Χτύπημα μέσω Μέσης Ανατολής στο Χρηματιστήριο

Ανέτρεψε το θετικό ξεκίνημα η κλιμάκωση στον Κόλπο και τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές. Στο κόκκινο οι τράπεζες, πλην Eurobank, διαφοροποιήθηκαν Allwyn, Σαράντης. Συναλλαγές 286 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύθηκε: 18 Μαρτίου 2026 - 17:41

Τελ. Ενημ.: 18 Μαρτίου 2026 - 19:19

Load more

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με ανοδική “φούρια” τις σημερινές συναλλαγές και να διεκδικεί την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά οι “εισαγόμενες” ειδήσεις έσβησαν όλα τα αρχικά κέρδη, ο Δείκτης βρέθηκε, με αρνητικό πρόσημο, να υποχωρεί μέχρι τις παρυφές των 2135 μονάδων, από όπου και επιχειρήθηκε η νέα προσπάθεια αντίδρασης.

Όμως οι εν δυνάμει πωλητές έδειξαν ότι είχαν τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης και εκμεταλλευόμενοι και την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, επέστρεψαν δριμύτεροι, πιέζοντας τον Δείκτη προς νέα χαμηλά και τις παρυφές 2125 μονάδων, για να κλείσει σχετικά ψηλότερα.

Ευνόητο είναι ότι η κάθετη υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας “έκαψε τα χέρια” των πρωινών αγοραστών, ενώ η μεταβλητότητα που ακολούθησε αποψίλωσε έτι περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια των αμετανόητων tradres.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η διαφορά της σημερινής συνεδρίασης, στο πρώτο μισό των συναλλαγών, ήταν η μεγαλύτερη κινητικότητα που επέδειξαν οι αγοραστές σε όλο σχεδόν το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην των δεικτοβαρών τίτλων που είχαν υπεραποδώσει στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, κίνηση που ασφαλώς και εξυπηρέτησε όσους παρέμεναν με “long” θέσεις, εν όψει του επερχόμενου triple witching Μαρτίου στην Αγορά Παραγώγων.

Στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, για πολλοστή συνεδρίαση, παρέμεινε η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, φαινόμενο που τείνει να γίνει μόνιμο.

Με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, σε πρώτη φάση, οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) έδειξαν ότι τα αποθέματα Αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,6 εκατ. βαρέλια την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η Ιρακινή Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, κατέληξαν σε συμφωνία για την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου προς τον ενεργειακό κόμβο του Τζεϊχάν, στην Τουρκία. Παρά ταύτα, το Brent παραμένει πάνω από το κρίσιμο ορόσημα των $104/βαρέλι.

Την ίδια ώρα, “η επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, χωρίς κατάπαυση πυρός με το Ιράν δεν μπορεί να υλοποιηθεί” τονίζει σε άρθρο του το Bloomberg.

Από την άλλη, “η Κίνα θα αξιοποιήσει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου, για να αντισταθμίσει την κρίση στο Ιράν, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να τερματίζεται σύντομα. Τα Διυλιστήρια θα μπορούσαν να αρχίσουν να λαμβάνουν έως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες”, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όλα τα παραπάνω ίσχυσαν μέχρι τις 14.25, όταν η Κρατική τηλεόραση του Ιράν ανέφερε ότι “μέρος του γιγαντιαίου κοιτάσματος Φυσικού Αερίου ‘South Pars’ χτυπήθηκε σε αεροπορική επιδρομή, όπως και Εγκαταστάσεις της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας στην Asaluyeh”.

Το κοίτασμα Φυσικού Αερίου “South Pars” αποτελεί το μεγαλύτερο αποθεματικό Φυσικού Αερίου στον Κόσμο και το εκμεταλλεύονται από κοινού το Ιράν και το Κατάρ.

“Το Ιράν εξέδωσε προειδοποίηση εκκένωσης για Εγκαταστάσεις Πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ, λέγοντας ότι θα τεθούν στο στόχαστρο πληγμάτων τις επόμενες ώρες”, όπως μετέδωσαν Ιρανικά Κρατικά ΜΜΕ.

“Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγο αφότου Ιρανικές Πετρελαϊκές Εγκαταστάσεις στο Νότιο Παρς και στην Ασαλούγια υπέστησαν επίθεση. Τα Ισραηλινά πλήγματα έγιναν σε συντονισμό με τις ΗΠΑ”, μετέδωσε ο ιστότοπος “Axios” επικαλούμενος Ισραηλινό αξιωματούχο.

Η αντίδραση των Αγορών ήταν πολυεπίπεδη και άμεση με το Φυσικό Αέριο να γυρίζει σε θετικό πρόσημο και την τιμή του Brent να εκτινάσσεται πάνω από τα $109/βαρέλι.

Επόμενο ήταν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να γυρίσουν σε αρνητικό πρόσημο, κίνηση την οποία ακολούθησε και ο ΓΔΧΑ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “η διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων αποτελεί πλέον την πιο κρίσιμη παράμετρο που τιμολογούν οι Αγορές, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου έχουν άμεσο αντίκτυπο στο ενεργειακό κόστος. Κάθε ημέρα που περνά με ακριβό Πετρέλαιο, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας τα σημεία ισορροπίας σε όλο το φάσμα των τιμών. Οι κλάδοι που συνήθως πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας είναι οι Μεταφορές (Οδικές, Ναυτιλία, Αεροπορία), η Βιομηχανία Χημικών και Λιπασμάτων, τα Μέταλλα και γενικότερα οι ενεργοβόρες Βιομηχανίες, καθώς και Υπηρεσίες που απορροφούν υψηλό κόστος καυσίμων, όπως τα Logistics και οι Τουριστικές μετακινήσεις. Με βάση τις τρέχουσες προσδοκίες, ο Μάιος αρχίζει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες ως σημείο επίλυσης της κρίσης. Καθώς πλησιάζουμε προς τον Νοέμβριο, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται σταδιακά και προσεγγίζει το 80%. Η προσδοκία αυτή ενδέχεται να αποτυπωθεί και στις χρηματιστηριακές αγορές, ακόμη και αν στο πεδίο των εξελίξεων δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης”.

Για τους ενεργούς επενδυτές απαιτείται αυξημένη προσοχή, καθώς οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι “ειδικών χαρακτηριστικών” και τα περισσότερο συντηρητικά χαρτοφυλάκια καλό θα είναι να παραμείνουν σε ρόλο θεατή, μέχρι να περάσει και η 20η τρέχοντος μήνα, όπου συνωστίζονται το “triple witching” Μαρτίου και το rebalancing των FTSE Russell και Stoxx, που θα αυξήσουν έτι περαιτέρω την υφιστάμενη μεταβλητότητα.

Σε αντίθετη περίπτωση και για όσους επιμένουν στο ημερήσιο trading, οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση χρειάζεται σχέδιο, αλλά και σωστή διαχείριση κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου είναι: από Scope Ratings 20/3, S&P 24/4 και Fitch 8/5.

Η προσοχή της Αγοράς και στο ορόσημο της 31ης Μαρτίου 2026, οπότε αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης MSCI, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την πιθανή επαναταξινόμηση της Ελλάδας σε καθεστώς Ανεπτυγμένης Αγοράς.

Από την άλλη, σύμφωνα με την κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς και όσον αφορά τις αρνητικές καθαρές θέσεις που ξεπερνούν το 0,5%:

Η AKO Capital LLP διατηρεί την καθαρή αρνητική της θέση στη μετοχή της MTLN στο 0,91626%, η Qube Research & Technologies Limited παραμένει με καθαρή αρνητική θέση 0,61276% στη μετοχή της BYLOT, η Arrowstreet Capital, Limited Partnership με καθαρή αρνητική θέση 0,50525% στη μετοχή της QLCO, όπως και η JP Morgan Asset Management (UK) Ltd με καθαρή αρνητική θέση 0,54343% στη μετοχή της MTLN. Εμφάνιση νέου Παίκτη, αλλά παλαιού γνώριμου, καθώς η Marshall Wace LLP, με ημερομηνία 17/3 άνοιξε αρνητική καθαρή θέση 0,50757% στη μετοχή της MTLN.

