Χαμηλές πτήσεις στο Χρηματιστήριο

Άπνοια μετά την τελευταία βραχυπρόθεσμη... αναλαμπή. Με απώλειες προς τις 838 μονάδες ο ΓΔ, προς τις 284 μονάδες ο FTSE 25. Μέτριος ο τζίρος σε μεγάλη-μεσαία κεφαλαιοποίηση. Εξαίρεση στη διόρθωση οι ΜΕΤΚΑ, MIG, Jumbo και ακόμη 1-3 μετοχές.

Ήπια συνεδρίαση, μέτριων συναλλαγών, με ΜΕΤΚΑ, MIG και Jumbo να ξεχωρίζουν από τον FTSE Large Cap.

Με μόλις 30 εκατ. ευρώ και με 12,9 εκατ. τεμάχια, η συνεδρίαση δεν ξεφεύγει από τα όρια μιας... διαδικαστικής ημέρας, με το όποιο ενδιαφέρον να εστιάζει σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα διαμορφωθούν οι τιμές στα «παράγωγα».

Στις 840-843 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες που κυμαίνονται στο 0,60-0,75%, μεγαλύτερες για τον FTSE Large Cap (-1,05%) στις 284-286 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα με ήπιες διακυμάνσεις και μέτριες συναλλαγές επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη διόρθωση του FTSE 100 στις 6.606 μονάδες.

«Θερινή ραστώνη» στην Ευρώπη και στην Αθήνα, με λιγοστές ενδιαφέρουσες εξελίξεις και με εμφανή την απουσία κινήτρων για κάτι θεαματικά καλύτερο. Από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα, κατά την εκτίμησή μας, η άτυπη κόντρα Βερολίνου - Ουάσιγκτον, με τους υπουργούς Οικονομικών να διαγκωνίζονται ο καθείς για τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

Κι αυτό γιατί μια προσεκτικότερη ανάγνωση των δηλώσεων του Β. Σόιμπλε και του Τζ. Λιου δείχνει όχι μόνο την απόκλιση των απόψεων αλλά και τη διάσταση στα ακολουθούμενα μοντέλα οικονομικής πολιτικής.

Το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται στον ρυθμό των ημερών, αποτυπώνοντας τον πολιτικό χρόνο που φαίνεται να κερδίζει η κυβέρνηση και την ιδιότυπη ανοχή που τυγχάνει από το Βερολίνο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Έτσι όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι περισσότερο ή κάτι λιγότερο, παρά επιτόπιες διακυμάνσεις των δεικτών από τις 850 προς τις 750 μονάδες και τούμπαλιν.

Αντίστοιχα, για τον FTSE Large Cap το περιθώριο εξαντλείται μεταξύ των 295 (300 στην καλύτερη περίπτωση) έως 270-265 μονάδων. Ωστόσο, η ευρύτερη περιοχή των 270 μονάδων θεωρείται ισχυρό σημείο αναφοράς και ενδεχόμενη καθοδική διάσπασή του με αύξηση συναλλαγών θα προοιωνιζόταν επιδείνωση της κατάστασης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Εάν ο δείκτης φύγει αισθητά χαμηλότερα των 270-260 μονάδων, θα πρέπει να θεωρούμε πως το Χ.Α. προεξοφλεί δραματικές εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, αυτά θα τα δούμε συν τω χρόνω..., θεωρώντας ως γνώμονα των κινήσεών μας πως η Αθήνα και το Χ.Α. έχουν συγχρονιστεί πλέον με όσα διαδραματίζονται και στη γερμανική σκηνή.

Χαμηλότερες τιμές για την Alpha Bank -που όμως κρατάει το 0,45 ευρώ- και την Εθνική που μετά τη χθεσινή αναλαμπή (και λόγω... φημών για Finansbank) υποχωρεί προς τα 2,60 ευρώ. Στο 0,967 ευρώ, με μικρές απώλειες, η μετοχή της Πειραιώς.

Στο διάστημα 13.45-14.00 έγιναν και οι δημοπρασίες (της τρίτης Παρασκευής του Ιουλίου), ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κι οι τιμές των warrants. Στο 0,757 ευρώ υποχωρεί της Alpha Bank, στο 0,416 ευρώ της Πειραιώς και στο 0,76 ευρώ αντιδρά της Εθνικής.

Στις μετοχές του 25άρη που αντιδρούν σταθερά την τελευταία περίπου μία ώρα, η ΜΕΤΚΑ στα 10,57 ευρώ, η MIG στο 0,297 ευρώ. Μικρά κέρδη και για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo λίγο μετά τις 13.40.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v