Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει... κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Κίνηση σε στενό εύρος διακύμανσης, με περιορισμένο τζίρο για τον Γενικό Δείκτη. Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται οι τραπεζικές μετοχές, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Κέρδη σχεδόν 2% για Coca Cola, υπεραποδίδουν Μέτκα και Motor Oil.

Συνεδρίαση με την πλειονότητα των παικτών επιφυλακτική, να περιορίζεται στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις.

Με ικανοποιητική εναλλαγή -δεδομένης της ρηχότητας της αγοράς- καθώς αντέδρασε αρχικά -διόρθωσε στη συνέχεια-, για να (ξανα)περάσει σε θετικό έδαφος και λίγο μετά τις 14:00 να πλησιάσει εκ νέου τις 557 μονάδες, δηλαδή το "υψηλό" της αρχής.

Μικρής έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης (έως τις 557,80 μον. ο ΓΔ), υποχώρηση στη συνέχεια και "γύρισμα" σε αρνητικό έδαφος σταδιακά μετά τις 11:45-11:50, με αφορμή την υποχώρηση μετοχών όπως η Alpha Bank (από το 1,85 στο 1,80 ευρώ), ο ΟΠΑΠ (από τα 6,78-6,63), συντηρώντας έτσι τους βασικούς δείκτες σε αρνητικό πρόσημο. Πάντως το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη δεν ξεπερνά τις 7 με 8 μονάδες, ενώ για τον FT 25 περιορίζεται στις 2,5-3 μονάδες (ούτε για τα Συμβόλαια του δείκτη στο ΧΠΑ δεν... φτάνει).

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής εκτιμούσε πως αν και ακόμη είμαστε πολύ νωρίς, στην αρχή της επίπονης περιόδου, κάποιες ενδείξεις θα φανούν από σήμερα-αύριο, θυμίζοντας πως για το Μαξίμου σημαντική ημέρα είναι η Πέμπτη (Γενική Απεργία), οπότε και θα καταμετρηθούν δυνάμεις-αντοχές εκατέρωθεν.

Σε αυτό το περιβάλλον στο εσωτερικό, βραχυπρόθεσμα το ΧΑ θα μπορούσε να επηρεαστεί (λιγότερο βέβαια) από την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων. 

Για τη δεικτοβαρή Coca Cola είχαμε σημειώσει ότι η βαρύτητα στη στάθμιση του ΓΔ είναι πλέον στο σχεδόν 50% της συνολικής των 4 τραπεζικών, καθώς παραμένει "βαρύτερη" του 10% (πάντα για τον ΓΔ).

Στα 18,41-19,10 ευρώ η μετοχή, καλύπτοντας κι άλλο από το χαμένο έδαφος που είχε σημειωθεί από τη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου. Πλέον για τον τίτλο οι απώλειες περιορίζονται σε 3,74% από την αρχή του έτους, ενώ μετρά απόδοση 7,55% σε διάστημα εβδομάδας, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διακύμανση των βασικών δεικτών.

Αντιθέτως, με πωλητές εμφανώς μετά τις 12:00-12:15 και στις 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, απομακρύνοντας έτσι την τιμή από σημαντικές περιοχές αντίστασης. Χαμηλότερα και των 7,90 ευρώ ο ΟΤΕ, χάνοντας μία σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη, στα 6,65 νωρίτερα ο ΟΠΑΠ με αρνητική διαγραμματική απεικόνιση, στα 3,39 ευρώ η ΔΕΗ που αδυνατεί να δώσει κίνηση πάνω από τα 3,80 ευρώ.

Σταθερές κινήσεις εκτός των ανωτέρω και σε FF Group, καθώς "δένει" τα 14,50 ευρώ, σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάνω από το 1,20 ευρώ, αλλά και σε Μυτιληναίο - ΜΕΤΚΑ με θετικό πρόσημο.