Όσον αφορά τα αναμενόμενα εταιρικά αποτελέσματα 2025, τα οποία η στήλη ανανεώνει επί καθημερινής βάσεως, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Εισηγμένων:

Με αρνητικά πρόσημα και μακριά από τα αρχικά υψηλά οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τις βραδινές ανακοινώσεις της Fed και τις δηλώσεις του Jerome Powell που θα ακολουθήσουν (αύριο έπονται ΒοΕ, BoJ και ECB), ενώ παρακολουθούν και το αυξημένο volatility στην Αγορά ομολόγων.

Πιο συγκεκριμένα, στο 3,68% βρέθηκε να υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, αλλά την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αναρριχάται στο 3,72%, στο 4,22%, από 4,18% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,683%, από το αρχικό 3,654% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Εν τω μεταξύ, αμετάβλητο ανέφερε τον πληθωρισμό Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη η Eurostat στο 1,9%, από 1,7% έναν μήνα πριν. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων Τροφίμων, “τσίμπησε” στο 2,3% ετησίως στην Ευρωζώνη, από 2,2% τον Ιανουάριο.

Μεταξύ 2183,66 (+1,89%) και 2125,29 μονάδων (-0,83%) κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2126,81 (-0,76%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2129,82 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων λόγω του volatility στα 285,1 εκατ., από τα οποία τα 39,7 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, BOCHGR, ALWN, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ), με τους ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 285,1 εκατ., τα 271,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι βαρύδεικτες τραπεζικές μετοχές. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΦΑ (-1,53%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 3,448 ευρώ (+3,48%), η ΕΤΕ (-1,01%) μέχρι τα 13,245 ευρώ (+3,15%), η ΕΥΡΩΒ (+1,3%) μέχρι τα 3,638 ευρώ (+4,84%), η ΠΕΙΡ (-0,68%) μέχρι τα 7,596 ευρώ (+3,12%), η BOCHGR (-1,82%) μέχρι τα 8,96 ευρώ (+1,82%) και η OPTIMA (-2,3%) μέχρι τα 8,93 ευρώ (+2,88%).

Μεταξύ 2407,31 (+3,21%) και 2311,87 μονάδων (-0,88%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2314,93 (-0,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2318,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,62%.

Ο ΔΤΡ με ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2487 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 2511, 2617, 2696, 2848 και 2900 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2296 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2266 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2200 μονάδες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη του 1% ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι AKTR (+1,92%)ALWN (+2,33%), MTLN (-1,78%), ΣΑΡ (+3,32%), ΑΡΑΙΓ (-1,29%), ΒΙΟ (-2,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,27%), ΕΕΕ (-1,91%), ΕΛΧΑ (-3,9%), ΟΤΕ (-1,73%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της AKTR, “η εισηγμένη και η BrightNest SHPK, εταιρεία - μέλος του BNI Foundation, υπέγραψαν συμφωνία - πλαίσιο για αποκλειστική συνεργασία στους τομείς της έρευνας, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων στην Αλβανία”.

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο της παραπάνω είδησης, η μετοχή της AKTR (+1,92%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας των 10,64 ευρώ (+1,92%). Η επόμενη, κοντινή αντίσταση στα 10,94 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 9,82 ευρώ.

Χθες δημοσίευσε αποτελέσματα η Titan America και είχε στο τέταρτο τρίμηνο κέρδη $43,5 εκατ., αυξημένα κατά 19,1%. Η αδυναμία στον τομέα των κατοικιών συνεχίζεται το 2026 και οι προβλέψεις της εταιρείας κάνουν λόγο για αύξηση μονοψήφιου ποσοστού των εσόδων και μέτρια αύξηση στο περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA. Αύριο δημοσιεύει αποτελέσματα η TITC και η Piraeus Sec. περιμένει καθαρά κέρδη 71,2 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο και μέρισμα 1,10 ευρώ.

Η πρώτη στήριξη της TITC (-0,11%) στα 43,12 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 47,20 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέλιου Μπούρα, “νέο κύμα ανατιμήσεων προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή στον κατασκευαστικό κλάδο, με τις αρχικές πιέσεις στην ενέργεια να μετακυλίονται σταδιακά σε κόστη εργασίας και υλικών. Αν και οι πιέσεις είναι ίδιες για όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες, δεν είναι όλες το ίδιο προετοιμασμένες για το κύμα των ανατιμήσεων, καθώς η ΓΕΚΤΕΡΝΑ φαίνεται να προηγείται στην προστασία κατά του πληθωρισμού. Πάνω από το 50% των έργων της εισηγμένης είναι ‘θωρακισμένα’ με ρήτρες που παρέχουν προστασία στις ανατιμήσεις, υποστηρίζουν πηγές του ομίλου στο ‘Euro2day.gr’.”.

