Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Με άδειους δρόμους υποδέχεται η Αθήνα τον Β. Σόιμπλε. Άδειο από επενδυτές και το Χρηματιστήριο, με μετριότατο τζίρο. Σχετική κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, Εθνική και συγκριτικά καλές πράξεις σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο, MIG, Πειραιώς. Άλμα 20% για τη Forthnet.

O Σόιμπλε στην Αθήνα, εκτός Χ.Α. οι επενδυτές. Μόλις 12 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια λίγο πριν από τις 13.15, τζίρος ενδεικτικός της εικόνας που επικρατεί σήμερα στη συνεδρίαση.

Εικόνα ερημιάς, όπως στο κέντρο της πρωτεύουσας, και στη Λεωφόρο Αθηνών σε μία διαδικαστικού χαρακτήρα ημέρα. Μικρές οι διακυμάνσεις των βασικών δεικτών και μετρημένες οι συναλλαγές σε μετοχές-κλειδιά του FTSE Large Cap και του FT Mid.

Στην περιοχή των 836 μονάδων ο Γενικός Δείκτης νωρίτερα, με υψηλό συνεδρίασης στις 841,38. Στις 285 μονάδες ο 25άρης (υψηλό ημέρας στις 286,73), στις 121,50 μονάδες ο Τραπεζικός (υψηλό ημέρας στις 123,14) και με υψηλό ημέρας τις 954,86 μονάδες ο FT Mid στις 948 μονάδες.

Ο τζίρος προβληματικός, μετριότατος, παρά το γεγονός ότι στα πρώτα 30΄- 45΄της συνεδρίασης έγιναν συγκριτικά περισσότερες πράξεις σε συγκεκριμένα χαρτιά.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς στοιχεία, εξελίξεις της αγοράς, με τον ΟΠΑΠ και τα Λαχεία να έχουν σχετικό ενδιαφέρον (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανικολάου για το παρασκήνιο της υπόθεσης), την Εθνική και λόγω Finansbank και ενώ υπήρξε χθεσινή μεταβίβαση πακέτου-αποχώρηση από τη Forthnet, με τη μετοχή να εκτινάσσεται σήμερα 20% υψηλότερα. 

Η αγορά προσπέρασε σαν να μη... συνέβη την εξαγγελία της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μάλιστα, παρά τα όποια οφέλη θα μπορούσαν να προκύψουν για τον κλάδο.

Ενδεικτική η αδιαφορία της αγοράς σε μία εξαγγελία ενός απλού μέτρου, που μεγεθύνθηκε, τους τελευταίους μήνες, και την οποία, για άγνωστους επικοινωνιακούς λόγους, ανέλαβε να κάνει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς. Τέλος πάντων...

Όπως μας εξηγούσε παλιό στέλεχος της αγοράς, η Αθήνα περιμένει να φύγει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, να κυλήσει ομαλά και απρόσκοπτα η μέρα, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η άμεση απάντηση-έλευση του Αμερικανού υπουργού την Κυριακή. Ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη η κινητικότητα, με το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον να περνούν τα μηνύματά τους και όχι μόνο στην Αθήνα.

Ωστόσο, το Χ.Α. χρειάζεται ουσιαστικό κίνητρο, και αυτό δεν είναι, όπως φαίνεται, ούτε ο ΦΠΑ ούτε η επίσκεψη Σόιμπλε. Περισσότερο θα λέγαμε δημιουργεί αίσθηση η επαναφορά σεναρίων για τη θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία ή τα Λαχεία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις παρατηρείται κινητικότητα στις μετοχές της ΕΤΕ και της Intralot.

Στα 2,48 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, σταθερή της Alpha Bank εγγύτατα στην τιμή της ΑΜΚ, στo 0,960 ευρώ της Πειραιώς που χρειάζεται επιπλέον τζίρο για να υπερβεί το 1 ευρώ. Στο 1,54 ευρώ η μετοχή της Intralot, νωρίτερα παρουσίαζε την υψηλότερη σε απόλυτο ποσοστό μεταβολή έως και 3,8% με καλές εντολές αγοράς.

Στα 10,31 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 4,15 ευρώ του Μυτιληναίου με ανεπαίσθητη διακύμανση, στα 6,42 ευρώ του ΟΠΑΠ και στα 6,25 ευρώ του ΟΤΕ.

Από τον FT Mid, που «παγιώνεται» σε επίπεδα χαμηλότερα των 1.000 μονάδων, απώλειες για την Attica Bank στο 0,26 ευρώ, μικρή συνέχεια στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της Eurobank έως το 0,61 ευρώ.

Το Υγεία στο 0,355 ευρώ, ο Φουρλής στα 2,35 ευρώ, η ΕΒΖ στο 0,846 ευρώ, η ΣΙΔΕΝΟΡ στο 1,52 ευρώ και η Χαλκόρ στο 0,74 ευρώ - οι λιγοστές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου καταγράφεται κάποιο ενδιαφέρον και κινητικότητα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v