Η πάροδος του χρόνου δεν βοηθά το ΧΑ

Οι επισκέψεις Σόιμπλε και Λιου δεν έφεραν τη μεγάλη είδηση, ενώ το μίγμα επιχειρηματικών νέων παραμένει φτωχό, πλην ίσως της απόκτησης του 25% της Ήρων ΙΙ από την Qatar Petroleum International. Επιφυλακτικοί οι παράγοντες της αγοράς αναζητούν λόγους αύξησης του τζίρου.

Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις Σόιμπλε και Λιου στην Ελλάδα, καθαρά για δημιουργία εντυπώσεων, και βέβαια το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν προέκυψε κάποια σημαντική είδηση.

Αντίθετα, μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων-δημοσιευμάτων επιβεβαιώνει ότι τα δύσκολα επανέρχονται από το φθινόπωρο.

«Η Ελλάδα προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους». Αυτή ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην τηλεόραση του Bloomberg πριν επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Μετά τις γερμανικές εκλογές και ένα σχετικά ήσυχο καλοκαίρι, θα αρχίσουν τα όργανα αναφορικά με την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης». «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για να απαλλαγεί η Ελλάδα από τα κολοσσιαία χρέη της». Αυτά ήταν μερικά από τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, που ακολούθησαν την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η Γερμανία μετά τις εκλογές της να ασκήσει πολύ περισσότερες πιέσεις στην Ελλάδα για προσαρμογές χωρίς υποχωρήσεις.

Καθίσταται σαφές ότι ο ευρωπαϊκός Νότος επιστρέφει στην προσοχή των αγορών, γεγονός το οποίο θα ενταθεί από το φθινόπωρο και το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη σημερινή έκθεση της Goldman Sachs που εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο διάσωσης - οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Κι ενώ το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο για τον ευρωπαϊκό Νότο, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κάτι περισσότερο από έναν μήνα να κάνει κάποια θετική υπέρβαση προκειμένου οι «δύσκολες» εξελίξεις να μη βρουν τον Γενικό Δείκτη σημαντικά χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται περίπου βέβαιο ότι οι 800 μονάδες που μέχρι στιγμής δείχνουν να δίνουν ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης θα διασπαστούν καθοδικά με ιδιαίτερη ευκολία.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας το φτωχό μίγμα επιχειρηματικών νέων και την ανυπαρξία λόγων για την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Τονίζουν, δε, ότι προκειμένου η αγορά να κάνει την υπέρβαση των 850-870 μονάδων χρειάζεται σημαντική αύξηση του τζίρου, να λήξουν κάποιες αβεβαιότητες στο θέμα πώλησης του ΟΠΑΠ και βέβαια να υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, που δείχνει πως ξαναβγαίνει από την ατζέντα των επενδυτών.

Μοιραία, το ενδιαφέρον θα στραφεί σε επιμέρους τίτλους, όπως αυτός της ΓΕΚ Τέρνα, που έρχεται από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, μετά και την είδηση ότι η Qatar Petroleum International απέκτησε το 25% της θυγατρικής της εισηγμένης, Ήρων ΙΙ, και βέβαια η αγορά περιμένει την επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά την απόκτηση του πρόσφατου πακέτου στη Forthnet.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v