Για τη μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,27%) η πρώτη αντίσταση στα 35,60 και η πρώτη στήριξη στα 32,78 ευρώ.

Μόλις χθες η μετοχή της ALWN (+2,33%) έκλεισε σε νέα χαμηλά τριετίας και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια “ανάδυσης”, με κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για την ουσιαστική αλλαγή της τεχνικής εικόνας, απαιτούνται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 17,63 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Αρκετοί αναγνώστες διερωτώνται για την παρατεταμένη πίεση στην παραπάνω μετοχή. Μία λογικοφανής εξήγηση, αλλά και πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, αναφέρουν ότι αρκετοί τοποθετημένοι στον τίτλο πίστεψαν ότι μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης στα 19,04 ευρώ και με τόσες μετοχές που είχε μαζέψει ο νέος μέτοχος, περιορίζοντας το free float, εύκολα η μετοχή θα μπορούσε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα και κράτησαν τις θέσεις τους. Όταν ο τίτλος κινήθηκε κόντρα στις εκτιμήσεις, “πετάχτηκαν χαρτιά από τα παράθυρα”.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Συνήθως, όταν η αγορά είναι ‘bear’, οι ανοδικές αντιδράσεις είναι πολύ γρήγορες και μεγάλες. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε πολύ προσεκτικές κινήσεις χωρίς υπερβολές και σταδιακά ημερήσια αγοραστικά σήματα από επιμέρους τίτλους. Σε κάθε περίπτωση το 2194 ΓΔΧΑ είναι το επίπεδο εκείνο που κατοχύρωση θα δώσει ανοδική λύση στον σχηματισμό, με τους αγοραστές να κάνουν πιο δυναμικά την επανεμφάνιση τους. Μέχρι τότε κρατάμε μικρό καλάθι ενώ είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μην ξεχνάμε πως οι τεράστιοι τζίροι και οι απορρόφηση της μεγάλης προσφοράς, έγινε κάτω από την ζώνη του 2100 και μάλιστα δύο φορές με την δεύτερη με μειωμένο σχετικά τζίρο. Αν το δεις ψύχραιμα, αυτό που πάει να γίνει με τη Optima Bank και την Euroxx Securities δεν είναι απλώς ένα ακόμη deal. Είναι μια κίνηση που, αν κλείσει, αλλάζει τις ισορροπίες σε έναν κλάδο που ήδη ‘βράζει’.

Μέχρι πρόσφατα, η αγορά είχε μια σχετικά σταθερή ιεραρχία. Η NBG ήταν για χρόνια ο ‘βαρύς παίκτης’, με όγκο και ιστορικό βάθος. Αυτό όμως έχει αλλάξει. Η δυναμική έχει περάσει καθαρά στην Piraeus Sec., με την Eurobank Equities να ακολουθεί, ενώ η Optima έχει ήδη καταφέρει να μπει στο κάδρο πιο δυνατά απ’ όσο περίμεναν πολλοί. Εκεί έρχεται να ‘κουμπώσει’ η Euroxx. Δεν είναι απλώς μια χρηματιστηριακή, είναι ίσως ο πιο μεγάλος ιδιώτης παίκτης στην αγορά, με ενεργό πελατολόγιο και πραγματικό trading flow με σημαντικούς ξένους θεσμικούς. Αν αυτό περάσει στην Optima, τότε μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο: η τράπεζα αποκτά άμεσα όγκο, ρυθμό και παρουσία στην καθημερινή αγορά, όχι απλώς ισολογισμό.