Στις 557,80 για τον ΓΔ και στις 155,10 μονάδες για τον FT 25 οι -μέχρι τώρα- κορυφές (στο διάστημα 10:55-11:00), σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 1,5-2 εκατ. ευρώ κυρίως σε τράπεζες και ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ αλλά και FF Group, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. Από τη σύνθεση των πωλητών-αγοραστών θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων (πιθανότατα αυτών που κτήθηκαν την προηγούμενη ανοδική εβδομάδα). Ωστόσο, συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε χαμηλά-μέτρια επίπεδα, αποτυπώνοντας  διάχυτη επιφυλακτικότητα για τη συνέχεια. Σε αυτό να πούμε πως συμβάλλει και η εικόνα αναμονής που έχει διαμορφωθεί από νωρίτερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σε ποιους και γιατί... γυαλίζουν οι τράπεζες, "μετρά" ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με αφορμή την ομοβροντία εκθέσεων, αναλύσεων από ξένους και ελληνικούς οίκους. Πάντως στο ταμπλό οι κινήσεις των παικτών είναι επιλεκτικές και δεν ξεπερνούν -σε όρους κλαδικού δείκτη- το εύρος των 36,62 (ιστορικό ελάχιστο) έως 55-60 μονάδες εδώ και εβδομάδες, σε ακόμη έναν κύκλο συσσώρευσης σε πολύ χαμηλά επίπεδα τιμών.

Να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως και οι 4 μετοχές είναι λιγότερο ή περισσότερο σε απόσταση από την τιμή της αμκ, η Alpha Bank μπορεί να θεωρηθεί σηματωρός για το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, αλλά η Εθνική ήταν αυτή που επιχειρήθηκε να λειτουργήσει σαν οδηγός. Για την ΕΤΕ, «κλειδί» θεωρείται το ενδεχόμενο υπέρβασης του 0,268 ευρώ, περιοχή που δοκιμάστηκε ανεπιτυχώς την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο 0,18 η Πειραιώς (στο 0,30 η αμκ), στο 0,750 η Eurobank (στο 1 ευρώ η αμκ), με το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου σε Εθνική, Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθεί. Φλέγον θέμα για τον κλάδο και αυτό των κόκκινων δανείων, που όπως σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη είναι μεταξύ των έξι "καυτών" στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δανειστών - κυβέρνησης.

Από τον FT Mid Cap το όποιο λιγοστό ενδιαφέρον και συναλλαγές περιορίζονται σε μετοχές των Fourlis, MIG, Frigoglass αλλά και Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, όπως άλλωστε συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Περιορισμένη η κινητικότητα και στα Παράγωγα, με λίγες θέσεις αντασφάλισης σε συμβόλαια είτε του δείκτη FT 25 είτε επί μετοχών. Πάντως για ακόμη μία συνεδρίαση, στα τραπεζικά ΣΜΕ επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των μετρημένων θέσεων.

Ηπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Κίνα και το πετρέλαιο να υποχρεώνουν σε επιφυλακτικές κινήσεις τους επενδυτές. Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων στη Φρανκφούρτη, με τον DAX νωρίτερα να υποχωρεί έως τις 9.735 μονάδες, με την απόδοση του 5ετούς bund σε ιστορικά χαμηλά (κυρίως με αφορμή την απόφαση του Τόκιο και της BoJ για αρνητικά επιτόκια).

Στα θέματα που απασχολούν τα ΜΜΕ και η συζήτηση για Brexit, οι νέες εκτιμήσεις αλλά και το λεγόμενο μεταναστευτικό, με την Ελλάδα σε... περίοπτη θέση κυρίως στα γερμανόφωνα.

Λίγο μετά τις 14:00 είχαν αλλάξει χέρια 28,8 εκατ. μετοχές, αξίας μόλις 18,9 εκατ. ευρώ, με το 65% στις τράπεζες. Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips που είχαν πρωταγωνιστήσει την προηγούμενη -ανοδική- εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v