ΧΑ: Αντίδραση τραπεζών σε καλοκαιρινή... σιέστα

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη, με το χαμηλό τζίρο να διευκολύνει τη μόχλευση των αποτιμήσεων. Σημαντική άνοδος για τις τράπεζες, με την Εθνική να καταγράφει κέρδη 10,3%. Υψηλά κέρδη για Alpha Bank, OTE. Ράλι 20% για τη μετοχή της Forthnet.

Με τον τζίρο να έχει περιέλθει εδώ και αρκετό καιρό σε κατάσταση "Καλοκαιρινής σιέστας" και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ξένων χαρτοφυλακίων επιδεικτικά εκτός εγχώριας Αγοράς, η μόνη λύση για απεγκλωβισμό κεφαλαίων και επανεπένδυση αυτών εκτός Τραπεζικού ταμπλό, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καλυτέρευση των Τραπεζικών αποτιμήσεων, μετοχών και warrants.

Είναι ένα ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο "στοίχημα", με χιλιάδες εν δυνάμει πωλητές, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να ξεκολλήσει από τον "βάλτο" των 800 - 850 μονάδων και να σταματήσουν τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 800 μονάδων.

Έτσι, ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση ηγήθηκαν της ανόδου οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, σήμερα τον ρόλο του "ταγού" ανέλαβε ο τίτλος της Εθνικής, που ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν και οι Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα, ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank Properties, Intralot, ενώ στο υψηλό ημέρας έκλεισαν (εκτός της Εθνικής) και οι Μέτκα, ΟΛΠ (αν και απέκοψε μικτό μέρισμα ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή), ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Motor Oil και Folli Follie Group.

Με αυτά τα δεδομένα, απόλυτα φυσιολογική κατάληξη ήταν και το κλείσιμο του Δείκτη πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 846,95 μονάδες με κέρδη 1,71%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η πρώτη σημαντική αντίσταση οριοθετείται στις 850 μονάδες και ακολουθεί αυτή στις 870 μονάδες, ενώ η έξοδος από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι θα σηματοδοτηθεί με κλεισίματα υψηλότερα των 884 μονάδων.

Στην περίπτωση του FTSE25, πρώτο ζητούμενο είναι η υπέρβαση της ζώνης 288 - 290, ενώ τα κλεισίματα υψηλότερα των 303 μονάδων θα δώσουν σήμα εξόδου από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

Σαφέστερα δείγματα γραφής θα δώσει η Αγορά από την συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, καθώς αύριο λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου και αυτό ίσως αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει την σημασία του.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά δεν έχει λόγους να υποχωρήσει χαμηλότερα των 800 μονάδων, ένα σημείο που δοκίμασε τρεις φορές (από 27/6 και μετά) και αποδείχθηκε ισχυρό, εκτιμά ο Σέργιος Μελαχροινός.
 
Ζητούμενο για να έχει διάρκεια η ανοδική αντίδραση, είναι να αποδείξει η Κυβέρνηση ότι μπορεί να προχωρήσει, επιτέλους, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η Αγορά έχει κουραστεί από τις συνεχόμενες καθυστερήσεις.
 
Βραχυπρόθεσμα, ο Δείκτης δείχνει ότι δυσκολεύεται να ξεπεράσει το επίπεδο των 870 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών θα παραμείνει χαμηλός, λόγω θερινής περιόδου και μόνο ένας ισχυρός θετικός καταλύτης θα μπορούσε να δώσει την ανοδική υπέρβαση.
 
Σε κάθε περίπτωση, σαν πλέον πιθανό σενάριο, δείχνει αυτό της κίνησης του Δείκτη μεταξύ 800 και 870 μονάδων.
 
Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, λόγω ιδιαίτερης, πλέον, βαρύτητας στον Γενικό Δείκτη, επισημαίνει ο αναλυτής της SolidusSec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι Ασιατικές Αγορές, θετικός βηματισμός στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της WallStreet.
 