Και εκεί αλλάζει το παιχνίδι. Γιατί δεν μιλάμε πλέον για κατάταξη με βάση το μέγεθος, αλλά με βάση το ποιος έχει πραγματική δραστηριότητα, ποιος φέρνει εντολές, ποιος ‘γράφει’ στο ταμπλώ. Η Optima, αν ολοκληρώσει την κίνηση, μπορεί να βρεθεί πολύ γρήγορα στη δεύτερη γραμμή της αγοράς των ΑΧΕ. Και αυτό ενώ παραμένει μικρότερη τραπεζικά. Δεν είναι μικρό πράγμα, είναι ένδειξη ότι οι ρόλοι μεταξύ τραπεζών και brokers αρχίζουν να μπλέκονται.

Το timing δεν είναι τυχαίο. Στο βάθος υπάρχει το Euronext και η πιθανή σύνδεση της ελληνικής αγοράς με μια πολύ μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πλατφόρμα. Αν αυτό προχωρήσει, τότε οι αλλαγές δεν θα είναι απλώς αισθητές, θα είναι δομικές. Περισσότερος ανταγωνισμός, χαμηλότερα περιθώρια, μεγαλύτερη πίεση στην τεχνολογία. Και κυρίως: άνοιγμα της αγοράς. Οι έλληνες παίκτες δεν θα ανταγωνίζονται μόνο μεταξύ τους, αλλά με ξένους brokers που έχουν άλλα εργαλεία, άλλη κλίμακα και άλλες ταχύτητες.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες έχουν πλεονέκτημα, έχουν πελάτες, ρευστότητα και διασύνδεση με την οικονομία. Αλλά έχουν και βάρος. Δεν κινούνται εύκολα. Και εκεί είναι που παίκτες όπως η Optima προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το κενό: πιο ευέλικτοι, πιο κοντά στο trading, πιο ‘επιθετικοί’. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αγορά δεν θα μείνει όπως είναι. Θα μικρύνει σε αριθμό παικτών και θα μεγαλώσει σε ένταση. Οι ισορροπίες που θεωρούνταν δεδομένες δεν είναι πια. Και ίσως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ο κλάδος των χρηματιστηριακών στην Ελλάδα μπαίνει σε φάση πραγματικού ανταγωνισμού”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Με θετικές διαθέσεις οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, υποστηριζόμενες από την μικρή πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και ενισχύει τη γενικότερη διάθεση για ανάληψη κινδύνου”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Οι επενδυτές ενδέχεται να διατηρήσουν μια επιφυλακτική στάση εν όψει της αποψινής απόφασης της FED για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, διατήρησε το εύρος - στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3,50% – 3,75%, τονίζοντας μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, ενόψει της ανθεκτικής ανάπτυξης και των επίμονων πιέσεων στον πυρήνα του πληθωρισμού.

Σήμερα δεν αναμένεται καμία αλλαγή, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αποτιμούν σχεδόν 100% πιθανότητα διατήρησης των επιτοκίων, αλλά όλα τα βλέμματα θα στραφούν στην επικαιροποιημένη σύνοψη των οικονομικών προβλέψεων και στη συνέντευξη τύπου του προέδρου Πάουελ.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και η ραγδαία άνοδος των τιμών της ενέργειας έχουν οδηγήσει σε δραματική αναπροσαρμογή των προσδοκιών, σχετικά με περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed φέτος. Η αγορά επιτοκίων των ΗΠΑ αποτιμά πλέον μόλις 20 μονάδες βάσης χαλάρωσης για ολόκληρο το 2026, μια απότομη μείωση από τις 50 μονάδες βάσης που αποτιμούσαν στα τέλη Φεβρουαρίου”, σημειώνει η Beta Sec.

Αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στην ομιλία Πάουελ, μετά την συνεδρίαση της FED το βράδυ, καθώς ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού μεγεθύνεται. Στο εσωτερικό, η ΟΤΟΕΛ δημοσίευσε το Δ΄ τρίμηνο και έτος με τα λειτουργικά ΕΒΙΤ το τελευταίου τριμήνου να αυξάνονται οριακά στα 18,9 εκατ. ευρώ, από 18,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το έτος ολοκληρώθηκε με αύξηση εσόδων κατά 4,9% και καθαρά κέρδη στα 80 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,7% από το 2024, αν και τότε υπήρχαν μη επαναλαμβανόμενα κέρδη. Το προτεινόμενο μέρισμα διαμορφώνεται στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Παραμένουμε σταθερά θετικοί για τον τίτλο”, τονίζει η Depolas Investment Services.

