στην πιο σοβαρή υγειονομική κρίση που βίωσε η Ελλάδα, αλλά και όλος ο πλανήτης, η ναυαρχίδα του ΟΦΕΤ, η Uni-pharma S.A., δώρισε στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα 24 εκατ. δόσεις του Unikinon (με δραστική χλωροκίνη). Ταυτόχρονα, αποφασίσαμε να στηρίξουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία, με 60.000 δωρεάν δόσεις του πολύτιμου φαρμάκου Unikinon. Ήδη το φάρμακο βρίσκεται στα νοσοκομεία αναφοράς της χώρας από τις 3 Απριλίου 2020.

Η χλωροκίνη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτιμάται ότι αποτελεί μια επιτυχή θεραπεία για την αντιμετώπιση του Covid-19 και ήδη εντάσσεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα πολλών ασθενών στα νοσηλευτήρια.

Κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά, αγοράζοντας από την Ινδία το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020 ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης. Έπειτα από λίγο, τα σύνορα της Ινδίας έκλεισαν και σχεδόν κανείς στον κόσμο δεν μπορούσε να προμηθευθεί την πολύτιμη δραστική ουσία.

Να σημειωθεί ότι η Uni-pharma S.A. υλοποιεί το διάστημα αυτό κλινική μελέτη ανοικτού τύπου για τη χλωροκίνη, με την ονομασία HOPE, σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία αναφοράς, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο τα κλινικά δεδομένα της δραστικής ουσίας. Σύμφωνα με τους επικεφαλής επιστήμονες, έχει αναδειχθεί η ασφάλεια της δραστικής και αναμένεται να αναδειχθεί η αποτελεσματικότητα.

Εξάλλου, ο ΟΦΕΤ προχώρησε σε ακόμη μία δωρεά προς το υγειονομικό σύστημα, μέσω της δεύτερης φαρμακοβιομηχανίας μας InterMed. Ένα μήνα μετά την πρώτη δωρεά, ανακοινώσαμε στις 27 Απριλίου 2020 ότι παραδώσαμε στο Υπουργείο Υγείας (έπειτα από δωρεάν χορήγηση οινοπνεύματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης), πάνω από 14.000 λίτρα αντισηπτικού δωρεάν, με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο χρησιμοποιήθηκε αμιγώς για νοσοκομειακή χρήση. Η παραγωγή υλοποιήθηκε στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας InterMed, η οποία διέθεσε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο. Η InterMed έχει μακρά εμπειρία και τεχνογνωσία στο θέμα των αντισηπτικών με τα σκευάσματα Reval.

Το πρώτο ιστορικό εργοστάσιο της Uni-pharma, που ανακαινίστηκε εξ ολοκλήρου πρόσφατα.

Ωστόσο, η δωρεά του Unikinon, αλλά και των αντισηπτικών, δεν αποτελούν μοναδικά παραδείγματα κοινωνικής υπευθυνότητας του Ομίλου. Ο ΟΦΕΤ «τρέχει» εδώ και χρόνια ανθρωποκεντρικές δράσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Ομίλου, με άξονες την προστασία του περιβάλλοντος, τη στήριξη κοινωνικών ευπαθών ομάδων και τη στήριξη της νέας γενιάς και της επιστήμης.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους και οργανωμένους. Όπως έχω τονίσει και από τη θέση μου ως αιρετού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχύσουμε τον βιομηχανικό ιστό της χώρας, να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα τροφίμων και φαρμάκων, αλλά και τις εξαγωγές μας.

Μια χώρα είναι ισχυρή όταν βασίζεται στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις και δημιουργεί πλούτο και υπεραξία στα προϊόντα της. Πρέπει να στηρίξουμε την έρευνα, την επιστήμη και τη νέα γενιά. Είναι ηθικό μας χρέος.

Να εντάξουμε στη λειτουργία των επιχειρήσεων τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενσωματώνοντας τις αρχές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε το «μεγάλο μας σπίτι», που είναι το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.

Οι Uni-pharma και InterMed αποτελούν, από τον Ιανουάριο του 2016, υπερήφανα μέλη του Ελληνικού Δικτύου Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών. Το UN Global Compact αποτελεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο καλούνται να ευθυγραμμίσουν τις λειτουργίες και τις στρατηγικές τους με 10 παγκόσμια αποδεκτές αρχές στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνθηκών εργασίας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς και η προβολή των πρακτικών της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και η κινητοποίηση των επιχειρήσεων για συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Αλλαγής.

*Η κ. Ιουλία Τσέτη είναι Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ.

v