Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται το πτωτικό τέμπο στο ΧΑ, σε ευθυγράμμιση και με τις διεθνείς αγορές. Πιέζονται χαμηλότερα οι τραπεζικοί τίτλοι, απώλειες και για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Σε θετικό έδαφος Coca Cola, Jumbo, Viohalco. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε διορθωτικό κλοιό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και υπό το βάρος των εξελίξεων στο εσωτερικό, (και) το ΧΑ πιέζεται χαμηλότερα.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος από (σχεδόν) την αρχή της ημέρας οι αγορές (*) σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και από το μέτωπο Βρετανίας-ΕΕ, με την πρώτη να μην είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω πολιτική ενοποίηση, ενώ δεν χρειάζεται να εκχωρήσει άλλες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Στο ΧΑ, τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πωλητές, αν και συναλλαγές/τζίρος συντηρούνται σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα.

Στις 550 ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό νωρίτερα στις 548,55 μονάδες, στις 153 ο FT 25, καθώς μόλις 3 μετοχές του δείκτη δεν υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τα χαρακτηριστικά της μέχρι τώρα συνεδρίασης η διασπορά συναλλαγών, με το 45% στις τραπεζικές μετοχές και συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε τίτλους των Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Motor Oil, Coca Cola, EXAE, Fourlis, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου κ.α.

Στη μετοχή της Jumbo είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα οι μακράν περισσότερες σε αξία συναλλαγές, φτάνοντας τα 13 εκατ. ευρώ. Στα 9,65-9,88 ευρώ η μετοχή, που να σημειωθεί ότι είναι η μία από τις τρεις του δείκτη με θετικό πρόσημο.

Με θετικό πρόσημο η μετοχή των ΕΧΑΕ στα 4,54 και της Viohalco στο 1,37 ευρώ. Σταθερές παρέμεναν Grivalia στα 7,16 και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,24 ευρώ.

Στις υπόλοιπες 20 μετοχές του δείκτη οι πωλητές έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο έλεγχο της κατάστασης, με πιεστικότερες τις πιέσεις στους τίτλους των ΜΟΗ, Αεροπορίας Αιγαίου, ΟΛΠ.

Οπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, στις περιορισμένες συναλλαγές αποτυπώνεται η διστακτικότητα που κυριαρχεί και πάλι, ενώ στη διόρθωση της τιμής πολλών μετοχών με λίγες πωλήσεις φαίνεται η απουσία ουσιαστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο ίδιος -απηχώντας κάτι που είναι κοινή εκτίμηση στην αγορά- θεωρεί κρίσιμη την Πέμπτη, ημέρα της Γενικής Απεργίας, οπότε και θα "μετρηθούν" κυβέρνηση - απεργοί.

Σε στάση αναμονής, λοιπόν, με το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ναδίρ, στασιμότητα στον τραπεζικό κλάδο αλλά και έντονος προβληματισμός στις επιχειρήσεις.

Για το θέμα των "κόκκινων δανείων" η Αλεξάνδρα Γκίτση εστιάζει στο τι συζητείται μεταξύ Γ. Σταθάκη - δανειστών, στην προοπτική της διπλής παράτασης και ειδικότερα στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια.

Κλάδος που επηρεάζεται από τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" ο τραπεζικός, παραμένει εγκλωβισμένος πολύ κοντά στα "ιστορικά χαμηλά" (των 36,62 μονάδων), με σταθερές -ελεγχόμενες όμως- πωλήσεις και στις 4 μετοχές.

Λίγο έως πολύ σε απόσταση από τις τιμές των αμκ και οι 4 τραπεζικοί τίτλοι, με πολλούς εγκλωβισμένους σε διάστημα μεγαλύτερο του μηνός.

Από 3,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος σε Εθνική και Eurobank, περί τα 2,8 εκατ. στην Alpha Bank, λιγότερα από 700 χιλιάδες ευρώ στην Πειραιώς.

Σταθερά σε discount τα συμβόλαια και των 4 τραπεζικών μετοχών, όπως στην προηγούμενη αναφορά μας.

Πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με μεγαλύτερες απώλειες στον τίτλο του Οργανισμού που νωρίτερα υποχώρησε προς τα 6,63 ευρώ. Εως τα 7,92 οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, που φαίνεται να (ξανα)χάνει το όριο των 8 ευρώ.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ είχαν αλλάξει χέρια μετοχές αξίας 4,1 εκατ. ευρώ, ένδειξη πως μειώνει τη θέση του ισχυρός παίκτης.

Από τις μετοχές με άνοδο για το 2016 η Αεροπορία Αιγαίου έχει πωλήσεις σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης από τα 7,20 έως τα 7,09 ευρώ. Στα 7 ευρώ μία βραχυπρόθεσμη στήριξη για την ΑΡΑΙΓ.

Με απόδοση οριακά θετική για το 2016 η μετοχή των Jumbo, ενώ σε οριακά αρνητική πέρασε νωρίτερα η μετοχή της ΤΙΤΑΝ, υποχωρώντας έως τα 17,24 ευρώ.

(*) Στις 14:50 (ώρα Ελλάδος) ο DAX υποχωρούσε 1,10% στις 9.650 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v