Η πιο επιφυλακτική άποψη για τις Ευρωπαϊκές Αγορές μετοχών εξακολουθεί  να διατηρείται από πολλούς επενδυτές, παρά την σταθεροποίηση των προοπτικών της ανάπτυξης και αυτό το γεγονός δείχνει ότι υπάρχει χώρος για να κινηθούν υψηλότερα οι Αγορές κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch.
 
Εν τω μεταξύ, η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί τους κανονισμούς για τα collateral, διευρύνοντας την κατηγορία των χρεογράφων που μπορούν να γίνουν δεκτά. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι αλλαγές θα αυξήσουν την εγκυρότητα των "εμπράγματων διασφαλισμένων ομολόγων" (ΑΒS) ως collateral, με στόχο την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
 
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πτώση κατέγραψε ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 24.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 334.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αναθεώρησε τα μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας στις 358.000 νέες αιτήσεις από 360.000 προηγουμένως. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 340.000.
 
Ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed εκτινάχτηκε τον Ιούλιο στο 19,8 από 12,5 τον Ιούνιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. Οι αναλυτές του Marketwatch προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στο επίπεδο του 10. 

Επιστροφή στο ΧΑ

Οι τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις δεν φαίνεται να πείθουν τους περισσότερους παράγοντες της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που επισημαίνουν ότι με την ύφεση να καλπάζει, την ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο της μεταπολίτευσης και την ρευστότητα δυσεύρετη, το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς μοιάζει να είναι χαμένο από πλευράς κερδοφορίας για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες.
 
Βεβαίως, κάποιες θετικές εξαιρέσεις από τους "συνήθεις υπόπτους" θα πρέπει να αναμένονται χωρίς όμως αυτό να αλλάζει θεαματικά το αρνητικό πρόσημο.
 
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που κρατούσαν τα "μαγαζιά τους" με νύχια και με δόντια, προσδοκώντας κάποιου είδους ρευστότητα, με τις Τραπεζικές ΑΜΚ και τώρα αγοράζουν μαζικά "λουκέτα", καθώς ρευστότητα ακούνε και ρευστότητα σε βλέπουνε (!)
 
Εν τω μεταξύ, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή εξαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που έκανε λόγο για αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων σε 0,35% από 0,20%. Παράλληλα διατηρείται και η αναβολή έναρξης ισχύος του φόρου κεφαλαιακών κερδών για την1η Ιανουαρίου 2014.
 
Τον Αύγουστο του 2014 χαρακτηρίζει τον πιο δύσκολο μήνα για την Ελλάδα η Νοmura, καθώς τότε θα εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει ένα εμπόδιο στην χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, αφού πιθανόν οι Τράπεζες να χρειαστούν και πάλι κεφάλαια, μετά τα stress tests.
 
Οι αναλυτές της Nomura επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο να έχει αποπληρώσει σχεδόν 18 δισ. ευρώ σε τόκους ομολόγων που λήγουν και  χαρακτηρίζουν υπερβολικά αισιόδοξο το στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,3 δισ. στο τρίτο τρίμηνο του 2014. Αυτό σημαίνει, όπως εξηγούν, ότι όταν ολοκληρωθεί η επόμενη αναθεώρηση (έχει οριστεί να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου) η απαίτηση του ΔΝΤ για πλήρη κάλυψη του προγράμματος δε θα επιτευχθεί και θα οδηγήσει πιθανόν σε νέες απαιτήσει για πρόσθετες εγγυήσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας αναμένεται να φθάσει τα 4,6 δισ στα τέλη του 2014 και στα 6,5 δισ το 2015.
 
Σε μείωση της τιμής στόχου για την μετοχή της Motor Oil στα 7,25 ευρώ ανά μετοχή από 8 ευρώ προηγουμένως προχώρησε η UBS. 
 
Παράλληλα, μείωσε στα 6 ευρώ ανά μετοχή, από 6,5 ευρώ προηγουμένως, την τιμή στόχο για τα Ελληνικά Πετρέλαια. 
 
Η σύσταση και για τις δυο μετοχές παραμένει "neutral". 
 
