Καθαρά ανοδική, η συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE 25) να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, παίρνοντας βοήθειες από το συνεχιζόμενο “stock picking” των αγοραστών, στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Γενικός Δείκτης και κλαδικός δείκτης τραπεζών συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,18% και 10,31%, αντίστοιχα, ενώ το ανοδικό “εξαρέ” είναι ρεκόρ εξαμήνου για τον ΓΔΧΑ και παραπέμπει στο διάστημα από 19/11/2025 έως και 26/11/2025, όταν ο ΓΔ σημείωσε έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.
Από την άλλη, το σημερινό κλείσιμο του δείκτη είναι νέα υψηλά 3,5 και πλέον μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 4/2/2026 (2407,07 μονάδες).
“Παρά τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν, ο ΓΔ συνέχισε την ανοδική του πορεία, υπερπηδώντας με την τρίτη προσπάθεια την κρίσιμη αντίσταση των 2309 - 2319 μονάδων που μετατρέπεται πλέον στην πλησιέστερη στήριξη, ενώ έκλεισε και το καθοδικό ‘χάσμα’ των 2348 μονάδων. Η διατήρηση πάνω από τη ζώνη 2320 - 2300 μονάδων διατηρεί ενεργό το σενάριο κίνησης προς τις 2380 - 2400 μονάδες βραχυπρόθεσμα, με βασική στήριξη πλέον στις 2280 - 2260 μονάδες”, όπως αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Η προσοχή και στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που συνεχίζουν να δημοσιεύουν οι εισηγμένες. Cenergy, Motor Oil και Κρι-Κρι ανακοινώνουν αποτελέσματα μετά την λήξη των σημερινών συναλλαγών.
Εν τω μεταξύ, η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι “η Τεχεράνη έλαβε σχέδιο ενός αρχικού ανεπίσημου πλαισίου για μνημόνιο κατανόησης (MοU) με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων εντός και πέριξ των στενών του Ορμούζ. Σύμφωνα με το φερόμενο σχέδιο πλαισίου, το Ιράν θα δεσμευόταν να αποκαταστήσει, εντός ενός μήνα, τον αριθμό των διελεύσεων πλοίων μέσω των στενών του Ορμούζ στα προπολεμικά επίπεδα. Σε αντάλλαγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απέσυραν στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή πέριξ του Ιράν και θα ήραν αυτό που τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως ‘ναυτικό αποκλεισμό”.
Αξίζει υπενθύμισης ότι σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις χθεσινοβραδινές συναλλαγές στην Wall Street οι δείκτες S&P 500, Nasdaq, Russell 2000, ενώ σήμερα το πρωί ακολούθησε στα ρεκόρ ο Κορεάτης Kospi.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν αυτούς που υποστήριζαν πως “αν ο δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2300 μονάδων, θα υπάρξει ενδυνάμωση της τάσης”, ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Από την άλλη και αυτό δεν είναι θετικό, η ανοδική δυναμική συνεχίζει να εξαντλείται στα στενά όρια της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς από εκεί και χαμηλότερα, λίγοι παραμένουν οι τίτλοι που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, με σχετικά πειστικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες αλλαγές του MSCI θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 29 Μαΐου, οπότε θα γίνει το rebalancing και θα εφαρμοστούν την 2α Ιουνίου 2026 (αργία στις 1/6), με κυριότερη εξέλιξη την προσθήκη της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στην σύνθεση του βασικού δείκτη Standard Europe. Στις 12 Αυγούστου 2026, το βράδυ, αναμένονται οι ανακοινώσεις για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI της τριμηνιαίας αναθεώρησης.
Από την άλλη το Χ.Α. και ο FTSE Russell γνωστοποίησαν τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης της σύνθεσης των δεικτών FTSE/ΧΑ για την περίοδο Νοέμβριος 2025 – Απρίλιος 2026. Στον FTSE25 εισέρχεται η CrediaBank (+0,63%), εκτός η Σαράντης (+0,52%) που περνά στον FTSE/Χ.Α. Mid Cap. Οι συντελεστές στάθμισης (Capping Factors) των μετοχών που συμμετέχουν στη σύνθεση των δεικτών θα υπολογιστούν με βάση το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής 12 Ιουνίου 2026. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2026.