H Federal ανακοινώνει το βράδυ τις αποφάσεις της για τα παρεμβατικά της επιτόκια και το ενδιαφέρον στρέφεται στη ρητορική του απερχόμενου κεντρικού τραπεζίτη, Τζέρομ Πάουελ”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να δημιουργεί ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας στις αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πάνω από τα $100 και λειτουργούν ως ο κύριος μοχλός πίεσης. Η γεωπολιτική ένταση συντηρείται, αλλά δεν κλιμακώνεται, κρατώντας τον πληθωρισμό σε ελεγχόμενα, για την ώρα, επίπεδα. Η διάρκεια της κατάστασης αυτής θα καθορίσει την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα”, είναι η άποψη της Solidus Sec.

Οι έντονες διακυμάνσεις των δεικτών συνεχίζονται, υπό την πίεση του φόβου και της σύγχυσης από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, επισημαίνει η HellasFin.

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξευμένη στα $100 - $110 έχει “στοιχειώσει” τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, οι οποίες απεγνωσμένα παρακολουθούν τις εξελίξεις, περιμένοντας οποιαδήποτε ευνοϊκή είδηση θα μπορούσε να σημάνει την αποκλιμάκωσή του ενεργειακού κόστους από αυτά τα ύψη.

Παρά τις δυσοίωνες όμως συνθήκες, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει μόνο 5% από τα υψηλά του και γενικά οι περισσότεροι μετοχικοί δείκτες αναπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών, διακυμαίνονται ακόμη υψηλότερα από τους μέσους όρους των 200 ημερών τους, των οποίων η πτωτική παραβίαση θα σήμαινε και την άρση των μακροπρόθεσμων ανοδικών προοπτικών τους.

Όλες οι αγορές, παρακολουθώντας την “μητέρα όλων των δεικτών”, αρνούνται ακόμη να αποδεχτούν ότι η τρέχουσα συνθήκη αταξίας θα έχει κάποιο μόνιμο χαρακτήρα. Παρατηρούμε δε στην οποιαδήποτε εμφάνιση κάποιας θετικής είδησης ασύμμετρες ανοδικές αντιδράσεις, χαρακτηριστικό το οποίο υποδηλώνει ότι πολλές δυσμενείς εξελίξεις έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Προσπαθώντας να απομακρυνθούμε από τις ανησυχίες των γεωπολιτικών και τις μακροοικονομικές τους συνέπειες, λίγα είναι τα πραγματικά ανησυχητικά σημάδια, όσον αφορά την περαιτέρω ανοδική πορεία των αγορών.

Μετά την καταγραφή των χαμηλών του S&P 500 τον Απρίλιο του 2025, επ΄ αφορμή του “Liberation Day”, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε μια άνοδο της τάξης του 40%, ή 2000 μονάδων μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Μια υποχώρηση της τάξης του 5%, ή ακόμη και του 10%, θα πρέπει να θεωρείται ευνόητη, προκειμένου να αφομοιωθούν τα πρόσφατα κέρδη και να “συσπειρωθούν” οι απαραίτητες “αγοραίες δυνάμεις”, για την συνέχιση της ανοδικής πορείας των επόμενων 2000 μονάδων του δείκτη.

Η περίοδος του Μαρτίου, ή του Απριλίου είναι στατιστικά η καταλληλότερη για τέτοιου είδους “ανάσες”, πριν την ανάληψη των επόμενων ανοδικών σκελών των δεικτών.

Το ηθικό των συμμετεχόντων στις αγορές αυτήν την στιγμή, έτσι όπως προκύπτει από διάφορους δείκτες φόβου και πανικού, βρίσκεται στα “τάρταρα”. Κάποιοι μάλιστα κινούνται σε ασύμβατα χαμηλά επίπεδα με υποχωρήσεις των δεικτών κατά 5%.

Με την κερδοφορία των επιχειρήσεων (ανακοινωμένη και προσδοκώμενη) σημαντικά βελτιωμένη, θα πρέπει να είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι με τις πρώτες θετικές ειδήσεις από τα πεδία των μαχών, θα ξεκινήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος των αγορών.

