Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιστροφή προς τις 550 μονάδες

Σε χαμηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με πιέσεις σε τράπεζες και blue chips και το κλίμα να επιδεινώνεται από τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές. Εκδηλη η επιφυλακτικότητα, χαμηλός ο τζίρος. Σε θετικό έδαφος η Coca Cola αλλά και οι Grivalia, Viohalco.

Πετρέλαιο, Κίνα και εταιρικά αποτελέσματα «ρίχνουν» τις ευρωαγορές ενώ χαμηλότερα παρασύρεται και πάλι το Χ.Α.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης, συνακόλουθα της διόρθωσης που από νωρίς πίεζε χαμηλότερα τα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια.

Σχεδόν 1% οι απώλειες για τον DAX νωρίτερα στη Φρανκφούρτη, υποχωρώντας προς τις 9.665 μονάδες με πωλήσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και blue chips. Σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr γίνεται εκτενής αναφορά για τα εταιρικά αποτελέσματα και την τάση που διαμορφώνεται ανάλογα για μετοχές εταιριών.

Πωλήσεις στις περισσότερες μετοχές του FT 25, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα στο εύρος των 555 μονάδων, με στήριξη στις 550 μονάδες.

Αυξημένες συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές αλλά κυρίως στην Jumbo, καθώς στα πρώτα 30' είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 550 χιλιάδες μετοχές της εισηγμένης, συνολικής αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ. Σε στενό εύρος η διακύμανση, μεταξύ 9,65-9,70 ευρώ, με τα 9,60 ευρώ ζητούμενη στήριξη (σε κλείσιμο) προκειμένου να μην ακυρωθεί η ανοδική φορά που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους.

Οι συναλλαγές/τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο είναι αυξημένα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Προσώρας η σχέση πωλητών - αγοραστών εξελίσσεται ομαλά, με τις απώλειες να μην ξεπερνούν το 2%, με εξαίρεση τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου που διορθώνει κατά 2,33% στα 7,13 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, μέχρι πριν από λίγο(*) η εικόνα εκτός και εντός των τειχών παραπέμπει σε ελεγχόμενη υποχώρηση που, σύμφωνα με ορισμένα ξένα ΜΜΕ, είναι ηπιότερη απ' ό,τι αρχικά αναμενόταν, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων μεταποίησης για την κινεζική οικονομία. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αντίστοιχων στοιχείων για την κινεζική οικονομία τον Δεκέμβριο είχε σταθεί αφορμή για βιαιότερη υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων.

Απώλειες που ξεπερνούν το 1,50% για τον Δείκτη Τραπεζών (προς τις 41 μονάδες), καθώς υποχωρούν οι μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών, ενώ κατά 0,75% υποχωρεί και ο τίτλος της Κύπρου (συμμετέχει στον κλαδικό δείκτη).

Σε χαμηλότερες τιμές, με discount, τα συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών, με μεγαλύτερο (2,17%) για το ΣΜΕ της Alpha Bank. Ωστόσο, οι συναλλαγές περιορίζονται σε λίγες δεκάδες...

Στον ρυθμό των αποτελεσμάτων οι ευρωαγορές, στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης και των κινητοποιήσεων (και) το Χ.Α., με τη Ρούλα Σαλούρου να αποκαλύπτει τα σχέδια και τις εναλλακτικές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό.

Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως ένα από τα... κλειδιά της διαπραγμάτευσης βρίσκεται στις πληροφορίες βάσει των οποίων ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είναι αποφασισμένος να μείνει εντός της κυβερνητικής «κόκκινης γραμμής» και να μη συζητήσει μειώσεις για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, παρά τις πληροφορίες που θέλουν τους πιστωτές να ζητούν εδώ και τώρα περικοπές που μεσοσταθμικά θα φθάνουν το 15%.

Στο Χ.Α. πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ως θετικό σενάριο αυτό που αφορά σε ακόμη έναν επώδυνο συμβιβασμό/οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, καθώς τα άλλα σενάρια, αρκετά πιο σύνθετα, περιλαμβάνουν και πολιτικές εξελίξεις.

Σε μόλις μία από τις μετοχές του FT 25 (την Grivalia) υπερίσχυαν οι αγοραστές, ενώ σε τρεις (ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Viohalco) η τιμή παρέμενε σταθερή. Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 7 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 9,8 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v