Δείτε εδώ την ειδική έκδοση
Φεβ 2 2016

Xρηματιστήριο: Κρατούν οι 550 μονάδες

Xρηματιστήριο: Κρατούν οι 550 μονάδες

"Ανάσες" στο ΧΑ, κόντρα στην ισχυρότερη διόρθωση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, λόγω κυρίως του σχετικά ήπιου κλίματος που επικρατεί- μέχρι τώρα- στην διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές.

Την ώρα που σε αγορές, όπως της Φρανκφούρτης οι απώλειες διευρύνονται με ενδεικτική την διόρθωση του DAX έως 1,65% (9.580 μονάδες) στην ελληνική εδώ και 30΄ οι αγοραστές έχουν αναθαρρήσει κάπως.

Το αποτέλεσμα εμφανές στο...ταμπλώ καθώς προ ολίγου στο συν είχαν περάσει 8 μετοχές από τις 25 του δείκτη, ενώ για 3 η τιμή επανέρχονταν στα χθεσινά επίπεδα. Συνολικά 8+3= 11 μετοχές έναντι 2-3 εξαιρέσεων από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα, στις 15.45-16.00.

Χωρίς να έχει περιορισθεί αισθητά η διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, εδώ και λίγη ώρα έχει αλλάξει προς το μέρος των αγοραστών η ισορροπία σε ορισμένα δεικτοβαρή blue chips.

Μειώθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τη μετοχή της Coca Cola, σε θετικό πρόσημο έχει περάσει από τις 15.55΄ ο τίτλος της ΔΕΗ με επιθετικές αγορές έως τα 3,60 ευρώ, ενώ ανάλογες κινήσεις γίνονται και σε ΕΧΑΕ, Lamda Developemnt, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή αλλά και σε Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα.

Αποτέλεσμα αυτών των επιλεκτικών κινήσεων ορισμένων αγοραστών είναι η αλλαγή στάσης και σε ακόμη 2-4 μετοχές που σταδιακά μείωσαν τις απώλειες τους. Σε ΜΟΗ, Μυτιληναίο, Ελληνικά Πετρέλαια η εικόνα των τελευταίων 30΄ είναι ενδεικτική της προσεκτικής αλλαγής κλίματος/τάσης.

Με αγοραστές που ανεβαίνουν όλο υψηλότερα στη μετοχή της ΔΕΗ, προς τα 18,90 ευρώ συναλλαγές στην Coca Cola, στα 1,25 ευρώ στη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς τα νεότερα από το... μέτωπο του Hilton δεν είναι και τόσο αποθαρρυντικά, με την Ρούλα Σαλούρου σε διαδοχικά ενδελεχή ρεπορτάζ της να δίνει όλες τις εξελίξεις από το ασφαλιστικό.

Νέος γύρος για το ασφαλιστικό την Τετάρτη, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται το βράδυ με κύριο θέμα και αυτό των "κόκκινων δανείων".

Βέβαια οι ίδιοι δεν παραγνωρίζουν την δυσχερή συγκυρία, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται και κυρίως την "κρησάρα" της Πέμπτης, ημέρα της Πανελλαδικής Γενικής Απεργίας.

Συμπλήρωναν δε, πως η μεθαυριανή συνεδρίαση είναι "κρησάρα" και για το ΧΑ, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και την αποχώρηση των επικεφαλής των δανειστών (την Παρασκευή;) θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση.

Νωρίτερα το Εuro2day.gr σημείωνε, «πως από τα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης η διασπορά συναλλαγών, με το 45% στις τραπεζικές μετοχές και συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε τίτλους των Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Motor Oil, Coca Cola, EXAE, Fourlis, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου κ.α.
Στη μετοχή της Jumbo είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα οι μακράν περισσότερες σε αξία συναλλαγές, φτάνοντας τα 13 εκατ. ευρώ. Στα 9,65-9,88 ευρώ η μετοχή, που να σημειωθεί ότι είναι η μία από τις τρεις του δείκτη με θετικό πρόσημο.

πως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στις περιορισμένες συναλλαγές αποτυπώνεται η διστακτικότητα που κυριαρχεί και πάλι, ενώ στη διόρθωση της τιμής πολλών μετοχών με λίγες πωλήσεις φαίνεται η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος -απηχώντας κάτι που είναι κοινή εκτίμηση στην αγορά- θεωρεί κρίσιμη την Πέμπτη, ημέρα της Γενικής Απεργίας, οπότε και θα "μετρηθούν" κυβέρνηση - απεργοί.

Σε στάση αναμονής, λοιπόν, με το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ναδίρ, στασιμότητα στον τραπεζικό κλάδο αλλά και έντονος προβληματισμός στις επιχειρήσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v