H επόμενη ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 21 Αυγούστου 2026.
Με οριακές μεταβολές οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους ενεργούς traders να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν, τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται, την πορεία στις ενεργειακές τιμές, αλλά και την τάση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.
Την Πέμπτη δημοσιεύεται ο δείκτης προσωπικής κατανάλωσης (PCE), μηνιαίος και ετήσιος για τον Απρίλιο, τον οποίο παρακολουθεί η Fed για την πορεία του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το οικονομικό ημερολόγιο, οι επόμενες συνεδριάσεις - ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για την νομισματική της πολιτική είναι προγραμματισμένες για τις 11/6, 23/7, 10/9, 29/10 και 17/12/2026.
Οι αντίστοιχες της Fed είναι προγραμματισμένες για τις 17/6, 29/7, 16/9, 28/10 και 9/12/2026.
“Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μίας αιφνίδιας και σημαντικής διόρθωσης, καθώς οι επενδυτές υποβαθμίζουν τις απειλές που προέρχονται από παράγοντες όπως ο πόλεμος με το Ιράν”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων παρατηρείται στην αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,04% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,47%, του αντίστοιχου 10ετους, (η απόδοση του 30ετους στο 5,01%), στο 3,615% η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους κρατικούς τίτλους, στο 2,21% διαμορφώθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Στην προηγούμενη δημοπρασία η απόδοση ήταν στο 2,12%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.047 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,62 φορές.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 2374,97 μονάδες (+1,17%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 2368,77 (+0,9%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2370,04 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,96%.
Ο τζίρος στα 344,8 εκατ., από τα οποία τα 38,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (OPTIMA, ALWN, TITC, BOCHGR, ΑΡΑΙΓ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΤΟΝ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΔΑΑ), με τους ΔΕΗ και ΠΕΙΡ να απασχολούν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Στη μετοχή της ΔΕΗ το 24,3% του τζίρου.
Από τον συνολικό τζίρο των 344,8 εκατ., τα 321,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΠΕΙΡ (+1,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+2,34%), ΕΤΕ (+2,44%), ΕΥΡΩΒ (+1,43%), BOCHGR (+1,99%) και OPTIMA (-0,93%).
Μεταξύ 2683,47 (-0,08%) και 2740,74 μονάδων (+2,05%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 2731,98 (+1,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 2735,33 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,85%.
Ο ΔΤΡ με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2454 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2412 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2356 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2741, 2848 και 2900 μονάδες.
Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με ημερήσια μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+1,4%), ΔΑΑ (+1,09%), ΔΕΗ (-2,23%), ΛΑΜΔΑ (+2,7%), ΜΟΗ (+2,51%), ΜΠΕΛΑ (+4,26%), TITC (+2,4%).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέλιου Μπούρα, “στα τέλη Ιουλίου τοποθετεί η Lamda Development την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Ιταλικό Όμιλο ΙΟΝ, για την ανάπτυξη Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στο Ελληνικό, ενώ το ενδιαφέρον των Μισθωτών για τα δύο Εμπορικά Κέντρα που αναπτύσσονται στο μεγάλο Αστικό Έργο είναι ισχυρό”.
Από την άλλη, στις 3 Ιουνίου ξεκινά η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Lamda Development και θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες ημέρες. Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Εκτιμάται ότι η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου. Από 330 έως 350 εκατ. ευρώ θα είναι η έκδοση του νέου ομολόγου και έχει δαπάνες έκδοσης 10,3 εκατ. ευρώ. Αν καλυφθεί η έκδοση τα καθαρά αντληθέντα θα είναι 340 εκατ. ευρώ. Τα 320 εκατ. ευρώ θα πάνε για την εξόφληση του ομολογιακού που είχε εκδώσει το 2020 και τα 20 εκατ. ευρώ για χρηματοδοτικές ανάγκες της Εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΛΑΜΔΑ (+2,7%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ αύξησε και τον όγκο συναλλαγών. Για την μερική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο τίτλος πρέπει να αφήσει πίσω του την ζώνη 6,65 – 6,88 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 5,95 ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Φιντικάκη, “στη τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται η συμφωνία της ΔΕΗ (-2,23% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) με Αμερικανικό Τεχνολογικό Κολοσσό, για τη δημιουργία του mega data center στην Κοζάνη, επένδυση που μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια από την άλλη Πλευρά του Ατλαντικού και να ξεπεράσει σταδιακά και τα 10 δισ. ευρώ”.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Πρώτο μέλημα για ALWN, να κλείσει πάνω από το 12,88 για να ανακόψει την επιθετική τάση και μετά να στοχεύσει στο 13,90 – 14,00”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη οι Ευρωπαϊκές Αγορές, υποστηριζόμενες από την επιτάχυνση του momentum των τεχνολογικών μετοχών και την υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων”, αναφέρει η Eurobank Equities.
“Ορισμένες πωλήσεις για ρευστοποίηση κερδών ενδέχεται να μετριάσουν την ανοδική δυναμική, ενώ οι επενδυτές αναμένεται να παραμείνουν επιλεκτικοί, καθώς αξιολογούν τα αποτελέσματα των εταιρικών κερδών και τις νέες ανακοινώσεις των Εταιρειών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ συνεχίζουν την ανοδική πορεία, η οποία τροφοδοτείται από τον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. O ΓΔ βρίσκεται στο άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών και θα βλέπαμε ανοδική διαφυγή από την περιοχή των 2400 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση στην Μέση Ανατολή το επόμενο διάστημα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.
“Σχεδόν στο τέλος της περιόδου ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2026, διαμορφώνεται μια εικόνα όπου η αρχικά εκτιμώμενη αύξηση κερδοφορίας των Εταιρειών του S&P 500 κατά 14%, τελικά ανέρχεται στο 29%, όπως σημειώνει η HellasFin.
Ισχυρή είναι η συνεισφορά των Εταιρειών Πληροφορικής - Τεχνητής Νοημοσύνης στην συνολική κερδοφορία του δείκτη και μάλιστα όχι μόνο μέσω της ανόδου των τιμών των μετοχών τους, αλλά και σε επίπεδο “σκληρών” δεδομένων, όπου η παραγωγή εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, σε πραγματικούς όρους, είναι υψηλότερη κατά 61% από τα επίπεδα του 2019.
Σε επίπεδο επιτοκίων των Κρατικών ομολόγων, οι κυρίαρχες δυναμικές έχουν οδηγήσει τις τιμές των τίτλων σε χαμηλότερα επίπεδα (υψηλότερες αποδόσεις). Κάποιοι κύκλοι αποδίδουν αυτήν την εξέλιξη σαν διάθεση της Αγοράς να δοκιμάσει τις προθέσεις του νέου προέδρου της FED K. Warsh. Κρίνουμε ότι η τρέχουσα συνθήκη δεν μπορεί να αποδοθεί σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Στον βαθμό δε που η απόδοση του Κρατικού Αμερικανικού 2ετους ομολόγου, είναι υψηλότερη του παρεμβατικού επιτοκίου της FED.
Ιστορικά τέτοιες συγκυρίες υποδήλωναν ότι η FED έπαψε να επαγρυπνεί και έμεινε πίσω, όσον αφορά τον στόχο της επίτευξης της σταθερότητας των τιμών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυναμικές όπου η επιθυμητή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Κρατικών ομολόγων να καθυστερεί σημαντικά.
Στην τρέχουσα συγκυρία, το καθεστώς των υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να αρθεί μόνο εφόσον πραγματικά οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν προοδεύσουν, ως συνέπεια οι προθεσμιακές τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων Ενέργειας θα υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από το διαφαινόμενο 4,3% του Μαΐου - Ιουνίου και στην συνέχεια τα επιτόκια θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν και έτσι η άνοδος των επιτοκίων θα αποδεικνυόταν προσωρινή”, όπως εκτιμά η HellasFin ΑΕΠΕΥ.
“Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική Αγορά έχει αλλάξει σημαντικά ως προς το πώς αντιμετωπίζει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίοδο της κρίσης και για πολλά χρόνια μετά, η λέξη ‘ΑΜΚ’ ήταν σχεδόν συνδεδεμένη με αρνητικές εξελίξεις. Οι περισσότερες αυξήσεις κεφαλαίου γίνονταν για λόγους επιβίωσης: για να καλυφθούν ζημιές, να ενισχυθούν αδύναμοι ισολογισμοί, ή να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας. Η Αγορά τότε αντιδρούσε συνήθως αρνητικά, καθώς οι επενδυτές φοβούνταν ‘dilution’, αδυναμία και ανάγκη διάσωσης. Γι’ αυτό και πολλές φορές οι μετοχές πιέζονταν έντονα μόλις ανακοινωνόταν μια Α.Μ.Κ., όπως υπενθυμίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Σήμερα όμως η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η Αγορά πλέον αρχίζει να αντιμετωπίζει πολλές αυξήσεις κεφαλαίου ως αναπτυξιακές κινήσεις και όχι ως ένδειξη προβλήματος. Οι Εταιρείες αντλούν κεφάλαια κυρίως για επενδύσεις, επέκταση δραστηριοτήτων, εξαγορές, μεγάλα projects και επιτάχυνση της ανάπτυξής τους.
Αυτό δείχνει ότι η Οικονομία και το επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν περάσει σε διαφορετική φάση. Οι Α.Μ.Κ. δεν θεωρούνται πλέον “σήμα κινδύνου”, αλλά συχνά αντιμετωπίζονται ως ένδειξη ότι οι Εταιρείες βλέπουν ευκαιρίες ανάπτυξης μπροστά τους.
Παράλληλα, η Αγορά εμφανίζει πλέον πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, αυξημένο ενδιαφέρον από Ξένους επενδυτές, αλλά και μεγαλύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου από εγχώρια χαρτοφυλάκια.
Η Ελληνική Οικονομία έχει περάσει από τη φάση της επιβίωσης, στη φάση της σταδιακής επέκτασης και αυτό αλλάζει συνολικά τη συμπεριφορά της Αγοράς.
Η αλλαγή αυτή συνδέεται άμεσα και με την πορεία του Τραπεζικού Συστήματος και της πιστωτικής επέκτασης. Οι Τράπεζες έχουν πλέον καθαρότερους ισολογισμούς, αυξημένη κερδοφορία και μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης της Οικονομίας. Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της πιστωτικής επέκτασης αφορά Επιχειρήσεις και μεγάλα επενδυτικά έργα, όμως σταδιακά αρχίζει να εμφανίζεται και επιστροφή της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί η ευρύτερη διάχυση της πίστωσης προς τα Νοικοκυριά, μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερο πολλαπλασιαστή ανάπτυξης στην Οικονομία. Η αύξηση στεγαστικών δανείων, η ενίσχυση της κατανάλωσης και η μεγαλύτερη κυκλοφορία ρευστότητας, μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, μεγαλύτερη δραστηριότητα στην Αγορά Ακινήτων και γενικότερα σε πιο ώριμο “credit cycle”.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι αυξήσεις κεφαλαίου λειτουργούν διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Η Αγορά τις βλέπει περισσότερο ως εργαλείο ανάπτυξης, παρά ως ανάγκη επιβίωσης.
Το γεγονός ότι πολλές φορές οι μετοχές ανεβαίνουν μετά από ανακοινώσεις Α.Μ.Κ. δείχνει ακριβώς αυτή τη μεταβολή ψυχολογίας.
Οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι τα νέα κεφάλαια μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη κερδοφορία και ανάπτυξη στο μέλλον.
Συνολικά, η Ελληνική Αγορά φαίνεται να περνά από μια μακρά περίοδο απομόχλευσης και αδυναμίας, σε μια νέα φάση όπου επανέρχονται η ρευστότητα, οι επενδύσεις και η διάθεση επέκτασης.
Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και η πιστωτική επέκταση διαχυθεί περισσότερο στην πραγματική Οικονομία και στα Νοικοκυριά, τότε είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να δούμε ένα πιο ώριμο και δυναμικό αναπτυξιακό περιβάλλον τόσο για τις Επιχειρήσεις, όσο και για τις Τράπεζες και την Ελληνική Κεφαλαιαγορά συνολικά.
Το 2026 που ήδη πλησιάζει στο μέσο του, θα έχει και άλλες Α.Μ.Κ. τόσο σε μεγάλες, όσο και σε μικρότερες Εταιρείες. Όλες θα πάνε καλά...
Η Ελληνική Αγορά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ “στενή πόρτα εισόδου”, σε σχέση με άλλες Αγορές του εξωτερικού. Το ποσοστό συμμετοχής των μικροεπενδυτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τις ΗΠΑ, αλλά ακόμη και με άλλες Ευρωπαϊκές Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της Κοινωνίας παραμένει ουσιαστικά εκτός Αγοράς, είτε λόγω του τραύματος της κρίσης, είτε λόγω έλλειψης επενδυτικής κουλτούρας, μετά από μια δεκαετία απομόχλευσης και αβεβαιότητας.
Την ίδια στιγμή όμως, αυξάνεται σταθερά η παρουσία Ξένων Θεσμικών κεφαλαίων. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα Funds, Επενδυτικοί Οίκοι και Διεθνή χαρτοφυλάκια επανατοποθετούνται στην Ελλάδα, βλέποντας ότι η Χώρα περνά από μια φάση πολυετούς κρίσης, σε μια νέα περίοδο επενδύσεων και πιστωτικής επέκτασης.
Η Αγορά πλέον αντιμετωπίζεται περισσότερο ως “long-term restructuring” και “growth story” και λιγότερο ως ειδική περίπτωση κινδύνου όπως συνέβαινε την προηγούμενη δεκαετία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ελληνική Αγορά παραμένει σχετικά “ρηχή”. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και περιορισμένες εισροές κεφαλαίων, μπορούν να έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις αποτιμήσεις, σε σχέση με μεγαλύτερες και βαθύτερες Αγορές του εξωτερικού.
Γι’ αυτό βλέπουμε συχνά έντονες ανοδικές κινήσεις όταν επιστρέφει η ρευστότητα, ή όταν βελτιώνεται το διεθνές sentiment για την Ελλάδα.
Παράλληλα, η Αγορά έχει δείξει επανειλημμένα ότι οι διορθώσεις λειτουργούν περισσότερο ως ευκαιρίες τοποθέτησης, παρά ως αρχή δομικής αδυναμίας. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα κεφάλαια συνήθως έρχονται όταν η Αγορά έχει ήδη ανέβει σημαντικά. Αυτό είναι χαρακτηριστικό σχεδόν κάθε ανοδικού κύκλου: τα μεγάλα κεφάλαια και η ευρύτερη συμμετοχή εμφανίζονται συνήθως πιο αργά, όταν η ανοδική τάση έχει ήδη επιβεβαιωθεί.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι, παρά την ισχυρή βελτίωση των τελευταίων ετών, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Αγορά και η Οικονομία δεν έχουν ακόμη περάσει στην πλήρη φάση του επενδυτικού “boom”.
Το μεγάλο κύμα επενδύσεων στην Οικονομία, πιθανότατα δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια τόσο σε επιχειρηματικές επενδύσεις, όσο και σε ευρύτερη πιστωτική επέκταση.
Οι Ελληνικές Τράπεζες, αν και έχουν βελτιώσει δραστικά τους ισολογισμούς τους και έχουν επιστρέψει σε υψηλή κερδοφορία, δεν έχουν ακόμη δανείσει σε βαθμό που να θυμίζει ώριμο “credit cycle”.
Μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης αφορά κυρίως μεγάλες Επιχειρήσεις και επενδυτικά projects.
Αυτό είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο για τα επόμενα χρόνια. Αν η πιστωτική επέκταση περάσει σταδιακά και στη “μεσαία” Οικονομία, δηλαδή στα Νοικοκυριά, στις μικρότερες Επιχειρήσεις και στην ευρύτερη κατανάλωση, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένας πολύ πιο ισχυρός και πολυετής κύκλος ανάπτυξης.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελληνική Αγορά, πιθανότατα, δεν έχει δει ακόμη το πλήρες εύρος του επενδυτικού και χρηματοοικονομικού κύκλου που μπορεί να ακολουθήσει”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).
“Οι Αγορές εμπορευμάτων και μετοχών εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου η συμφωνία λήξης της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και Ισραήλ. Αν έχουν δίκιο ουσιαστικά διαμορφώνονται τρία βασικά σενάρια για τις Διεθνείς Αγορές και τις Οικονομίες, σύμφωνα με την Solidus Sec.
1. Το αισιόδοξο σενάριο: Ταχεία αποκατάσταση & ράλι ανακούφισης, πιθανότητα 40%.
Χρηματιστήρια: Η άμεση επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ λειτουργεί ως “καύσιμο” για συνέχιση της ανόδου στις Αγορές κεφαλαίου. Οι διεθνείς δείκτες και το Χρηματιστήριο Αθηνών ανακτούν όλες τις απώλειες, καθώς υποχωρεί το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, και τα νέα υψηλά πολλών ετών είναι θέμα χρόνου.
Ευρωπαϊκή Οικονομία: Η τιμή του Πετρελαίου Brent υποχωρεί γρήγορα προς τα $65-$70 και το Φυσικό αέριο (TTF) εξομαλύνεται. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από 2 αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, προχωρά το Φθινόπωρο σε μειώσεις επιτοκίων, αποτρέποντας την ύφεση και τονώνοντας την κατανάλωση.
Ελληνική Οικονομία: Η πτώση του ενεργειακού κόστους ανακουφίζει τα Νοικοκυριά και τη Βιομηχανία. Ο Τουρισμός και η Ναυτιλία καταγράφουν άμεση ανάκαμψη, λόγω της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
2. Το ενδιάμεσο σενάριο: Παρατεταμένη αβεβαιότητα & στασιμοπληθωρισμός, πιθανότητα 50%.
Χρηματιστήρια: Οι Αγορές παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα. Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, στρεφόμενοι σε αμυντικούς κλάδους (Υγεία, Βασικά Αγαθά). Το Χ.Α. κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό τζίρο.
Ευρωπαϊκή Οικονομία: Οι Υποδομές στα Στενά έχουν υποστεί ζημιές και η ροή Πετρελαίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) αποκαθίσταται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το ενεργειακό κόστος παραμένει δομικά υψηλότερο. Η Ευρώπη εισέρχεται σε φάση ήπιου στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη με επίμονο πληθωρισμό), αναγκάζοντας την ΕΚΤ να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά.
Ελληνική Οικονομία: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα καύσιμα επιμένει, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Το αυξημένο κόστος δανεισμού επιβραδύνει τις Ιδιωτικές επενδύσεις, αν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης λειτουργούν ως “δίχτυ ασφαλείας” για το ΑΕΠ.
3. Το αρνητικό σενάριο: Ασύμμετρες ζημιές & μόνιμη περιφερειακή αστάθεια, πιθανότητα 10%
Χρηματιστήρια: Παρά την επίσημη λήξη, οι ασύμμετρες επιθέσεις από περιφερειακές οργανώσεις συνεχίζονται. Οι Αγορές μετοχών καταγράφουν νέες απώλειες, ενώ κεφάλαια καταφεύγουν σε “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια” (Χρυσός, Δολάριο, Κρατικά ομόλογα).
Ευρωπαϊκή Οικονομία: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μόνιμο σοκ προσφοράς και κίνδυνο αποβιομηχάνισης σε ενεργοβόρους κλάδους (Χαλυβουργία, Χημικά). Η ανάπτυξη μηδενίζεται και οι Οικονομίες της Ευρωζώνης διολισθαίνουν σε τεχνική ύφεση.
Ελληνική Οικονομία: Το αυξημένο κόστος μεταφοράς (λόγω παράκαμψης της Ερυθράς Θάλασσας) πλήττει το εμπορικό ισοζύγιο και τα Ελληνικά Λιμάνια. Ο Τουρισμός επηρεάζεται αρνητικά από την οικονομική στενότητα των Ευρωπαίων, ενώ το Κράτος αναγκάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης, πιέζοντας το έλλειμμα.
Συμπερασματικά, η επόμενη ημέρα εξαρτάται από την ταχύτητα αποκατάστασης της Ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ και τη σταθεροποίηση των τιμών της Ενέργειας. Η ταχύτητα με την οποία θα καθαρίσουν οι Θαλάσσιες Εμπορικές Οδοί αποτελεί τον μοναδικό καταλύτη που θα κρίνει αν η Παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει ένα σοκ, ανάλογο της δεκαετίας του 1970”, τονίζει η Solidus Sec.