Στο ταμπλώ του 25αρη, αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των MIG, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίου, ενώ μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν στο "κόκκινο" και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (-1,65%), Jumbo (-0,38%), Frigoglass (-0,21%).
 
Στην πλευρά των ημερήσιων κερδισμένων τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+10,33%) και Intralot (+4,7%). Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Τιτάνα και Alpha Bank, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE25.
 
Ο τζίρος υποχώρησε στα 40,7 εκατ., με το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών να αφορά συναλλαγές μόλις πέντε τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Εθνικής και Alpha Bank.
 
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 44 πτωτικών και 20 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
 
Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 0,7800 ευρώ (+5,28%) με συναλλαγές 2510908 τεμ., αυτό της Πειραιώς στα 0,4190 ευρώ (+2,20%) με όγκο 1192332, ενώ το warrant της Εθνικής συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρών κερδών και έκλεισε στα 0,7300 ευρώ (+10,61%) διακινώντας 1086569 τεμ.
 
Μένοντας στην Εθνική, δεν υπάρχουν άμεσες εξελίξεις ως προς το σχεδιασμό αξιοποίησης της Finansbank, τονίζουν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για πρόθεση διάθεσης ποσοστού της τάξης του 40% της Τουρκικής θυγατρικής του ομίλου. Η αξιοποίηση της Finansbank με διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ή στην Αγορά, βρίσκεται στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ομίλου, όπως διευκρινίζουν, χωρίς όμως σαφές χρονοδιάγραμμα, καθώςπροηγούνται κινήσεις πώλησης non core business assets, όπως η Αστήρ Παλλάς και άλλες θυγατρικές ή συμμετοχές του ομίλου σε μη Τραπεζικές δραστηριότητες.
 
Η Εθνική βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη διαδικασίακατάρτισης του πλάνου αναδιάρθρωσης, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και τις συμπληρωματικές κινήσεις ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας. Το τελικό πλάνο αναδιάρθρωσης δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) καθώς η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα και ενδέχεται να υπάρξει παράταση ως και τον Σεπτέμβριο.
 
Χαμηλότερα του 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank, όμως και σήμερα έδειξε ότι έχει σταθερό πωλητή.
 
Δεύτερη συνεχόμενη έντονα ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet, μετά το χθεσινό "πακέτο", ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΕΒΖ.
 
"Ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη στην Creta Farm, ενώ σε υψηλά 61 μηνών έκλεισε ο τίτλος της Revoil (!) 
 
Τέλος, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Σημαντική αντίσταση στα 2,14 ευρώ, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 2,25 ευρώ σηματοδοτεί την έξοδο από το βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, με το συμβόλαιο να υποαποδίδει του αντίστοιχου δείκτη και να γυρίζει σε discount 0,58%.

Οι μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει Παρασκευής, αύξησαν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ μικρότερη αύξηση παρουσίασαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.432 συμβόλαια).

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο επιθετικότεροι ήταν αυτοί που γύριζαν "long" θέσεις.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 42.340 - 20.770 Ιουλίου, 19.895 Αυγούστου και 1.614 σειράς Σεπτεμβρίου- τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 286,25) κινήθηκαν μεταξύ 284 και 289 μονάδων.

Δεν σημειώθηκε δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.272), MIG (682), Μυτιληναίο (124), ΔΕΗ (662), ΓΕΚ (307), Eurobank (4.882), Alpha Bank (5.509), Εθνική (2.418), Πειραιώς (1.039), Ελ. Πετρέλαια (111), ΟΠΑΠ (343), Intralot (325), Ελλάκτωρα (216).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφηκε επίσης στην Αγορά δικαιωμάτων του FTSE/ASE Large Cap όπου σημειώθηκαν συνολικά 1.295 δικαιώματα (994 δικαιώματα αγοράς και 301 δικαιώματα πώλησης) ενώ υποχώρηση στο 48% παρουσίασε η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Το μοναδικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων σε: Πειραιώς (500 τεμ.)

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10.471.506 τεμ.), Εθνική (1.571.964 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 11.764 συμβόλαια λήξεως Ιουλίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v