Υπό το τρέχον δε καθεστώς της στέρεης οικονομίας στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη και στον βαθμό που παραμείνει αμετάβλητη η προβλεπόμενη αύξηση της κερδοφορίας κατά 16% εντός του 2026, εκτιμούμε ότι ο S&P 500, στο υπόλοιπο του έτους, θα συνεχίσει ‘την αναρρίχησή του στον τοίχο της ανησυχίας’ και στο τέλος του 2026 θα βρίσκεται στην περί των 7800 - 7900 ζώνη τιμών”, όπως αναφέρει στις εκτιμήσεις της η HellasFin ΑΕΠΕΥ.

Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α.

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (19,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (12,8), ΕΤΕ (11,6), ΠΕΙΡ (9), ΑΛΦΑ (7,6), ΟΤΕ (6,9), ΔΕΗ (6,7), MTLN (5,2), ALWN (5,2), ΜΟΗ (4,4), CENER (3,9), BOCHGR (3,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (3,5), TITC (3,5), BIO (3,4), ΔΑΑ (3,3), ΜΠΕΛΑ (3,1), ΕΛΠΕ (3,1), AKTR (2,2), CREDIA (2), OPTIMA (1,9), BYLOT (1,7), ΕΛΧΑ (1,4), ΠΡΟΝΤΕΑ (1,4), ΛΑΜΔΑ (1,1), ΑΡΑΙΓ (1,1), ΛΑΜΨΑ (1), ΚΑΡΕΛ (1 δισ. ευρώ).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2026 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+34,38%), ΛΑΒΙ (+27,84%), ΞΥΛΠ (+25,57%), MOH (+25,16%), ΕΛΠΕ (+21,89%), CENER (+21,33%).

“Tips” έξω από τα όρια του FTSE25

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΙΝΤΕΤ (+1,59%), ΒΟΣΥΣ (+0,99%), ΚΕΚΡ (+2,35%), ΚΟΡΔΕ (+1,59%), ΜΕΡΚΟ (+1,75%), ΜΕΝΤΙ (+3,31%), ΔΡΟΜΕ (+1,85%), ΛΑΝΑΚ (+4,88%), ΕΛΣΤΡ (+1,39%), ΤΖΚΑ (+1,47%).

Ιστορικό υψηλό στον κύκλο εργασιών, ύψους €1.034,1 εκατ. αυξημένο κατά 4,9% κατέγραψε ο Όμιλος Autohellas (0%) το 2025. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εταιρείας, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €294,7 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 5,9%, τα κέρδη προ φόρων στα €97,8 εκατ. Ωστόσο οι μεγαλύτερες αποσβέσεις επηρέασαν τα κέρδη και μειώθηκαν 5,7% και στα 80,04 εκατ. ευρώ (κέρδη μετά από φόρους αποδιδόμενα στους ιδιοκτήτες της Μητρικής). Τo τελευταίο τρίμηνο είχε λιγότερα κέρδη από το αντίστοιχο του 2024.

Η κερδοφορία του Ομίλου υποστηρίχθηκε, αντίστοιχα με το 2024, με 10,6 εκατ. από μερίσματα των συμμετοχών στην ΑΡΑΙΓ και την ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ. Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου στις 31/12/2025 διαμορφώθηκαν στα €584 εκατ., σημαντικά αυξημένα από τα αντίστοιχα €490 εκατ. στις 31/12/2024. Το ΔΣ θα προτείνει στην ετήσια γ.σ. μέρισμα 0,85 ευρώ / μετοχή για την χρήση του 2025.

Εντολή αγοράς 2797 τεμ. στα 370 ευρώ σήμερα στον ΚΑΡΕΛ (0%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,73%), ΦΒΜΕΖΖ (+5,25%), ΓΚΜΕΖΖ (+1,78%), ΕΥΑΠΣ (+1,03%), ΑΔΜΗΕ (+2,48%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+6,67%).

Ισοφάρισε το χαμηλότερο κλείσιμο του τελευταίου 8μηνου η YKNOT (-3,21%).

Αύξησε συναλλαγές η ΦΡΙΓΟ (+3,04%).

Τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΟΥΑΛ (+1,19%), ΕΛΛ (+0,99%) και ΠΑΠ (+1,08%, στην ενημέρωση των αναλυτών, η Διοίκηση επανέλαβε τη δέσμευση για 100 εκατ. ευρώ πωλήσεις έως το 2028, ενώ περιμένει και φέτος ισχυρή ανάπτυξη. Η σύγκρουση στο Ιράν δημιουργεί ανησυχίες. Συνεχίζει να ψάχνει για εξαγορές σε Ομοειδείς Εταιρείες).

Έχει υπόλοιπο προς εκποίηση 44935 μετοχών η ΔΑΙΟΣ (+0,99%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 2194 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2072 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2057 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2000 μονάδες. Η επόμενες αντιστάσεις στις 2213, 2312, 2327, 2331 – 2346 (gap), 2355, 2407 και 2450 μονάδες.

Ημερήσιο σήμα πώλησης και από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 5584 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 5638, 5890, 5934, 6153 και 6200 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 5243, 5234 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 5193 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

 

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές για τις μεγάλες Αγορές σε Ασία – Ειρηνικό.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, η ίδια εικόνα και στην Wall Street.

Κέρδη πέντε ποσοστιαίων μονάδων για το Brent και 2% για το WTI, στο 1,150 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.

Κάτω από τα $4900 ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2026), προς τα $77,4 υποχωρεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαϊου 2026).

Στα $71300 το Bitcoin, στα $2180 το Ethereum.

“Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει μετατρέψει τον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε ‘Άγρια Δύση’, με τις Ναυτιλιακές Εταιρείες να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις χιλιάδων δολαρίων και να εκφορτώνουν containers σε απομακρυσμένα Λιμάνια”, σύμφωνα με Πελάτες και Εταιρείες μεταφορών που επικαλούνται οι Financial Times.

“Αυξάνεται η ανησυχία για μαζικές αγορές Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, καθώς τα αποθέματα του καυσίμου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022”, μεταδίδει το Politico.

Εκκενώνονται οι Εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο Ρας Λαφάν του Κατάρ”, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος, μετά την απειλή του Ιράν ότι θα επιτεθεί σε Ενεργειακές Εγκαταστάσεις του Κόλπου.

Στην προσωρινή άρση του Αμερικανικού Νόμου “Jones Act” προχώρησε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενέκρινε για 60 ημέρες την αναστολή του του Νόμου του 1920, ο οποίος απαιτεί τα Εμπορεύματα μεταξύ Αμερικανικών Λιμανιών να μεταφέρονται αποκλειστικά από πλοία Αμερικανικής κατασκευής, ιδιοκτησίας και σημαίας. Ουσιαστικά, η απόφαση επιτρέπει πλέον σε Ξένα πλοία να μεταφέρουν Πετρέλαιο, Φυσικό Αέριο, Καύσιμα, Λιπάσματα και άλλα Ενεργειακά Προϊόντα εντός των ΗΠΑ, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς και τελικά των τιμών για Καταναλωτές και Επιχειρήσεις.

O πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 3,4% τον Φεβρουάριο, έναντι ανόδου 2,9% τον Ιανουάριο. Ο δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,7% σε μηνιαία βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο 2,9% και μηνιαία 0,3%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των Τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 3,9% σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία. Τον Ιανουάριο είχε κινηθεί 3,6% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 ενώ είχε ενισχυθεί 0,8% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο 3,7% και μηνιαία 0,3%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,9 δισ. ευρώ, στα 147,3 δισ.

Στο ετήσιο 3,1% αναθεώρησε οριακά υψηλότερα τον πληθωρισμό στη Χώρα μας τον Φεβρουάριο, η Eurostat. Η πρώτη εκτίμησή της έκανε λόγο για 3,0%. Έναν μήνα πριν ήταν στο 2,9%.

Στα 51 ευρώ θέτει τη νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Metlen η Pantelakis Securities, από 62 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση “buy”. Παράλληλα, επισημαίνει “ότι στο σκέλος του asset rotation, η εικόνα εμφανίζεται ελεγχόμενη, καθώς το 75% των αναμενόμενων εσόδων για την περίοδο 2026 - 2028 θεωρείται διασφαλισμένο, κυρίως μέσω της συμφωνίας με τη ΔΕΗ”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι AKTR, ALWN, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η AKTR και στο χαμηλό οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 75 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων